Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de nieuwste recepten en tips in je inbox.

Citroenkip met saffraan, witte wijnsaus en ratatouille

Citroenkip

Saffraan is een bijzonder kruid en wordt gebruikt om smaak, kleur en aroma toe te voegen aan de kip. Naast saffraan is citroen ook een smaakmaker. De kip wordt gecombineerd met een kleurrijke ratatouille. Serveer beide gerechten in mooie grote schalen.

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Voorbereiding25 minutenKooktijd1 uur 45 minutenTotale Tijd2 uren 10 minuten

Ingrediënten citroenkip
 2 kippenpoten (600 gram)
 25 gr boter
 2 sjalotjes
 2 teentjes knoflook
 2 el + 125 ml witte wijn
 1 buisje saffraan
 1 el bloem
 50 ml slagroom
 0,50 kippenbouillonblokje
 100 ml water
 1 laurier blad
 Sap van 1/2 citroen
 Peper en zout
 1/2 citroen in schijfjes
 3 takjes rozemarijn
Ingrediënten ratatouille
 1 gele courgette
 1 groene courgette
 1 aubergine
 2 sjalotjes
 4 el olijfolie
 1 teentje knoflook
 1 blik tomatenblokjes
 Peper en zout
 0,50 tl suiker
 2 takjes tijm
Extra keukenbenodigdheden
 Ovenschaal

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid de kip met zout en peper en bak deze in boter goudbruin.

2

Snipper de sjalotjes en knoflook. Haal de kip uit de pan en bak in het overgebleven vet de sjalotjes 2 min op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 2 min.

3

Verwarm ondertussen 2 el witte wijn in een steelpannetje en laat de saffraan hierin weken.

4

Voeg de bloem aan de sjalotjes toe en roer goed door en bak 2 min mee (zodat er een roux ont-staat). Voeg de overige wijn al roerend toe tot een gebonden saus ontstaat. Voeg vervolgens de slagroom en het bouillonblokje toe. Verdun met water voor de gewenste dikte. Voeg het laurierblad toe en roer de witte wijn met geweekte saffraan en citroensap door de saus. Voeg peper en zout toe naar smaak.

5

Schenk de saus in een ovenschaal en leg de kip op de saus. Leg de takjes rozemarijn en citroen-schijfjes op de kip. Zet de schaal in de oven voor +/- 60 min. De kip is gaar als je met een prikker of mesje in de kip prikt en het sap uit de kip helder is.

6

Snijd voor de ratatouille de courgettes en aubergine in gelijke plakjes. Snipper de sjalotjes en fruit op middelhoog vuur in olie. Voeg na 2 min een gesnipperd teentje knoflook toe en fruit nog 1 minuut. Voeg de tomatenblokjes toe en bak 1 min, zodat de tomaten ontzuren. Voeg daarna zout, peper en suiker toe en laat het geheel 2 min sudderen.

7

Schep de saus in een ovenschaal. Plaats de courgettes en aubergine om en om op de saus. Be-sprenkel met wat olijfolie, zout en peper en plaats de tijm bovenop. Zet de schaal in de oven voor 45 min of tot de ratatouille gaar is.

Ingrediënten

Ingrediënten citroenkip
 2 kippenpoten (600 gram)
 25 gr boter
 2 sjalotjes
 2 teentjes knoflook
 2 el + 125 ml witte wijn
 1 buisje saffraan
 1 el bloem
 50 ml slagroom
 0,50 kippenbouillonblokje
 100 ml water
 1 laurier blad
 Sap van 1/2 citroen
 Peper en zout
 1/2 citroen in schijfjes
 3 takjes rozemarijn
Ingrediënten ratatouille
 1 gele courgette
 1 groene courgette
 1 aubergine
 2 sjalotjes
 4 el olijfolie
 1 teentje knoflook
 1 blik tomatenblokjes
 Peper en zout
 0,50 tl suiker
 2 takjes tijm
Extra keukenbenodigdheden
 Ovenschaal

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid de kip met zout en peper en bak deze in boter goudbruin.

2

Snipper de sjalotjes en knoflook. Haal de kip uit de pan en bak in het overgebleven vet de sjalotjes 2 min op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 2 min.

3

Verwarm ondertussen 2 el witte wijn in een steelpannetje en laat de saffraan hierin weken.

4

Voeg de bloem aan de sjalotjes toe en roer goed door en bak 2 min mee (zodat er een roux ont-staat). Voeg de overige wijn al roerend toe tot een gebonden saus ontstaat. Voeg vervolgens de slagroom en het bouillonblokje toe. Verdun met water voor de gewenste dikte. Voeg het laurierblad toe en roer de witte wijn met geweekte saffraan en citroensap door de saus. Voeg peper en zout toe naar smaak.

5

Schenk de saus in een ovenschaal en leg de kip op de saus. Leg de takjes rozemarijn en citroen-schijfjes op de kip. Zet de schaal in de oven voor +/- 60 min. De kip is gaar als je met een prikker of mesje in de kip prikt en het sap uit de kip helder is.

6

Snijd voor de ratatouille de courgettes en aubergine in gelijke plakjes. Snipper de sjalotjes en fruit op middelhoog vuur in olie. Voeg na 2 min een gesnipperd teentje knoflook toe en fruit nog 1 minuut. Voeg de tomatenblokjes toe en bak 1 min, zodat de tomaten ontzuren. Voeg daarna zout, peper en suiker toe en laat het geheel 2 min sudderen.

7

Schep de saus in een ovenschaal. Plaats de courgettes en aubergine om en om op de saus. Be-sprenkel met wat olijfolie, zout en peper en plaats de tijm bovenop. Zet de schaal in de oven voor 45 min of tot de ratatouille gaar is.

Citroenkip met saffraan, witte wijnsaus en ratatouille

Nog op zoek naar een heerlijk dessert voor na deze smaakvolle citroenkip? Onze panna cotta dessert met jelly pudding en rood fruit ziet er niet alleen uit als een feestje, zo smaakt het ook!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.