Eatertainment komt naar je toe!

Steeds meer evenementen door het hele land.

Sambal bawang

sambal

Sambal, wij houden ervan! Vooral wanneer je deze zelf maakt. Lekker in hartige gerechten voor een pittige toets, of gewoon op een boterham met kaas. De pittigheid bepaal je zelf, maar wat ons betreft: hoe heter, hoe beter!

Streetfood specialist Alex leert je in een online workshop om heerlijke huisgemaakte sambal te maken. Check de workshop op onze Instagram.

NiveauGemiddeld

Voorziet in1 Portie
Voorbereiding10 minutenKooktijd25 minutenTotale Tijd35 minuten

Ingrediënten
 60 gr knoflook
 5 sjalotjes
 14 gr gember
 240 gr tomaten
 100 gr rawit peper
 400 gr paprika
 150 ml olie
 ¼ blok trassie
 ½ citroen, sap
 30 gr gula djawa (of suiker)
 3 blaadjes djeruk purut
 6 gr zout
Keukenbenodigdheden
 Pan met dikke bodem
 Keukenmachine
 Weckpot

Bereidingswijze
1

Maak de knoflook, ui en gember schoon en snijd in grove stukken. Was de tomaten, pepers en paprika’s, verwijder de kronen en snijd in grove stukken.

2

Zet een pan op het vuur met 60 ml olie en voeg de trassie toe. Bak tot het is opgelost in de olie. Voeg de sjalotten, knoflook en gember toe en bak tot de sjalotten glazig zijn. Haal het uit de pan en zet weg.

3

Schenk weer 60 ml olie in de pan en voeg vervolgens de paprika en de pepers toe. Bak tot de paprika gaar is, haal uit de pan en zet weg.

4

Doe het laatste restje olie in de pan en voeg de tomaten en djeruk purut toe. Bak deze op laag vuur tot een compote. Schep uit de pan.

5

Draai de tomatencompote fijn in een keukenmachine voeg opnieuw toe aan de pan. Voeg de suiker, zout en citroensap toe en laat de sambal op laag vuur inkoken tot een mooie stevige substantie.

Ingrediënten

Ingrediënten
 60 gr knoflook
 5 sjalotjes
 14 gr gember
 240 gr tomaten
 100 gr rawit peper
 400 gr paprika
 150 ml olie
 ¼ blok trassie
 ½ citroen, sap
 30 gr gula djawa (of suiker)
 3 blaadjes djeruk purut
 6 gr zout
Keukenbenodigdheden
 Pan met dikke bodem
 Keukenmachine
 Weckpot

Instructies

Bereidingswijze
1

Maak de knoflook, ui en gember schoon en snijd in grove stukken. Was de tomaten, pepers en paprika’s, verwijder de kronen en snijd in grove stukken.

2

Zet een pan op het vuur met 60 ml olie en voeg de trassie toe. Bak tot het is opgelost in de olie. Voeg de sjalotten, knoflook en gember toe en bak tot de sjalotten glazig zijn. Haal het uit de pan en zet weg.

3

Schenk weer 60 ml olie in de pan en voeg vervolgens de paprika en de pepers toe. Bak tot de paprika gaar is, haal uit de pan en zet weg.

4

Doe het laatste restje olie in de pan en voeg de tomaten en djeruk purut toe. Bak deze op laag vuur tot een compote. Schep uit de pan.

5

Draai de tomatencompote fijn in een keukenmachine voeg opnieuw toe aan de pan. Voeg de suiker, zout en citroensap toe en laat de sambal op laag vuur inkoken tot een mooie stevige substantie.

Huisgemaakte sambal

Tip: Als je weckpotjes steriliseert met behulp van een grote pan, een laag water en een vergiet verleng je de houdbaarheid. Zet hiervoor een vergiet in een pan met een laag water. Doe de weckpotjes in het vergiet en doe de deksel op de pan. Zet minimaal 5 minuten op stoom. Voeg hierna de sambal warm aan de potten toe, sluit af en laat afkoelen.

Zelf sauzen maken, dat is toch het allerlekkerst?! Onze huisgemaakte satésaus is zeker een aanrader om een keer te proberen!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.