Qabali palau, een heerlijk geurig Afghaans gerecht met gekarameliseerde rijst. Je kunt volop variëren met dit lekkere recept. Wij eten de Afghaanse rijst graag met spinazie en malse kipdrumsticks.
Was de basmatirijst totdat het water helder is. Kook de rijst 2 à 3 minuten minder dan de aanwijzingen op de verpakking, spoel daarna af met koud water en zet opzij. Snipper de ui en wel de rozijnen in een schaaltje heet water.
Verhit in een pan met dikke bodem 3 el olie en bak de ui goudbruin. Voeg de kip toe en kruid het geheel met zout (naar wens), 2/3 van de knoflook, koriander, komijn en kurkuma. Voeg de tomatenpuree toe en bak mee totdat de geur vrijkomt. Blus af met de bouillon en laat koken. Haal de kip na 17 minuten uit de bouillon en controleer of deze gaar is.
Verhit in een koekenpan de overgebleven olie en bak de wortel in 1 minuut gaar met
1 el suiker en 1 tl kardemom. Voeg hierna de rozijnen toe en bak nog 1 minuut mee. Schep de gekarameliseerde wortel en rozijnen uit de pan. Voeg de rest van de knoflook en de spinazie toe aan de pan en laat slinken.
Laat de rest van de suiker met 1 theelepel water in een steelpannetje karamelliseren op laag vuur. Roer hierbij niet in de pan. De karamel is goed wanneer deze goudkleurig is. Mocht de suiker niet goed smelten, voeg dan een tweede theelepel water toe. Blus de karamel wanneer hij de gewenste kleur heeft af met één soeplepel bouillon uit de pan met kip, en roer de karamel door de bouillon. Laat inkoken tot een dikke saus. Voeg wanneer de saus te dun is een beetje maïzena toe.
Schep de rijst bij de overgebleven bouillon. Laat de rijst 2 tot 4 minuten koken en al het vocht van de bouillon opnemen. Voeg nu ook de overgebleven kardemom en kaneel toe. Laat de rijst na het koken nog 15 minuten met een theedoek tussen de deksel op de pan stomen en meng met de gekarameliseerde wortel, rozijnen en het amandelschaafsel. Serveer de gekarameliseerde rijst met de spinazie, kip en zelfgemaakte saus.
Ingrediënten
Instructies
Was de basmatirijst totdat het water helder is. Kook de rijst 2 à 3 minuten minder dan de aanwijzingen op de verpakking, spoel daarna af met koud water en zet opzij. Snipper de ui en wel de rozijnen in een schaaltje heet water.
Verhit in een pan met dikke bodem 3 el olie en bak de ui goudbruin. Voeg de kip toe en kruid het geheel met zout (naar wens), 2/3 van de knoflook, koriander, komijn en kurkuma. Voeg de tomatenpuree toe en bak mee totdat de geur vrijkomt. Blus af met de bouillon en laat koken. Haal de kip na 17 minuten uit de bouillon en controleer of deze gaar is.
Verhit in een koekenpan de overgebleven olie en bak de wortel in 1 minuut gaar met
1 el suiker en 1 tl kardemom. Voeg hierna de rozijnen toe en bak nog 1 minuut mee. Schep de gekarameliseerde wortel en rozijnen uit de pan. Voeg de rest van de knoflook en de spinazie toe aan de pan en laat slinken.
Laat de rest van de suiker met 1 theelepel water in een steelpannetje karamelliseren op laag vuur. Roer hierbij niet in de pan. De karamel is goed wanneer deze goudkleurig is. Mocht de suiker niet goed smelten, voeg dan een tweede theelepel water toe. Blus de karamel wanneer hij de gewenste kleur heeft af met één soeplepel bouillon uit de pan met kip, en roer de karamel door de bouillon. Laat inkoken tot een dikke saus. Voeg wanneer de saus te dun is een beetje maïzena toe.
Schep de rijst bij de overgebleven bouillon. Laat de rijst 2 tot 4 minuten koken en al het vocht van de bouillon opnemen. Voeg nu ook de overgebleven kardemom en kaneel toe. Laat de rijst na het koken nog 15 minuten met een theedoek tussen de deksel op de pan stomen en meng met de gekarameliseerde wortel, rozijnen en het amandelschaafsel. Serveer de gekarameliseerde rijst met de spinazie, kip en zelfgemaakte saus.
Rijst, je kunt er zoveel verschillende gerechten mee maken. Wist je dat gepofte rijst ook heerlijk is in een soep? Check hier ons recept van de rode linzensoep met gepofte rijst!
Het recept herhaald in stap 2 en 3 dezelfde handelingen. Ik mis de bereiding van de wortel. Graag krijg ik een melding als het recept compleet is.
Scherp Pascalle! Dank je wel voor je feedback. We hebben het meteen aangepast.
Laat ons vooral weten of het in de smaak is gevallen!
Veel kookplezier,
Sebastiaan
Het lijkt mij een heerlijk recept maar de suiker wil vervangen. Ben diabeet dus suiker is uit den boze. Heeft iemand een tip om de suiker te vervangen?
Hi Andries,
Goeie vraag! Na het bakken van de wortels en rozijntjes in de pan kun je ze zoeter maken met 1/3 theelepel vloeibare stevia. Om toch een zoete smaak te krijgen in de saus, raden we je aan om bij stap 4 van het recept het volgende te doen:
Meng een soeplepel bouillon uit de pan met kip met 1/2 theelepel vloeibare stevia. En laat het zachtjes inkoken tot een saus, mogelijk kun je maizena toevoegen als het te vloeibaar blijft.
Let wel op: Stevia kan een dropachtige nasmaak hebben en een beetje bitter zijn. Mocht je hier niet van houden, adviseren we om te beginnen met minder dan de aangegeven hoeveelheid stevia om de smaak op te bouwen.
We zijn erg benieuwd wat je hiervan vindt! Suiker is overigens geen essentieel ingrediënt in het recept, het draagt bij aan de smaak. Mocht je geen zoetekauw zijn kun je de stevia helemaal weglaten.
Het was heerlijk..beetje aangepast.. bij de kruiden 2 theelepels peper toegevoegd. En bij de wortel en rozijnen ook walnoten toegevoegd.
Rijst heb ik die wortelbereiding indd erop gezet en beetje laten stomen. Kip enz nadat de rijst was opgeschept erop gedaan. Yammiee
Wat super tof om te horen! Gaan we zeker ook keertje proberen op deze manier.
Deel vooral ook foto’s met ons via social media (@eatertainment.nl) met de #eatertainment, vinden we heel leuk!
Welk recept staat er de volgende keer op de planning?
Sebastiaan