Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de nieuwste recepten en tips in je inbox.

Asperge cappuccino met een schuim van rivierkreeftjes en bieslookolie

Asperge cappuccino met een schuim van rivierkreeftjes en bieslookolie

Een cappuccino, maar dan anders! In deze luxe amuse komt het witte goud goed tot zijn recht in combinatie met rivierkreeftjes en een zelfgemaakte bieslookolie.

NiveauGemiddeld

Voorziet in10 Porties
Voorbereiding30 minutenKooktijd30 minutenTotale Tijd1 uur

Ingrediënten
 1 bosje bieslook
 200 ml olijfolie
 Peper en zout
 400 gr witte asperges, ongeschild
 1 l groentebouillon
 100 ml kookroom
 300 ml witte wijn
 500 ml water
 2 uien, fijngesneden
 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 30 rivierkreeftjes, heel in schaal
 200 ml slagroom
 60 gr boter
 2 lente-uien
 5 ijsklontjes
Extra keukenbenodigdheden
 Keukenmachine of staafmixer

Bereidingswijze bieslookolie
1

Meng de bieslook, olijfolie en wat zout in een blender tot een gladde massa. Giet de massa door een fijne zeef zodat je een felgroene olie overhoudt. Bewaar de olie in een spuitflesje.

Bereidingswijze aspergesoep
2

Schil de asperges zorgvuldig, snijd in stukken en houd de schillen apart. Breng ondertussen de groentebouillon aan de kook. Kook de schillen 3 min. en schep ze vervolgens uit de bouillon. Voeg de asperges en kookroom toe aan de bouillon. Kook het geheel 15 min. met de deksel op de pan tot de asperges zacht zijn. Pureer het geheel met de keukenmachine of staafmixer en giet de soep door een fijne zeef. Breng op smaak met peper en zout.

Bereidingswijze schuim
3

Breng de witte wijn met het water aan de kook. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe. Kook de rivierkreeftjes in het vocht in 1 min. gaar (eventueel in 2 of 3 delen).

4

Pel de gekookte rivierkreeftjes en houd de staartjes apart voor de soep. Hak de schalen fijn in de keukenmachine en voeg deze toe aan de witte wijn met water. Kook het geheel 10 min.

5

Giet het vocht door een fijne zeef en kook het daarna in tot er 1/3 van het vocht overblijft. Voeg nu de slagroom toe en breng het geheel weer aan de kook. Breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de klontjes boter toe en mix het geheel met een staafmixer tot een schuimige saus.

Bereidingswijze asperge cappuccino
6

Snijd het groene deel van de lente-uien in ringen van 10 cm breed. Snijd de ringen aan een kant door zodat er een plakje ontstaat. Snijd de plakjes lente-ui in fijne reepjes, zet deze reepjes onder water in een schaaltje, leg de ijsklontjes erbij en zet in de koelkast. Hierdoor krult de lente-ui mooi op.

7

Pak 10 glaasjes en verdeel de rivierkreeftenstaartjes hierover. Giet de hete soep in de glaasjes en schep het schuim van de saus op de soep. Besprenkel de cappuccino met een beetje bieslookolie en garneer met de opgekrulde lente-ui.

Ingrediënten

Ingrediënten
 1 bosje bieslook
 200 ml olijfolie
 Peper en zout
 400 gr witte asperges, ongeschild
 1 l groentebouillon
 100 ml kookroom
 300 ml witte wijn
 500 ml water
 2 uien, fijngesneden
 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 30 rivierkreeftjes, heel in schaal
 200 ml slagroom
 60 gr boter
 2 lente-uien
 5 ijsklontjes
Extra keukenbenodigdheden
 Keukenmachine of staafmixer

Instructies

Bereidingswijze bieslookolie
1

Meng de bieslook, olijfolie en wat zout in een blender tot een gladde massa. Giet de massa door een fijne zeef zodat je een felgroene olie overhoudt. Bewaar de olie in een spuitflesje.

Bereidingswijze aspergesoep
2

Schil de asperges zorgvuldig, snijd in stukken en houd de schillen apart. Breng ondertussen de groentebouillon aan de kook. Kook de schillen 3 min. en schep ze vervolgens uit de bouillon. Voeg de asperges en kookroom toe aan de bouillon. Kook het geheel 15 min. met de deksel op de pan tot de asperges zacht zijn. Pureer het geheel met de keukenmachine of staafmixer en giet de soep door een fijne zeef. Breng op smaak met peper en zout.

Bereidingswijze schuim
3

Breng de witte wijn met het water aan de kook. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe. Kook de rivierkreeftjes in het vocht in 1 min. gaar (eventueel in 2 of 3 delen).

4

Pel de gekookte rivierkreeftjes en houd de staartjes apart voor de soep. Hak de schalen fijn in de keukenmachine en voeg deze toe aan de witte wijn met water. Kook het geheel 10 min.

5

Giet het vocht door een fijne zeef en kook het daarna in tot er 1/3 van het vocht overblijft. Voeg nu de slagroom toe en breng het geheel weer aan de kook. Breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de klontjes boter toe en mix het geheel met een staafmixer tot een schuimige saus.

Bereidingswijze asperge cappuccino
6

Snijd het groene deel van de lente-uien in ringen van 10 cm breed. Snijd de ringen aan een kant door zodat er een plakje ontstaat. Snijd de plakjes lente-ui in fijne reepjes, zet deze reepjes onder water in een schaaltje, leg de ijsklontjes erbij en zet in de koelkast. Hierdoor krult de lente-ui mooi op.

7

Pak 10 glaasjes en verdeel de rivierkreeftenstaartjes hierover. Giet de hete soep in de glaasjes en schep het schuim van de saus op de soep. Besprenkel de cappuccino met een beetje bieslookolie en garneer met de opgekrulde lente-ui.

Asperge cappuccino met een schuim van rivierkreeftjes en bieslookolie

Bekijk ook de vegetarische variant van dit recept.

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.