Verwarm de oven voor tot 160°C. Vet de ovenschaaltjes in met de truffelboter.
2
Schil de aardappelen en snijd met een mandoline in dunne plakjes. Pel en snipper de sjalot. Pel de knoflook en snijd fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm en rasp de Gruyère.
3
Verwarm de slagroom in een steelpan met de sjalot, knoflook en tijm. Draai het vuur laag en laat 15 min. trekken. Pureer daarna glad met een staafmixer.
4
Leg de plakjes aardappel één voor één in de ingevette ovenschaaltjes. Zorg dat er zo min mogelijk lege ruimte tussen de aardappelplakjes overblijft. Schenk het roommengsel over de aardappelplakjes, dek de ovenschaaltjes goed af met aluminiumfolie en bak 60-75 min. in de oven.
5
Haal het aluminiumfolie van de schaaltjes en verdeel de Gruyère over de aardappelgratins. Zet de oven op grillstand en zet de gratins nog 3-4 min. onder de grill, tot de Gruyère gesmolten en goudbruin is.
Scan mij!
Dit recept online bewaren?
Scan de QR-code voor een profiel en bewaar gemakkelijk jouw
favoriete recepten online.