Arretjescake Met Bastogne
Niveau
Beginner
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Arretjescake met bastogne

Arretjescake, een oer-Hollandse klassieker. Maar heb jij dit heerlijk zoete gerecht al wel eens gemaakt met bastogne koeken? Hierdoor wordt de smaak wat kruidiger met een lichte touch van karamel. Van deze cake kun je gegarandeerd niet afblijven!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

11 stuks
Ingrediënten

Recept arretjescake met bastogne

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
2u 30min
Kookmodus
1
Bekleed een cakvorm met bakpapier. Smelt de chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje kokend water.
2
Smelt de boter in een ander pannetje samen met de basterdsuiker. Roer vervolgens het cacaopoeder erdoorheen.
3
Meng de gesmolten chocolade met het botermengsel en roer circa 5 min. goed door totdat het geheel iets afgekoeld is.
4
Breek de bastogne koeken in stukjes en meng door het boter-chocolademengsel.
5
Schep het geheel in de bakvorm en beweeg even met de vorm zodat het mengsel zich evenredig verdeeld. Laat 2 uur opstijven in de koelkast. Snijd vervolgens in plakken.

Tip: Je kunt de chocolade ook gemakkelijk smelten in de magnetron.

Hoe lang moet arretjescake opstijven in de koelkast?

Arretjescake moet je laten opstijven in de koelkast. Wanneer je klaar bent met de voorbereidingen dek het dan af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Hoe lang kun je arretjescake bewaren?

Arretjescake bewaren hangt ervan af of je ei hebt gebruikt in je recept. Is dit wel zo, bewaar de cake dan maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je de cake zonder ei gemaakt, dan kun je hem 3 tot 5 dagen bewaren.

Waar kom de naam arretjescake vandaan?

Er zijn verschillende verhalen over waar de naam ‘arretjescake’ vandaan komt. Een van de verhalen is dat de naam is afgeleid van het Franse woord ‘arrêté’, wat ‘gestold’ of ‘vast’ betekent. Dit zou verwijzen naar de manier waarop de cake opstijft in de koelkast. Een ander verhaal gaat over een man die zijn vrouw vroeg om een chocoladecake te maken, maar ze had geen oven. In plaats daarvan maakte ze een cake die niet gebakken hoefde te worden en deze noemde ze ‘arretjescake’.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via