Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Qabali palau: Afghaanse rijst met spinazie en kip

Afghaanse rijst

Qabali palau, een heerlijk geurig Afghaans gerecht met gekarameliseerde rijst. Je kunt volop variëren met dit lekkere recept. Wij eten de Afghaanse rijst graag met spinazie en malse kipdrumsticks.

NiveauGemiddeld

Voorziet in2 Porties
Prep Tijd10 minutenKooktijd35 minutenTotale Tijd45 minuten

Ingrediënten
 200 gr basmatirijst
 5 el olie
 300 gr kipdrumsticks, ongekruid
 2 uien, fijngesnipperd
 400 ml kippenbouillon
 200 gr wortels, julienne gesneden
 200 gr spinazie
 45 gr amandelen, geschaafd
 45 gr rozijnen
 3 teentjes knoflook, fijngesneden
 ½ tl kaneel
 2 tl kardemom
 ½ tl kurkuma
 2 tl komijn
 1 tl gemalen koriander
 100 gr suiker
 2 el tomatenpuree
 Optioneel: maïzena
Keukenbenodigdheden
 Kookpan
 Pan met dikke bodem
 Koekenpan
 Steelpannetje

Bereidingswijze
1

Was de basmatirijst totdat het water helder is. Kook de rijst 2 à 3 minuten minder dan de aanwijzingen op de verpakking, spoel daarna af met koud water en zet opzij. Snipper de ui en wel de rozijnen in een schaaltje heet water.

2

Verhit in een pan met dikke bodem 3 el olie en bak de ui goudbruin. Voeg de kip toe en kruid het geheel met zout (naar wens), 2/3 van de knoflook, koriander, komijn en kurkuma. Voeg de tomatenpuree toe en bak mee totdat de geur vrijkomt. Blus af met de bouillon en laat koken. Haal de kip na 17 minuten uit de bouillon en controleer of deze gaar is.

3

Verhit in een koekenpan de overgebleven olie en bak de wortel in 1 minuut gaar met
1 el suiker en 1 tl kardemom. Voeg hierna de rozijnen toe en bak nog 1 minuut mee. Schep de gekarameliseerde wortel en rozijnen uit de pan. Voeg de rest van de knoflook en de spinazie toe aan de pan en laat slinken.

4

Laat de rest van de suiker met 1 theelepel water in een steelpannetje karamelliseren op laag vuur. Roer hierbij niet in de pan. De karamel is goed wanneer deze goudkleurig is. Mocht de suiker niet goed smelten, voeg dan een tweede theelepel water toe. Blus de karamel wanneer hij de gewenste kleur heeft af met één soeplepel bouillon uit de pan met kip, en roer de karamel door de bouillon. Laat inkoken tot een dikke saus. Voeg wanneer de saus te dun is een beetje maïzena toe.

5

Schep de rijst bij de overgebleven bouillon. Laat de rijst 2 tot 4 minuten koken en al het vocht van de bouillon opnemen. Voeg nu ook de overgebleven kardemom en kaneel toe. Laat de rijst na het koken nog 15 minuten met een theedoek tussen de deksel op de pan stomen en meng met de gekarameliseerde wortel, rozijnen en het amandelschaafsel. Serveer de gekarameliseerde rijst met de spinazie, kip en zelfgemaakte saus.

Ingrediënten

Ingrediënten
 200 gr basmatirijst
 5 el olie
 300 gr kipdrumsticks, ongekruid
 2 uien, fijngesnipperd
 400 ml kippenbouillon
 200 gr wortels, julienne gesneden
 200 gr spinazie
 45 gr amandelen, geschaafd
 45 gr rozijnen
 3 teentjes knoflook, fijngesneden
 ½ tl kaneel
 2 tl kardemom
 ½ tl kurkuma
 2 tl komijn
 1 tl gemalen koriander
 100 gr suiker
 2 el tomatenpuree
 Optioneel: maïzena
Keukenbenodigdheden
 Kookpan
 Pan met dikke bodem
 Koekenpan
 Steelpannetje

Instructies

Bereidingswijze
1

Was de basmatirijst totdat het water helder is. Kook de rijst 2 à 3 minuten minder dan de aanwijzingen op de verpakking, spoel daarna af met koud water en zet opzij. Snipper de ui en wel de rozijnen in een schaaltje heet water.

2

Verhit in een pan met dikke bodem 3 el olie en bak de ui goudbruin. Voeg de kip toe en kruid het geheel met zout (naar wens), 2/3 van de knoflook, koriander, komijn en kurkuma. Voeg de tomatenpuree toe en bak mee totdat de geur vrijkomt. Blus af met de bouillon en laat koken. Haal de kip na 17 minuten uit de bouillon en controleer of deze gaar is.

3

Verhit in een koekenpan de overgebleven olie en bak de wortel in 1 minuut gaar met
1 el suiker en 1 tl kardemom. Voeg hierna de rozijnen toe en bak nog 1 minuut mee. Schep de gekarameliseerde wortel en rozijnen uit de pan. Voeg de rest van de knoflook en de spinazie toe aan de pan en laat slinken.

4

Laat de rest van de suiker met 1 theelepel water in een steelpannetje karamelliseren op laag vuur. Roer hierbij niet in de pan. De karamel is goed wanneer deze goudkleurig is. Mocht de suiker niet goed smelten, voeg dan een tweede theelepel water toe. Blus de karamel wanneer hij de gewenste kleur heeft af met één soeplepel bouillon uit de pan met kip, en roer de karamel door de bouillon. Laat inkoken tot een dikke saus. Voeg wanneer de saus te dun is een beetje maïzena toe.

5

Schep de rijst bij de overgebleven bouillon. Laat de rijst 2 tot 4 minuten koken en al het vocht van de bouillon opnemen. Voeg nu ook de overgebleven kardemom en kaneel toe. Laat de rijst na het koken nog 15 minuten met een theedoek tussen de deksel op de pan stomen en meng met de gekarameliseerde wortel, rozijnen en het amandelschaafsel. Serveer de gekarameliseerde rijst met de spinazie, kip en zelfgemaakte saus.

Qabali palau: Afghaanse rijst met spinazie en kip

Rijst, je kunt er zoveel verschillende gerechten mee maken. Wist je dat gepofte rijst ook heerlijk is in een soep? Check hier ons recept van de rode linzensoep met gepofte rijst!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.