Provençaalse bouillabaisse met kabeljauw

Provençaalse bouillabaisse

Bouillabaisse is een klassieke vissoep uit de Provence. En wat is een vissoep zonder… juist, vis! Een goedgevulde soep met kabeljauw en garnalen.

Voorziet in4 Porties
Prep Tijd10 minutenKooktijd40 minutenTotale Tijd50 minuten

Ingrediënten
 1 l visbouillon
 250 ml witte wijn
 1 pakje saffraan à 0,05 gr
 74 ml olijfolie
 1 roze ui, gesnipperd
 1 puntpaprika, in blokjes
 1 venkelknol, in stukjes
 1 teentje knoflook, gesnipperd
 1 blik tomatenpuree à 70 gr
 ¼ tl cayennepeper
 ½ tl paprikapoeder
 1 blik tomatenblokjes à 400 gr
 Rasp van 1 citroen
 500 gr kabeljauw, in blokjes
 200 gr grote garnalen
 Peper en zout
 15 gr bladpeterselie, grof gehakt
Keukenbenodigdheden
 Kookpan

Bereidingswijze
1

Verwarm de bouillon in een pannetje tot net onder het kookpunt en laat op laag vuur staan. Doe de witte wijn in een kommetje, voeg de saffraan toe en laat 10 minuten trekken.

2

Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui zachtjes 2 minuten. Voeg de paprika, venkel en knoflook toe en laat 5 minuten zachtjes meestoven.

3

Bak de tomatenpuree, cayennepeper en paprikapoeder 1 minuut mee en blus af met de witte wijn met saffraan. Laat tot de helft inkoken. Voeg de tomatenblokjes, citroenrasp en de visbouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

4

Voeg na 10 minuten de kabeljauw toe en laat zachtjes gaar worden in de bouillabaisse. Verwarm de garnalen de laatste 3 minuten mee.

5

Breng de bouillabaisse op smaak met peper en zout en garneer met de gehakte peterselie.

Ingrediënten

Ingrediënten
 1 l visbouillon
 250 ml witte wijn
 1 pakje saffraan à 0,05 gr
 74 ml olijfolie
 1 roze ui, gesnipperd
 1 puntpaprika, in blokjes
 1 venkelknol, in stukjes
 1 teentje knoflook, gesnipperd
 1 blik tomatenpuree à 70 gr
 ¼ tl cayennepeper
 ½ tl paprikapoeder
 1 blik tomatenblokjes à 400 gr
 Rasp van 1 citroen
 500 gr kabeljauw, in blokjes
 200 gr grote garnalen
 Peper en zout
 15 gr bladpeterselie, grof gehakt
Keukenbenodigdheden
 Kookpan

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de bouillon in een pannetje tot net onder het kookpunt en laat op laag vuur staan. Doe de witte wijn in een kommetje, voeg de saffraan toe en laat 10 minuten trekken.

2

Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui zachtjes 2 minuten. Voeg de paprika, venkel en knoflook toe en laat 5 minuten zachtjes meestoven.

3

Bak de tomatenpuree, cayennepeper en paprikapoeder 1 minuut mee en blus af met de witte wijn met saffraan. Laat tot de helft inkoken. Voeg de tomatenblokjes, citroenrasp en de visbouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

4

Voeg na 10 minuten de kabeljauw toe en laat zachtjes gaar worden in de bouillabaisse. Verwarm de garnalen de laatste 3 minuten mee.

5

Breng de bouillabaisse op smaak met peper en zout en garneer met de gehakte peterselie.

Provençaalse bouillabaisse met kabeljauw

Deze Franse soep is rijk gevuld met stukken vis. In principe kun je elke vissoort nemen die je lekker vindt. De venkel en tomaat zorgen voor een rijke smaak en de saffraan voor extra aroma en warmte.

Tip: voeg een beetje citroensap toe aan de bouillabaisse voor een extra frisse toets!

Met vis kun je allerlei kanten op, wij zijn er gek op! Jij ook? Bekijk dan ook eens ons recept voor de Braziliaanse visstoof!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.