Babka met kruiden en ham
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Hartige babka met kruiden en ham

Babka, dat ook ‘Oma’ in het Pools betekent, is een Joods vlechtbrood dat oorspronkelijk uit Oost-Europa komt. Vaak wordt de babka met allerlei lekkere zoete smaken gemaakt zoals chocolade of kaneel, maar deze hartige variant mag er ook zeker zijn!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept hartige babka met kruiden en ham

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
2u 10min
Totale tijd
2u 45min
Kookmodus
1
Verwarm de melk in een steelpannetje, tot deze lauwwarm is en voeg dan de gist en de suiker toe. Laat dit 10 min. staan, tot het gistmengsel begint te bubbelen.
2
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Mix de bloem met het zout, de boter, de eieren en het gistmengsel. Kneed gedurende 10 min. tot een egaal deeg.
3
Vet met 1/4 van de olie een kom in met olie en leg het deeg hierin. Verdeel de helft van de olie over het deeg. Dek de kom af met vershoudfolie of een vochtige doek en laat dit 1 uur op een warme plek rijzen.
4
Bereid intussen de kruidenpasta. Hak de spinazie grof en rits de rozemarijn van de takjes. Hak de tijm, rozemarijn en salie fijn. Mix de ricotta met de spinazie en mix dit tot een gladde massa. Voeg dan de gehakte kruiden toe en mix nogmaals.
5
Bak de plakjes ham uit in een droge pan, zodat ze wat knapperiger worden. Rol het deeg uit tot een vierkante lap. Besmeer met de kruidenpasta en verdeel de uitgebakken ham over het geheel. Rol het deeg op tot een rol en snijd de rol doormidden. Rol nu beide strengen om elkaar heen als een twister.
6
Vet een cakeblik in met de resterende olie. Leg het deeg hierin en dek nogmaals af met vershoudfolie. Laat het 30 min. op een warme plek rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180℃. Bak het brood in 40-45 min. af.

Tip: Het deeg van de babka droogt door zijn luchtige structuur snel uit. Eet de babka het lekkerst tot één dag na bereiding.

Wat is babka brood en waar komt het vandaan?

Babka is een zoet brood dat een beetje lijkt op brioche brood. Het is een gevlochten brood uit Oost-Europa. Letterlijk betekent het ‘omaatje’. In ons recept hebben we er een twist aan gegeven, namelijk door er een hartige variant van te maken. Erg lekker om een keer uit te proberen!

Hoe eet je babka?

Babka eet je als tussendoortje. Snijd het brood in plakken en smeer er wat roomboter op, zo is je babka extra lekker! Dit heerlijke soort brood is ook erg lekker voor bij een brunch.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via