Spanakopita
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Spanakopita met frisse salade

De spanakopita is een echte Griekse delicatesse. Deze bladerdeegtaart is onder andere gevuld met spinazie en feta. Door de combinatie van de spanakopita met een salade van peterselie en groenten zet je een heerlijke maaltijd met een frisse touch op tafel.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 stuks
Ingrediënten

Recept spanakopita met frisse salade

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 30min
Kookmodus
1
Ontdooi het filodeeg minimaal 2 uur van tevoren. Verwarm de oven voor op 180˚C. Hak de spinazie en walnoten grof. Snijd de munt en dille fijn.
2
Snijd de bosui in ringen. Kneed de spinazie, dille, munt, ricotta, feta en ½ van de bosui tot een smeuïge massa. Kluts de eieren. Voeg de eieren en 1/3 van de olijfolie toe en meng het geheel.
3
Vet een langwerpige ovenschaal in met olie. Bedek de lange zijkanten met 2 vellen filodeeg en laat ongeveer de helft van de vellen aan de bovenkant uitsteken. Bestrijk de vellen met olijfolie.
4
Bedek vervolgens de korte zijkanten van de ovenschaal ieder met 1 vel filodeeg, laat weer voor de helft aan de bovenkant uitsteken en bestrijk met olijfolie. Verdeel de spinazie-fetavulling over de ovenschaal. Klap het filodeeg naar binnen en bestrijk met olijfolie. Verkruimel het overige filodeeg over de bovenkant van de vulling. Besprenkel met de overige olijfolie.
5
Snijd de spanakopita in 4 stukken en bak in 50 à 60 min. gaar in de oven. Dek, wanneer de spanakopita te snel bruin kleurt, af met aluminiumfolie. Haal uit de oven en laat de spanakopita ca. 15 min. afkoelen.
6
Snijd ondertussen de komkommer in plakjes en de tomaten in partjes. Hak de peterselie fijn en snijd de ui in halve ringen. Voeg de komkommer, tomaten, peterselie, ui en overige bosui toe aan een kom en meng door elkaar.
7
Meng voor de dressing de extra vergine olijfolie, azijn en honing door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
8
Serveer de spanakopita en serveer met de frisse salade en dressing.

Wat is spanakopita?

Spanakopita is een traditioneel hartig gerecht uit de Griekse keuken. Het is een filodeegtaart gevuld met spinazie, feta, uien, kruiden en soms ook pijnboompitten en rozijnen. Het wordt vaak geserveerd als een snack of voorgerecht en kan zowel warm als koud worden gegeten.

Wat eet je nog meer bij spanakopita?

Bij spanakopita kun je verschillende dingen eten. Kies voor een Griekse salade met tomaat, komkommer en olijven, serveer er tzatziki bij of kies voor gegrilde groenten.

Kun je spanakopita invriezen?

Ja, dat kan. Om spanakopita in te vriezen, wikkel je het stevig in plastic folie en leg je het in een luchtdichte container of zak. Bewaar het dan in de vriezer. Om het te ontdooien, haal je het uit de vriezer en laat je het in de koelkast ontdooien. Je kunt het dan opwarmen in een oven op 180°C tot het goed is verwarmd en knapperig is. Het invriezen kan echter wel invloed hebben op de textuur en smaak van de spanakopita, dus het kan zijn dat het niet helemaal hetzelfde smaakt als wanneer het vers is gemaakt.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via