Manhattan chowder met Zeeuwse mosselen

chowder

Chowder is een dikke en goed gevulde Noord-Amerikaanse vissoep. Als vis- of zeevruchten liefhebber is het een gerecht wat je niet mag missen! 

Traditioneel gezien wordt deze soep gemaakt met melk of room. Aardappels zorgen ervoor dat het een dikke en gebonden soep wordt. In de Manhattan-variant wordt echter gekozen voor stukjes tomaat en andere groenten ter vervanging van de room. Net even wat lichter dus dan de andere variant.  

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Prep Tijd10 minutenKooktijd30 minutenTotale Tijd40 minuten

Ingrediënten
 2 kg Zeeuwse mosselen
 1 l visbouillon
 2 el el olijfolie
 100 gr bakbacon, in reepjes
 1 tl gedroogde oregano
 ½ tl cayennepeper
 1 rode paprika, in blokjes
 400 gr mosselgroenten
 300 gr vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
 1 blik tomatenblokjes à 400 g
 150 gr gram cherrytomaten, in kwartjes
 Gerookte zalm, in reepjes
  Zwarte peper
  Citroensap
 10 gr bieslook, fijngesneden
Keukenbenodigdheden
 Kookpan
 Koekenpan
 Vergiet

Bereidingswijze
1

Spoel de mosselen om met koud water en verwijder kapotte exemplaren en mosselen die open blijven staan. Doe de mosselen in een pan met 400 ml visbouillon, breng aan de kook en laat 6 minuten koken op hoog vuur. Schud de pan regelmatig om. Giet de mosselen af en vang het kookvocht op.

2

Verhit in een ruime pan met dikke bodem 2 el olijfolie en bak de bacon met de oregano en cayennepeper op middelhoog vuur 2 minuten aan. Voeg de paprika en mosselgroenten toe en bak nog 3 minuten mee.

3

Voeg de aardappelblokjes, tomatenblokjes, het kookvocht van de mosselen en de rest van de bouillon toe, breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes koken.

4

Haal intussen de mosselen uit de schelp (houd er een paar achter om de soep mee te garneren) en laat ze samen met de cherrytomaten en de gerookte zalm de laatste 2 minuten mee verwarmen in de soep. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en citroensap naar smaak.

5

Garneer de soep met het bieslook en de mosselen in de schelp.

Ingrediënten

Ingrediënten
 2 kg Zeeuwse mosselen
 1 l visbouillon
 2 el el olijfolie
 100 gr bakbacon, in reepjes
 1 tl gedroogde oregano
 ½ tl cayennepeper
 1 rode paprika, in blokjes
 400 gr mosselgroenten
 300 gr vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
 1 blik tomatenblokjes à 400 g
 150 gr gram cherrytomaten, in kwartjes
 Gerookte zalm, in reepjes
  Zwarte peper
  Citroensap
 10 gr bieslook, fijngesneden
Keukenbenodigdheden
 Kookpan
 Koekenpan
 Vergiet

Instructies

Bereidingswijze
1

Spoel de mosselen om met koud water en verwijder kapotte exemplaren en mosselen die open blijven staan. Doe de mosselen in een pan met 400 ml visbouillon, breng aan de kook en laat 6 minuten koken op hoog vuur. Schud de pan regelmatig om. Giet de mosselen af en vang het kookvocht op.

2

Verhit in een ruime pan met dikke bodem 2 el olijfolie en bak de bacon met de oregano en cayennepeper op middelhoog vuur 2 minuten aan. Voeg de paprika en mosselgroenten toe en bak nog 3 minuten mee.

3

Voeg de aardappelblokjes, tomatenblokjes, het kookvocht van de mosselen en de rest van de bouillon toe, breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes koken.

4

Haal intussen de mosselen uit de schelp (houd er een paar achter om de soep mee te garneren) en laat ze samen met de cherrytomaten en de gerookte zalm de laatste 2 minuten mee verwarmen in de soep. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en citroensap naar smaak.

5

Garneer de soep met het bieslook en de mosselen in de schelp.

Manhattan chowder met Zeeuwse mosselen

In de VS en Canada is deze soep een klassieker: de chowder. Met name Noord-Amerika (New England) wordt deze soep veel gegeten en in restaurants geserveerd. Een goedgevulde vissoep met allerlei soorten vis en zeevruchten. Je kunt de soep vullen met de vis die je lekker vindt, maar vaak worden kokkels, mosselen en bijvoorbeeld een witvis gebruikt.  

In de Manhattan chowder wordt de room achterwege gelaten en kun je stukjes tomaat en andere groenten vinden. Een lekker recept om zelf Manhattan style chowder te maken.  

Tip! De mosselen en bacon zorgen al voor voldoende zout in de chowder. Extra zout toevoegen is dus niet nodig!

Vind jij soep en vis ook zo’n goede combinatie? Dan moet je ons recept voor de Provençaalse bouillabaisse met kabeljauw zeker een keer geprobeerd hebben!

Blijf op de hoogte.

Krijg meldingen over de nieuwste workshops en evenementen in je inbox.