Hete bliksem is een typisch oud Hollandse stamppot met appel. We maken deze stamppot van vroeger helemaal van nu door de toevoeging van entrecote en rode wijnsaus en in plaats van appel gebruiken we appelmoes met stukjes.
Snipper de witte ui, knoflook en de sjalotten fijn. Fruit in een sauspannetje de knoflook en sjalotten aan in 1 el boter. Voeg het laurierblaadje en de tijm toe en bak deze mee. Voeg de vleesfond en rode wijn toe. Laat dit ongeveer 20 minuten inkoken tot de helft nog over is.
Kook de aardappels en de witte uien in een pan in 15 minuten gaar. Dep de entrecote droog en kruid met peper en zout. Verhit ondertussen in een koekenpan 1 el roomboter en laat de entrecote in 2 minuten rondt om dicht schroeien. Leg het vlees op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat rusten.
Stamp de aardappelen en de witte uien. Verwarm de melk met 285 gr appelmoes eventjes en voeg toe aan de stamppot, meng de stamppot goed door. Haal de ingekookte saus van het vuur en mix met een garde blokje voor blokje 75 gr ijskoude boter door de saus tot de gewenste dikte.
Schep de hete bliksem in een schaal en verdeel de overgebleven appelmoes met stukjes eroverheen. Snijd de entrecote in plakjes en leg op hete bliksem. Schenk de rode wijnsaus over het vlees.
Tip! Hou je van veel saus? Verdubbel dan hoeveelheden voor de rode wijn, het vleesfond en de boter.
Ingrediënten
Instructies
Snipper de witte ui, knoflook en de sjalotten fijn. Fruit in een sauspannetje de knoflook en sjalotten aan in 1 el boter. Voeg het laurierblaadje en de tijm toe en bak deze mee. Voeg de vleesfond en rode wijn toe. Laat dit ongeveer 20 minuten inkoken tot de helft nog over is.
Kook de aardappels en de witte uien in een pan in 15 minuten gaar. Dep de entrecote droog en kruid met peper en zout. Verhit ondertussen in een koekenpan 1 el roomboter en laat de entrecote in 2 minuten rondt om dicht schroeien. Leg het vlees op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat rusten.
Stamp de aardappelen en de witte uien. Verwarm de melk met 285 gr appelmoes eventjes en voeg toe aan de stamppot, meng de stamppot goed door. Haal de ingekookte saus van het vuur en mix met een garde blokje voor blokje 75 gr ijskoude boter door de saus tot de gewenste dikte.
Schep de hete bliksem in een schaal en verdeel de overgebleven appelmoes met stukjes eroverheen. Snijd de entrecote in plakjes en leg op hete bliksem. Schenk de rode wijnsaus over het vlees.
Tip! Hou je van veel saus? Verdubbel dan hoeveelheden voor de rode wijn, het vleesfond en de boter.
Het gerecht hete bliksem met entrecote voor 2 personen klopt volgens mij niet qua verhoudingen. Een saus van 400 ml rode wijn met 380 ml fond voor de helft laten indikken en vervolgens 125 gr boter toevoegen is nog steeds een dunne saus van een 1/2 liter! voor 2 personen.
Daarnaast is de hete bliksem vrij smakeloos omdat er veel te weinig appelsmaak aan zit.
Gelukkig was de entrecote van onze slager weer geweldig.
Hi Frank,
Bedankt voor je feedback. We hebben de ingrediënten voor de saus gehalveerd. De liefhebbers van veel saus kunnen de hoeveelheid naar smaak aanpassen.
De hete bliksem rode wijn saus wordt gemonteerd door de boter, mocht je dit dan te dun vinden is het ook mogelijk om de boter weg te laten en de gereduceerde fond/rode wijn saus in te dikken met Maïzena/bindmiddel of bloem. Door de bouillon is het lekker om de saus door de hete bliksem te scheppen.
Groetjes,
Jennifer