In samenwerking met:
gado gado
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Gado gado met tofu

Een makkelijk recept voor een gado gado met tofu! Het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java, maar wordt tegenwoordig veel in Indonesië gegeten. Wij gaan voor een variant met lekker veel groenten en tofu.

Dit recept of andere Allerhande recepten proberen? Kom wekelijks de lekkerste gerechten proeven in de Albert Heijn Kookstudio’s! Bekijk hier de opkomende proeverijen en kom gezellig langs.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Gado gado met tofu

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 30min
Kookmodus
1
Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Vul een kom met het warme water en voeg ¾ van het zout toe. Laat de tofu hier 1 uur in weken.
2
Verwijder de nerf van de kaffir limoenblaadjes, snijd ze in flinterdunne reepjes en snijd zeer fijn. Verwijder de steelaanzet van de rawitpepers en snijd het vruchtvlees in fijne ringen. Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes. Maal in een vijzel (eventueel in delen) de rawitpepers, de knoflook en de pinda’s met het overige zout tot een fijne pasta, een boemboe. Meng het fijngesneden kaffirlimoenblad erdoor.
3
Verhit ⅖ van de zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe 5 min. op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen. Schep de boemboe in een steelpan en voeg de kokosmelk, ketjap manis, kokosbloesemsuiker, tamarindepasta en het water toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 5¬-8 min. zachtjes koken. De saus moet nog ‘lopend’ zijn, ongeveer zo dik als karnemelk.
4
Kook ondertussen de eieren 6 min. Giet af en laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
5
Verwijder de steelaanzet van de sperzie¬bonen en halveer. Verwijder de bruine uiteinden van de taugé. Halveer de spitskool en snijd de helften in reepjes van 1,5 cm breed. Snijd de komkommers in plakjes van een ½ cm breed. Kook de sperziebonen in 6 min. beetgaar. Schep met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Kook de kool en taugé 30 sec., giet af en spoel na onder koud stromend water (blancheren). Laat goed uitlekken.
6
Haal de tofu uit het gezouten water en dep goed droog met keukenpapier. Verhit de overige zonnebloemolie in de wok en bak de blokjes tofu op middelhoog vuur in 6¬-8 min. goudbruin. Meng in een grote kom de sperziebonen, taugé, spitskool en komkommer. Giet de pindasaus erover en schep om. Leg de eieren en gebakken tofu erop. Serveer met kroepoek en gebakken uitjes.

Achtergrondinformatie: de droge ingrediënten voor de pindasaus worden fijngestampt in een cobek & ulekan (vijzel) en dit wordt verdund met tamarinde en limoen.

Combinatietip: traditioneel eet je gado gado met lontong, oftewel blokjes kleefrijst. In plaats daarvan kan het ook met witte pandanrijst.

Combinatietip: liever minder pittig? Gebruik dan 1 Spaanse peper (lombok) in plaats van de 3 rawitpepers, en verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper.

Tip: heb je een keukenmachine in huis? Maal dan voor de zelfgemaakte boemboe eerst het limoenblad, de rawitpepers en de knoflook tot een pasta en doe daarna de pinda’s erbij. Pulseer een aantal keer zodat de stukjes pinda intact blijven.

Aan de slag met gado gado

Gado Gado is een populair Indonesisch gerecht dat bestaat uit een kleurrijke mix van groenten, ei, tofu of tempeh, en wordt geserveerd met een rijke pindasaus. Dit gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam en veelzijdig.

Wat Gado Gado zo typerend maakt, is de heerlijke pindasaus, die een perfecte balans biedt tussen zoet, zout en pittig. De basis van het gerecht bestaat uit gestoomde of kort gekookte groenten, zoals sperziebonen, kool, taugé en wortel. Daarnaast worden vaak gekookte eieren, kroepoek en lontong (kleefrijst) toegevoegd.

Gado Gado is een vegetarisch gerecht, maar kan eenvoudig worden aangevuld met bijvoorbeeld gegrilde kip of garnalen. Door de combinatie van warme en koude ingrediënten en de romige saus, is het een smaakvolle en goed gevulde maaltijd.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Schaaldieren
  • Pinda
  • Gluten
  • Ei
  • Noten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via