Paddenstoelen-herfstomelet met knoflooktoast

omelet

Herfst is een seizoen vol uitersten. Van wind en regen, sjaals en dikke truien, naar met je zonnebril op lekker op het terras zitten. Heerlijk! Deze paddenstoelen omelet past perfect bij dit wisselende seizoen. Hartig, vullend en met sterke smaken van knoflook en gruyère.

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Prep Tijd15 minutenKooktijd20 minutenTotale Tijd35 minuten

Ingrediënten
 400 gr gemengde paddenstoelen (cantharellen, oesterzwammen, champignons, shiitake)
 4 takjes tijm of rozemarijn, blaadjes los gerist
 5 el olijfolie
 1 kleine prei, in halve ringetjes
 150 gr spekreepjes
 Peper en zout
 4 grote eieren
 125 ml slagroom
 75 gr geraspte gruyère
 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 4 plakjes wit zuurdesembrood
Keukenbenodigdheden
 Koekenpan
 Kom
 Oven

Bereidingswijze
1

Scheur de cantharellen en oesterzwammen in reepjes en snijd de overige paddenstoelen in stukken. Hak de kruiden fijn.

2

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak hierin de prei 2 minuten zachtjes aan. Voeg de spekreepjes toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg paddenstoelen en kruiden toe, schep goed om en bak het geheel nog 6-8 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

3

Klop de eieren met de slagroom los in een kom en schep het paddenstoelenmengsel erdoorheen (houd eventueel een deel van het paddenstoelenmengsel apart om de omelet mee te garneren). Veeg de koekenpan schoon, zet terug op het vuur met 1 el olie, giet het eimengsel terug in de pan en strooi de gruyère eroverheen. Zet na 2 minuten het vuur laag en laat de omelet in ca. 6-8 minuten gaar worden.

4

Verwarm intussen de oven voor op 200˚C. Meng 2 el olie met de gehakte knoflook, peper en zout en besmeer hiermee de plakken zuurdesembrood. Rooster het brood in de oven in 8-10 minuten goudbruin. Serveer de omelet met het geroosterde brood.

Ingrediënten

Ingrediënten
 400 gr gemengde paddenstoelen (cantharellen, oesterzwammen, champignons, shiitake)
 4 takjes tijm of rozemarijn, blaadjes los gerist
 5 el olijfolie
 1 kleine prei, in halve ringetjes
 150 gr spekreepjes
 Peper en zout
 4 grote eieren
 125 ml slagroom
 75 gr geraspte gruyère
 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 4 plakjes wit zuurdesembrood
Keukenbenodigdheden
 Koekenpan
 Kom
 Oven

Instructies

Bereidingswijze
1

Scheur de cantharellen en oesterzwammen in reepjes en snijd de overige paddenstoelen in stukken. Hak de kruiden fijn.

2

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak hierin de prei 2 minuten zachtjes aan. Voeg de spekreepjes toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg paddenstoelen en kruiden toe, schep goed om en bak het geheel nog 6-8 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

3

Klop de eieren met de slagroom los in een kom en schep het paddenstoelenmengsel erdoorheen (houd eventueel een deel van het paddenstoelenmengsel apart om de omelet mee te garneren). Veeg de koekenpan schoon, zet terug op het vuur met 1 el olie, giet het eimengsel terug in de pan en strooi de gruyère eroverheen. Zet na 2 minuten het vuur laag en laat de omelet in ca. 6-8 minuten gaar worden.

4

Verwarm intussen de oven voor op 200˚C. Meng 2 el olie met de gehakte knoflook, peper en zout en besmeer hiermee de plakken zuurdesembrood. Rooster het brood in de oven in 8-10 minuten goudbruin. Serveer de omelet met het geroosterde brood.

Paddenstoelen-herfstomelet met knoflooktoast

Ook zo’n fan van hartige maaltijden? Check dan zeker dit recept.

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.