Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Shakshuka, waar komt het vandaan? Oorsprong en 3 recepten!

tomatada

Shakshuka? Kan je dat eten? Jazeker! Het gerecht zit vol smaak en is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Ook komt het gerecht de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht in Nederland. Shakshouka betekent ‘een mengsel’. Dit omdat de eieren langzaam worden gepocheerd in een pittige saus van tomaten met komijn, aangevuld met diverse groenten. 

Oorsprong van het gerecht

De oorsprong van het gerecht is vooralsnog niet helemaal duidelijk. 3 landen strijden al jarenlang om het recept toe te eigenen. Zo zegt de ene persoon dat het Ottomaans Turkije het gerecht verspreid heeft naar Spanje en het Midden-Oosten. Andere menen dat de oorsprong in Marokko ligt. Daarbij is er ook een theorie die vertelt dat shakshuka is ontstaan in Yemen.  

Uiteindelijk maakt de oorsprong ook helemaal niets uit. Wij weten in ieder geval dat het ontzettend lekker is en dat je met shakshuka verschillende kanten op kan. Daarom geven wij jullie vandaag inspiratie om shakshuka thuis zelf te maken. Dit door 3 verschillende recepten met jullie te delen. Veel kookplezier! 

Shakshuka met chipolataworstjes 
Het nadeel van koken? De vaat! Alle potten en pannen nemen namelijk al snel je aanrecht over. Een gerecht waarbij je vaat tot een minimum beperkt wordt, is deze heerlijke shakshuka; een eenpansgerecht met eieren in een lichtpittige tomatensaus. Voor een hartige touch voegen wij ook nog wat chipolataworstjes toe! Bekijk het recept hier.

shakshuka met chipolataworstjes

Groene shakshuka met spinazie & munt
Traditioneel rood van kleur vanwege de tomatenbasis, maar probeer vooral ook eens deze groene variant met spinazie, munt en kipworstjes! Eet de groene shakshuka met vers geroosterde pita broodjes. Bekijk het recept hier.

Groene shakshuka

Portugese tomatada met kip 
Tomatada, heb jij er wel eens van gehoord? Deze Portugese variant op de wellicht meer bekende shakshuka wordt doorgaans gemaakt met gepocheerde eieren in een saus van tomaten, ui en aubergine. Bekijk het recept hier.

Portugese tomatada met kip

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.