Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Tips voor de lekkerste marinade!

gegrilde bloemkool

Het geheim van de meeste chefs is een goede marinade. Met een goede marinade kan je je gerecht naar een hoger niveau tillen. Maar wat is nou de goede manier van marineren? En wat zijn de verschillende methodes? 

Kies de goede kom 
Aangezien marinade vaak een zuur ingrediënt bevat, mag je dit nooit in  een aluminium kom doen. Aluminium en zuur reageren namelijk op elkaar en dit geeft een gek smaakje aan je marinade. Gebruik dus een glazen, aardewerk of rvs kom. 

Wees voorzichtig met zout 
Zout onttrekt vocht aan je vlees, dat er dus voor zorgt dat je vlees droger zal worden. Voeg weinig tot geen zout toe aan je marinade, dit kan altijd later nog wanneer je het vlees gaat bakken. 

Niet alleen voor vlees 
Marinades zijn zeker niet alleen voor vlees of vis. Je kan ook groentes of tofu marineren. Denk bijvoorbeeld aan wortels of broccoli. Het enige verschil in het marineren van groentes is dat je het zure ingrediënt weglaat. Dit zorgt er namelijk voor dat de groentes hun bite verliezen. Wij marineren deze bloemkool uit de oven.

Dry rub 
Heb je iets meer haast? Ga dan voor een dry rub. Deze werkt wat sneller dan een vloeibare marinade. Maar wat is een dry rub? Het is een mengsel van verschillende gedroogde kruiden en specerijen om je vlees of vis op smaak te brengen. Je wrijft dit mengel over je vlees of vis en dit zal vervolgens alle smaak toevoegen. In tegenstelling tot de vloeibare marinade, waar je weinig zout in doet, is dat hier juist van belang. Zo zal de dry rub eerst vochtig worden en vervolgens als een sausje op je vlees liggen. Na verloop van tijd zal het vocht, met de smaak van de dry rub, weer terug het vlees in gaan. 

Een salade voor bij je heerlijk gemarineerde vlees kan natuurlijk niet ontbreken. Probeer eens onze zomerse halloumi salade met vijgen! 

Halloumi salade

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.