Je bent vast wel bekend met de ambachtelijke banketstaaf. Zo’n lekkere staaf met een vulling van amandelspijs en een knapperige buitenkant die in overvloed beschikbaar is tijdens de sinterklaasperiode. Maar wat dacht je van een hartige banketstaaf met sinaasappelwortelen en een lekkere spinaziesalade? In dit recept voegen we speculaaskruiden toe om het gevoel van Sinterklaas te behouden en bakken we het in een mooie stafvorm.
Een banketstaaf, ook wel bekend als amandelstaaf, is een heerlijk en traditioneel Nederlands gebak dat vaak geassocieerd wordt met de feestdagen. Deze lekkernij bestaat uit een rijke vulling van amandelspijs, omhuld door een krokante laag bladerdeeg. De banketstaaf heeft een lange geschiedenis in Nederland en is een geliefd gebak dat bij veel gelegenheden wordt genoten.
De basis van een banketstaaf is het amandelspijs, een mengsel van gemalen amandelen, suiker en soms wat citroenrasp voor extra smaak. Dit spijs wordt zorgvuldig gerold tot een langwerpige vorm en vervolgens in bladerdeeg gewikkeld. Het bladerdeeg geeft de banketstaaf zijn kenmerkende knapperigheid en zorgt ervoor dat de amandelspijs goed wordt afgesloten. Vaak wordt de bovenkant van de banketstaaf ingesneden en bestreken met een dun laagje ei, wat een mooie glanzende en goudbruine korst oplevert.
Hoewel banketstaven vooral bekend zijn in Nederland, kunnen ze ook in andere landen worden gevonden, zij het onder verschillende namen en varianten. In België, bijvoorbeeld, staat dit gebak bekend als ‘cougnou’ en wordt het traditioneel met Kerstmis gegeten.
Wil je na deze heerlijke banketstaaf nog iets zoets verorberen? Probeer dan eens deze smakelijke Sinterklaas rocky road blondie, vol met Sinterklaas snoepgoed als schuimpjes, taaitaai en kruidnoten. Of maak deze prachtige Sinterklaas cupcakes met een heerlijke botercrème. Of geniet gewoon van zelfgemaakte kruidnoten! Eén ding is zeker, met Sinterklaas geniet je van allerlei lekkere hapjes, samen met het gezin of met vrienden!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment