Zoete courgettekoekjes

Je hebt er vast al wel eens van gehoord; courgettekoekjes. Een heerlijk tussendoortje wat vaak als hartig gerechtje wordt bereid. Ze worden veelal gemaakt met kaas en diverse kruiden, maar wij doen het net even anders. Ons recept van zoete courgettekoekjes met gember en sinaasappel is een heerlijk variatie op de originele variant.

Foodie Eefje van EEFSFOOD leerde je in een online workshop heerlijke courgettekoekjes maken. Check de workshop op onze Instagram.

NiveauGemiddeld

Voorziet in12 Porties
Prep Tijd10 minutenKooktijd50 minutenTotale Tijd1 uur

Ingrediënten
 120 gr zelfrijzend bakmeel
 80 gr havermout
 80 gr courgette, geraspt
 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
 50 gr rietsuiker
 50 gr kristalsuiker
 1,50 ei
 10 gr verse gember, geraspt
 ½ sinaasappel, rasp
 1 tl kanaal
 1 snufje zout
 mespuntje baking soda
Keukenbenodigdheden
 Oven
 Bakplaat + bakpapier
 IJsschep of 2 eetlepels
 Grove en fijne rasp
 Handmixer
 Mengkom

1

Doe de boter in een mengkom en klop in ca. 2 minuten los met de handmixer. Voeg hierna alle suiker en het zout toe en mix dit erdoorheen.

2

Voeg al mixend op een lage stand het ei toe. Wanneer het mengsel egaal is, voeg je de havermout, courgette, gember en sinaasappelrasp toe. Meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en baking soda en voeg toe aan de rest van het mengsel. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een mooi (zacht) deeg.

3

Schep met de ijsschep (of twee eetlepels) 12 bollen van het beslag en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de plaat 20 minuten in koelkast. Past dit niet? Zet de hele kom met deeg dan 35 minuten in de koelkast.

4

Verwarm de oven voor op 190℃ hete lucht. Bak de koeken vervolgens gaar en goudbruin in ca. 15 minuten. Laat de koeken afkoelen totdat de randen knapperig zijn en de rest zacht en lekker smeuïg. Bewaar ze in een afgesloten pot of blik (al zijn ze vers natuurlijk het allerlekkerste).

Ingrediënten

Ingrediënten
 120 gr zelfrijzend bakmeel
 80 gr havermout
 80 gr courgette, geraspt
 75 gr roomboter, op kamertemperatuur
 50 gr rietsuiker
 50 gr kristalsuiker
 1,50 ei
 10 gr verse gember, geraspt
 ½ sinaasappel, rasp
 1 tl kanaal
 1 snufje zout
 mespuntje baking soda
Keukenbenodigdheden
 Oven
 Bakplaat + bakpapier
 IJsschep of 2 eetlepels
 Grove en fijne rasp
 Handmixer
 Mengkom

Instructies

1

Doe de boter in een mengkom en klop in ca. 2 minuten los met de handmixer. Voeg hierna alle suiker en het zout toe en mix dit erdoorheen.

2

Voeg al mixend op een lage stand het ei toe. Wanneer het mengsel egaal is, voeg je de havermout, courgette, gember en sinaasappelrasp toe. Meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en baking soda en voeg toe aan de rest van het mengsel. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een mooi (zacht) deeg.

3

Schep met de ijsschep (of twee eetlepels) 12 bollen van het beslag en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de plaat 20 minuten in koelkast. Past dit niet? Zet de hele kom met deeg dan 35 minuten in de koelkast.

4

Verwarm de oven voor op 190℃ hete lucht. Bak de koeken vervolgens gaar en goudbruin in ca. 15 minuten. Laat de koeken afkoelen totdat de randen knapperig zijn en de rest zacht en lekker smeuïg. Bewaar ze in een afgesloten pot of blik (al zijn ze vers natuurlijk het allerlekkerste).

Zoete courgettekoekjes

Tip: je kunt de koeken op een later moment nog even oppiepen door ze 4 minuten in een voorverwarmde oven van 200℃ te leggen.

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.