Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Jackfruit, fruit als nieuwe vleesvervanger?!

jackfruit

Jackfruit, fruit als nieuwe vleesvervanger? Nangka of jackfruit is een enorme (tot wel 40 kilo wegende) boomvrucht die oorspronkelijk uit India komt, maar nu in heel tropisch Azië groeit. Hij wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt in de vegetarische en veganistische keuken. 

Jackfruit als vleesvervanger 
Jackfruit is heel voedzaam en bevat vitamine A, vitamine B6 en vitamine C, ijzer, calcium en kalium. Ondanks de voedingswaarden is het belangrijk om jackfruit te eten met een andere eiwitbron. De jackfruit bevat namelijk genoeg ijzer, maar komt te kort op de andere voedingswaardes. Volgens het Voedingscentrum moet een goede vegetarische keuze namelijk vitamine B1, vitamine B12, ijzer en meer dan 20% van de energie aan eiwitten bevatten. Toch mag dat de pret niet drukken, want wanneer je de harde stukjes van het vruchtvlees afsnijdt hou je een zacht deel over. Dit zachte deel kan je uit elkaar trekken, waardoor je een “pulled pork” idee krijgt. De “pulled pork” kan je kruiden of bakken om er vervolgens een heerlijke smaak aan toe te voegen!  

Bizar feitje over jackfruit  
Zoals je hierboven leest heeft het jackfruit ontzettend veel voordelen. Zo kan je hem op verscheidene manieren gebruiken en is hij perfect om gevarieerd vegetarisch of veganistisch te eten. Wel zit er een keerzijde aan het jackfruit die noemenswaardig is. Wanneer de jackfruit rijp is gaat de buitenste schil namelijk ruiken naar rotte uien. Op deze manier weten dieren dat de vrucht eetrijp is en verspreiden ze zo de zaden. Mensen plukken de vrucht daarentegen liever wanneer hij nog niet rijp is, zodat ze deze geur niet hoeven te ondervinden en dat begrijpen wij volledig!  

Wij vinden het leuk om zo nu en dan op de vegetarische tour te gaan. Hieronder vind je een aantal van onze vegetarische recepten, speciaal geselecteerd voor jullie! Zo staat er 1 heerlijk gerecht bij waarin wij jackfruit hebben gebruikt als vleesvervanger en aanvullend nog 2 vegetarische recepten.  

Bao buns met jackfruit in barbecuesaus 
Ga op de vegetarische tour met onze heerlijke bao buns. Wij vullen deze gestoomde broodjes met jackfruit en een zelfgemaakte barbecuesaus. Een verrassende maaltijd! Bekijk het recept hier.

Bao buns met jackfruit in barbecuesaus

Vegetarische gyros met feta en olijventzatziki 
Zet binnen no time een heerlijke vegetarische pita gyros op tafel! Wij combineren de gyros in ons recept met feta en een lekkere zelfgemaakte olijventzatziki. Met 20 minuten bereidingstijd een ideaal gerecht voor dagen waarop je wat minder tijd hebt om in de keuken te staan. Bekijk het recept hier.

gyros

Pasta met broccoli, brie en zongedroogde tomaatjes 
Noten en kaas vormen een stel dat het fantastisch doet op ieder kaasplankje. En in deze ovenschotel met pasta en broccoli! Pasta uit de oven is zo gek nog niet, Italianen zijn er dol op (’pasta al forno’). Een lekker gerecht dat het goed doet bij jong en oud.  Door het gerecht nog even in de oven te garen, krijg je een knapperige bovenkant en heerlijk gesmolten brie. Bekijk het recept hier.

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.