Vegetarische moussaka
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vlees
Vegetarisch
Vrij van vis

Vegetarische moussaka

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht met een basis van aubergine. In deze vegetarische variant vervangen we de gehaktsaus door een tomatensaus met paddenstoelen. Een heerlijke ovenschaal met aubergine, aardappel en tomatensaus, overgoten met een bechamelsaus.

Mijn menu planner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept vegetarische moussaka

Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
40 min
Totale tijd
1u 10min
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd in plakken van een ½ cm. Kook in gezouten water in 5 min. beetgaar en giet af. Pel en snipper de ui. Snijd de paddenstoelen in stukjes van 2 cm.
2
Verhit de helft van de olijfolie in een pan. Fruit de ui 2-3 min. Voeg de paddenstoelen toe en bak rondom bruin. Voeg de tomaten uit blik, de helft van de oregano en kaneel toe. Schep om en laat het geheel inkoken tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout.
3
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit de overige olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in 4 min. Keer halverwege om en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met de overige oregano en peper en zout.
4
Smelt in een steelpannetje boter op laag vuur, roer de bloem erdoor en blijf 3 min. goed doorroeren. Haal de pan van het vuur en roer scheutje voor scheutje de melk erdoor. Zet de pan terug op het vuur, voeg wat zout toe en breng zachtjes aan de kook. Kook de bechamelsaus in 5-6 min. tot een lobbige saus. Breng eventueel op smaak met peper en extra zout.
5
Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de ovenschaal, gevolgd door een laagje aubergine en tomatensaus. Herhaal opnieuw met een laagje aubergine, tomatensaus en tot slot de bechamelsaus. Bak in 40 min. goudbruin in de oven.

Hou je van de Griekse keuken? Probeer dan ook eens deze Griekse wraps met krokante kip.

witte_wijn_valdelagunde
Wijntips van Yves

Bodega Pedro Escudero Finca Valdelagunde

Bodega Pedro Escudero Finca Valdelagunde Sauvignon Blanc 2020: Bij dit machtige, vegetarisch mediterraan gerecht hoort een Spaanse sauvignon blanc bij. Die volume heeft qua smaak en licht vettig is qua textuur. De frisse zuren en aromatische tonen van rijpe witte perzik, citrus gaan goed samen met de groenten in dit gerecht. Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd bij Vanouds de Zwaan!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Vind je dit leuk?

Reacties
Plaats nieuwe reactie

Geef een reactie

Gemaakt door Eatertainment

Delen via