Een favoriet onder de vele stamppot recepten uit de Nederlandse keuken is een gezonde andijviestamppot! Andijviestamppot is ontzettend makkelijk om te maken en zit boordevol groenten. Rauwe andijviestamppot kan je compleet maken door er spekjes of een gehaktbal aan toe te voegen, maar je kan ook gaan voor een vegetarisch recept. Kies je favoriete recept voor stamppot andijvie en probeer het vanavond nog zelf!
Het maken van een stamppot andijvie klinkt moeilijker dan het is. Met maar een paar ingrediënten maak je al dit oer-Hollandse gerecht. De belangrijkste ingrediënten zijn kruimige aardappelen, rauwe andijvie, melk, ongezouten roomboter, peper, zout, spekjes en ui. Wanneer je deze ingrediënten in huis hebt, kan je aan de slag met het makkelijke recept.
Wil je een stamppot andijvie maken? Wij weten wel hoe! Voor een andijviestamppot voor 4 personen heb je zo’n 1200 gram kruimige aardappelen nodig, 800 gram andijvie, 200 milliliter melk en 500 gram spekjes. Eerst kook je de aardappelen gaar, terwijl je de spekjes met ui bakt in een pan. Wanneer de aardappelen gaar zijn, stamp je ze fijn met een pureestamper. Hier giet je een flinke scheut (warme) melk bij, wat ongezouten roomboter en een snufje peper en zout. Let bij een andijviestamppot op de verhouding van de boter, dit gaat vaak op gevoel. De andijvie voeg je rauw toe en dit roer je goed door tot alles gemengd is. Voeg de spekjes en ui toe, roer nogmaals en de stamppot is klaar!
Voor een lekkere stamppot van rauwe andijvie heb je in de basis niet veel nodig. En hoewel men denkt dat het blijft bij spekjes en ui, kan je er eindeloos mee variëren! Wat dacht je bijvoorbeeld van andijviestamppot met gebakken haring en kerrie? De haring wordt lekker krokant door het jasje van gepofte quinoa, waardoor het een nootachtige touch krijgt.
Op een koude dag is er niets zo lekker als een bordje met stamppot andijvie met gehaktbal. Zo’n heerlijke, ouderwetse stamppot rauwe andijvie van oma waarbij de geuren door het huis verspreiden. Wij zijn er dol op! Naast andijviestamppot gehakt kan je er ook voor kiezen om stamppot andijvie met kaas te serveren. Wij combineren het beste van twee werelden en gaan voor andijviestamppot met een kaasgehaktbal!
Voor wie een keer iets anders wil, kan een zoete aardappel andijviestamppot proberen. De zoete aardappel geeft een zachtere ondertoon aan de stamppot en gaat bijvoorbeeld onwijs lekker met ras el hanout kruiden, witte kaas en slagers gehaktballen. Wil je liever een vegetarische andijviestamppot? Laat dan de gehaktballen achterwege.
Altijd een goed idee: andijviestamppot met spek! Het spek geeft de andijviestamppot een lekkere zoute bite. In dit recept geven we er een leuke twist aan door te kiezen voor aardappelpuree met Fine Herbs en komijnekaas. Heerlijk én verrassend!
Het is lastig om in te schatten hoeveel aardappelen je nodig hebt voor stamppot andijvie. Je hebt namelijk grote én kleine eters. Als richtlijn kan je 250 gram ongekookte kruimige of extra kruimige aardappelen per persoon aanhouden. Voor een grote eter kan je zo’n 300 gram aardappelen bereiden, voor een kleine eter ongeveer 200 gram.
Normaliter maak je andijviestamppot met rauwe andijvie. Je kan de andijvie ook kort koken, maar dankzij de toevoeging van rauwe andijvie krijgt de stamppot een knapperige bite. Heb je een bordje over? Dan kan je het ook opwarmen. Door het opwarmen van andijviestamppot gaat de knapperige bite iets verloren, maar wanneer je het nog even opbakt in de koekenpan, wordt het geheel knapperig.
Er is veel keuze voor een lekker stukje vlees bij andijviestamppot. De klassieker is natuurlijk een gehaktbal, maar je kan ook kiezen voor slagers rookworst, gebakken spekjes, sukadelappen, kipfilet, speklappen of pepersteak. Genoeg aanbod!
Andijviestamppot kan je wanneer het eenmaal is afgekoeld 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kan het ook invriezen, dan blijft het zo’n 2 maanden houdbaar. Tip: Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren maaltijden, zodat je goed weet tot wanneer je het kan nuttigen.
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment