Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang de nieuwste recepten en tips in je inbox.

Paaskrans met vulling van sinaasappel en framboos

Paaskrans met vulling van sinaasappel en framboos

Deze luchtige broodkrans van witbrood met een vulling van sinaasappel en frambozen is heerlijk, maar ook absoluut een pronkstuk op tafel! Decoreer de krans met poedersuiker, vers fruit en paaseitjes voor een echte paasbeleving.

NiveauGemiddeld

Voorziet in8 Porties
Voorbereiding30 minutenKooktijd2 uren 10 minutenTotale Tijd2 uren 40 minuten

Ingrediënten
 5 eieren
 100 gr suiker
 1 zakje vanillesuiker
 435 gr bloem
 1 sinaasappel
 400 ml melk
 5 gr droge gist
 100 gr ongezouten roomboter
 7 gr zout
 100 gr frambozen, vers
 30 gr amandelschaafsel
 50 gr poedersuiker
Extra keukenbenodigdheden
 Handmixer met deeghaken
 Springvorm

Bereidingswijze
1

Splits 3 eieren en meng de eidooiers met 65 gr suiker, de vanillesuiker en 35 gr bloem door elkaar. Rasp de zest van de sinaasappelschil.

2

Pers de sinaasappel en breng het sap met 200 ml melk zachtjes aan de kook. Meng een scheutje verwarmde melk door het eierdooiermengsel en roer met een garde goed door. Herhaal dit 3 keer en voeg dan de resterende melk toe. Zorg dat de suiker, ei en bloem volledig opgelost zijn in de melk en breng deze nogmaals al roerend aan de kook tot deze een vla structuur krijgt. Giet de sinaasappelroom op een koud bord. Dek af en leg 1 uur in de koelkast.

3

Verwarm de overige melk tot ongeveer 37°C (even warm als je hand). Voeg eerst 35 gr suiker toe en daarna de gist. Dek de melk af en wacht 10 min. Meng de melk vervolgens met de overige bloem en voeg 2 eieren toe. Mix dit tot een soepel deeg met de handmixer. Voeg vervolgens boter en zout toe. Kneed tot de boter is opgenomen. Maak een bal van het deeg en dek af met huishoudfolie in een ingevette kom. Laat 1 uur rijzen op een warme plek.

4

Bestrooi het aanrechtblad met een beetje bloem en rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van 40 x 30 cm. Snijd het deeg in de lengte doormidden. Beleg beide helften met 1/3 van de zelfgemaakte sinaasappelroom. Houd 2 cm van de randen vrij. Bewaar de rest van de sinaasappelroom voor later. Verdeel 70 gr frambozen en het amandelschaafsel over het deeg. Vouw de randen en de uiteindes van het deeg dicht, zodat je 2 lange gevulde stroken hebt.

5

Rol de 2 deegstroken over elkaar heen als een spiraal. Vet een bakvorm in en plaats in het midden een ovenbestendig schaaltje. Vorm de deegstroken tot een krans, dek af met huishoudfolie en laat rijzen voor 40 min. Verwarm de oven voor op 190°C en bak het brood in 30 min. af in het midden van de oven.

6

Laat het brood afkoelen en decoreer met poedersuiker en frambozen. Serveer met roomboter en de overgebleven sinaasappelroom. Decoreer de krans voor een echte paasbeleving met paaseitjes.

Ingrediënten

Ingrediënten
 5 eieren
 100 gr suiker
 1 zakje vanillesuiker
 435 gr bloem
 1 sinaasappel
 400 ml melk
 5 gr droge gist
 100 gr ongezouten roomboter
 7 gr zout
 100 gr frambozen, vers
 30 gr amandelschaafsel
 50 gr poedersuiker
Extra keukenbenodigdheden
 Handmixer met deeghaken
 Springvorm

Instructies

Bereidingswijze
1

Splits 3 eieren en meng de eidooiers met 65 gr suiker, de vanillesuiker en 35 gr bloem door elkaar. Rasp de zest van de sinaasappelschil.

2

Pers de sinaasappel en breng het sap met 200 ml melk zachtjes aan de kook. Meng een scheutje verwarmde melk door het eierdooiermengsel en roer met een garde goed door. Herhaal dit 3 keer en voeg dan de resterende melk toe. Zorg dat de suiker, ei en bloem volledig opgelost zijn in de melk en breng deze nogmaals al roerend aan de kook tot deze een vla structuur krijgt. Giet de sinaasappelroom op een koud bord. Dek af en leg 1 uur in de koelkast.

3

Verwarm de overige melk tot ongeveer 37°C (even warm als je hand). Voeg eerst 35 gr suiker toe en daarna de gist. Dek de melk af en wacht 10 min. Meng de melk vervolgens met de overige bloem en voeg 2 eieren toe. Mix dit tot een soepel deeg met de handmixer. Voeg vervolgens boter en zout toe. Kneed tot de boter is opgenomen. Maak een bal van het deeg en dek af met huishoudfolie in een ingevette kom. Laat 1 uur rijzen op een warme plek.

4

Bestrooi het aanrechtblad met een beetje bloem en rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van 40 x 30 cm. Snijd het deeg in de lengte doormidden. Beleg beide helften met 1/3 van de zelfgemaakte sinaasappelroom. Houd 2 cm van de randen vrij. Bewaar de rest van de sinaasappelroom voor later. Verdeel 70 gr frambozen en het amandelschaafsel over het deeg. Vouw de randen en de uiteindes van het deeg dicht, zodat je 2 lange gevulde stroken hebt.

5

Rol de 2 deegstroken over elkaar heen als een spiraal. Vet een bakvorm in en plaats in het midden een ovenbestendig schaaltje. Vorm de deegstroken tot een krans, dek af met huishoudfolie en laat rijzen voor 40 min. Verwarm de oven voor op 190°C en bak het brood in 30 min. af in het midden van de oven.

6

Laat het brood afkoelen en decoreer met poedersuiker en frambozen. Serveer met roomboter en de overgebleven sinaasappelroom. Decoreer de krans voor een echte paasbeleving met paaseitjes.

Paaskrans met vulling van sinaasappel en framboos

Tip: je kunt van het overgebleven eiwit meringue maken!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.