Echt een guilty pleasure, dat zijn deze verrukkelijke filodeegbakjes. Royaal gevuld met zelfgemaakte banketbakkersroom en afgetopt met peer, chocolade en rode bessen. Heerlijk als dessert of bij de koffie! Natuurlijk kan je eindeloos variëren met toppings, vullingen en manieren van presenteren. Wanneer ga jij ze maken?
Tip: wil je deze filodeeg bakjes lactosevrij maken? Gebruik dan lactosevrije melk, slagroom en boter.Wat is filodeeg?
Filodeeg is een flinterdun, licht en knapperig deeg dat vaak wordt gebruikt in de Mediterrane, Midden-Oosterse en Balkan keuken. Het deeg wordt gemaakt door dunne lagen deeg op elkaar te leggen en te bakken, waardoor een krokante textuur ontstaat. Het wordt vaak gebruikt om zoete gerechten te maken, maar ook hartige gerechten zoals deze baklava en spanakopita.
Banketbakkersroom, ook wel crème pâtissière genoemd, is een dikke, romige vulling die vaak wordt gebruikt in gebakjes, taarten en andere desserts. Het is gemaakt van eieren, suiker, melk en maïzena of bloem om de room te binden. De room wordt vaak op smaak gebracht met vanille of andere smaakstoffen en kan zowel warm als koud worden geserveerd.
Wanneer filodeeg en banketbakkersroom worden gecombineerd, ontstaat een heerlijk gebakje dat zowel krokant als romig is. Een ander populair voorbeeld is deze baklava, een zoet gebakje dat bestaat uit laagjes filodeeg, boter en een vulling van gemalen noten en suikersiroop.
Een andere toepassing van filodeeg en banketbakkersroom is in een dessert dat bekend staat als “crème filo”, waarbij een laag filodeeg wordt gebakken en vervolgens wordt gevuld met banketbakkersroom en vers fruit. Dit kan worden geserveerd met slagroom en een beetje poedersuiker erbovenop voor een heerlijke en verfijnde dessertervaring.
In het algemeen kan filodeeg met banketbakkersroom worden gebruikt om een breed scala aan zoete en hartige gerechten te maken. Het is een combinatie van texturen en smaken die vaak wordt gebruikt in de wereldkeuken en een heerlijke toevoeging is aan elk menu.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment