Eatertainment komt naar je toe!

Steeds meer evenementen door het hele land.

Aziatisch gepekeld buikspek van de barbecue

Aziatisch gepekeld buikspek van de barbecue

Varkensbuikspek is een zeer sappig, vet gedeelte van het varken. Door dit vlees langzaam te garen krijg je de lekkerste smaak. Wij brengen het stukje vlees extra op smaak door het buikspek nat te pekelen: zo blijft het vlees super mals tijdens de bereiding.

NiveauGevorderd

Voorziet in6 Porties
Voorbereiding30 minutenKooktijd14 urenTotale Tijd14 uren 30 minuten

Ingrediënten pekel
 1 witte ui
 10 kruidnagels
 1 l water
 5 el appelazijn
 65 gr zout
 35 gr suiker
 2 laurierblaadjes
 5 cm gember, in plakken
 5 teentjes knoflook, gehalveerd
 1 rode peper, in ringen gesneden
 ½ bosje verse tijm
 10 peperkorrels (zwart en wit gemengd)
 4 steranijs
 775 gr varkensbuikspek, met zwoerd
Ingrediënten marinade
 200 ml ketjap (ketjap medja no. 1)
 1 tl gemalen komijnpoeder
 1 tl gemalen korianderpoeder
 1 tl sambal oelek
 Sap van 1 citroen
 2 teentjes knoflook, geperst
Ingrediënten gegrilde groenten
 2 struiken paksoi
 200 gr bimi
 400 gr snijbonen
 ½ bosje koriander
 1 rode peper, in ringen gesneden
 1 el sesamzaad
Extra keukenbenodigdheden
 Barbecue
 Kwast
 Vleesthermometer

Bereidingswijze
1

Pel de ui en steek de kruidnagels in de ui. Meng in een grote kom het water en alle andere ingrediënten van de pekel, behalve het buikspek. Voeg vervolgens het stuk buikspek toe en zorg dat het buikspek helemaal onder water staat. Zet dit minimaal 12 uur in de koelkast om te pekelen.

2

Haal het buikspek uit de pekel, spoel af onder stromend water en dep droog.

3

Meng alle ingrediënten van de marinade en lak het buikspek met een kwast in met ¼ van de marinade.

4

Bereid het buikspek op de barbecue. Breng de barbecue naar een temperatuur van ±120°C en leg het buikspek op een barbecuerooster, met de zwoerdkant naar boven. Smeer met een kwast om de 30 min. het buikspek in met ¼ van de marinade. Het buikspek is klaar als dit een kerntemperatuur van 70°C bereikt, dit is na ongeveer 2 uur.

5

Snijd ondertussen de paksoi doormidden. Snijd 1 cm van de onderkant van de bimi af en snijd de uiteinden van de snijbonen af. Blancheer de snijbonen in kokend water. Gril de paksoi, bimi en snijbonen 5 min. op de barbecue.

6

Draai het buikspek om en leg met zwoerdkant op direct vuur en bak het zwoerd krokant.

7

Haal het buikspek en de groenten van de barbecue. Snijd het buikspek in mooie plakken en serveer met extra koriander en rode peper. Garneer de gegrilde groenten met sesamzaad.

Ingrediënten

Ingrediënten pekel
 1 witte ui
 10 kruidnagels
 1 l water
 5 el appelazijn
 65 gr zout
 35 gr suiker
 2 laurierblaadjes
 5 cm gember, in plakken
 5 teentjes knoflook, gehalveerd
 1 rode peper, in ringen gesneden
 ½ bosje verse tijm
 10 peperkorrels (zwart en wit gemengd)
 4 steranijs
 775 gr varkensbuikspek, met zwoerd
Ingrediënten marinade
 200 ml ketjap (ketjap medja no. 1)
 1 tl gemalen komijnpoeder
 1 tl gemalen korianderpoeder
 1 tl sambal oelek
 Sap van 1 citroen
 2 teentjes knoflook, geperst
Ingrediënten gegrilde groenten
 2 struiken paksoi
 200 gr bimi
 400 gr snijbonen
 ½ bosje koriander
 1 rode peper, in ringen gesneden
 1 el sesamzaad
Extra keukenbenodigdheden
 Barbecue
 Kwast
 Vleesthermometer

Instructies

Bereidingswijze
1

Pel de ui en steek de kruidnagels in de ui. Meng in een grote kom het water en alle andere ingrediënten van de pekel, behalve het buikspek. Voeg vervolgens het stuk buikspek toe en zorg dat het buikspek helemaal onder water staat. Zet dit minimaal 12 uur in de koelkast om te pekelen.

2

Haal het buikspek uit de pekel, spoel af onder stromend water en dep droog.

3

Meng alle ingrediënten van de marinade en lak het buikspek met een kwast in met ¼ van de marinade.

4

Bereid het buikspek op de barbecue. Breng de barbecue naar een temperatuur van ±120°C en leg het buikspek op een barbecuerooster, met de zwoerdkant naar boven. Smeer met een kwast om de 30 min. het buikspek in met ¼ van de marinade. Het buikspek is klaar als dit een kerntemperatuur van 70°C bereikt, dit is na ongeveer 2 uur.

5

Snijd ondertussen de paksoi doormidden. Snijd 1 cm van de onderkant van de bimi af en snijd de uiteinden van de snijbonen af. Blancheer de snijbonen in kokend water. Gril de paksoi, bimi en snijbonen 5 min. op de barbecue.

6

Draai het buikspek om en leg met zwoerdkant op direct vuur en bak het zwoerd krokant.

7

Haal het buikspek en de groenten van de barbecue. Snijd het buikspek in mooie plakken en serveer met extra koriander en rode peper. Garneer de gegrilde groenten met sesamzaad.

Aziatisch gepekeld buikspek van de barbecue

Steek jij de barbecue graag aan? Probeer dan ook eens deze zalm op een rookplank!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.