Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Verse kruiden: hoe bewaar je ze?

Verse kruiden: hoe bewaar je ze?

We kennen het allemaal wel: je koopt verse kruiden in de supermarkt voor een recept. Je maakt een heerlijk gerecht met verse basilicum, peterselie of dille, maar je hebt altijd meer in huis dan je nodig hebt. Met als gevolg dat de kruiden een week later verlept zijn. Zonde! Gelukkig hebben wij een aantal manieren om verse kruiden langer te bewaren én een paar heerlijke recepten ter inspiratie om je kruiden meteen te gebruiken.

Kruiden bewaren in de koelkast
Wil je je verse kruiden kort bewaren? Dat kan prima in de koelkast. Spoel de kruiden even af met water en wikkel ze in een lichtvochtige theedoek. Je kunt de kruiden dan tot 2 weken bewaren.  

Verse kruiden drogen
Bewaar je de verse kruiden liever wat langer? Je kunt ze ook heel gemakkelijk zelf drogen. Leg de kruiden op een schone theedoek op een droge plek. Laat de kruiden hier ongeveer 2 weken liggen en keer ze regelmatig om. Zodra je de kruiden kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg.

De kruiden kunnen ook gedroogd worden aan een rekje. Bind ze samen met een touw en hang ze omgekeerd op aan de haken van deze kruidendroger. Niet alleen heel handig, maar het ziet er ook nog eens leuk uit!

Tip: Heb je geen tijd of zin om 2 weken te wachten? De oven biedt de oplossing: Droog de verse kruiden voor 4 uur op 60 graden.

Sommige kruiden zijn beter geschikt om te drogen dan andere. Denk hierbij aan verse tijm, munt, oregano, rozemarijn en salie.

Verse kruiden invriezen
Verse kruiden kun je zowel nat als droog invriezen. Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!

De tweede optie is nat invriezen. Hak de kruiden fijn en vul een ijsblokjesvorm met water en verdeel de fijngehakte kruiden over de vakjes. Op deze manier blijven de kruiden tot 6 maanden houdbaar. Dit kan ook met (olijf)olie. Extra leuk, op deze manier heb je altijd smaakvolle kruidenolie op voorraad.

Infused olijfolie
We lieten al zien hoe je kruidenolie kunt invriezen, maar je kunt ook je eigen olijfoliemix maken. De olijfolie mix je met de lekkerste ingrediënten, zoals verse kruiden en chilipepers. Dit staat ook wel bekend als infused olijfolie. In dit recept delen wij 3 soorten infused olijfolie met je, maar je kunt er natuurlijk ook je eigen twist geven met andere verse kruiden.

olijfolie

Zelf pesto maken
Zin om creatief aan de slag te gaan in de keuken? Verse kruiden zijn ook ideaal om een lekkere zelfgemaakte pesto mee te maken. Natuurlijk kun je de klassieke variant met basilicum maken, maar heb je wel eens aan de combinatie pistache en peterselie gedacht? Wij laten je zien hoe lekker deze variant is in dit recept met gevulde portobello en geitenkaas.

Frisse kruidensalade
Verse kruiden zijn ook heerlijk in een salade, dat bewijst dit recept wel weer! Deze salade combineert verse peterselie, dille, koriander én munt met komkommer en radijs. Heerlijk fris als bijgerecht of lunch en bovendien extra lekker door de zelfgemaakte dressing van limoensap en honing.  Wij combineren de salade met knapperige krieltjes en een vegetarische burger.

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.