Hoewel we baklava kennen als een zoete lekkernij van filodeeg met suikerstroop en honing, is deze hartige variant net zozeer de moeite waard! De baklava vullen we met groenten als paprika en aubergine, waardoor het een volwaardige maaltijd is voor het diner.
Wanneer je op vakantie bent in Griekenland, kom je baklava op elke hoek van de straat wel tegen. Maar ook wanneer je in Turkije bent, zie je de zoete lekkernij overal terugkomen. Jarenlang is er een discussie geweest over waar baklava nu precies vandaan komt. Het dessert is afkomstig uit landen in de Balkan en het Midden-Oosten, maar na een jarenlange strijd wist Turkije in 2013 hun baklava als eerste Turkse product te laten registeren bij de Europese Unie. Je kunt dus zeggen dat baklava uit Turkije komt!
Baklava is een verzamelnaam voor diverse soorten zoet gebak en bestaat uit flinterdunne laagjes deeg. De vulling is vaak een mix van honing en gehakte noten als pistache. Per regio en per land is de baklava in verschillende vormen terug te vinden. Zo wordt er in Turkije vaak baklava geserveerd met suikerstroop, terwijl je de baklava in Griekenland terugvindt met walnoot en honing. Wanneer je het zelf maakt, kun je kiezen voor een hartige baklava zoals in dit recept, maar ook voor een zoete variant met pistachenoten. De knapperige laagjes plakken aan elkaar door het suikerwater en het wordt gevuld met gemalen pistache. Eén ding is zeker: baklava is in elk land lekker en zeker het proberen waard!
Heb je baklava gemaakt, maar kun je het niet in één keer opeten? Geen probleem, je kunt het makkelijk bewaren! Wanneer je baklava in een gesloten verpakking bewaart, kun je het maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Liever in de koelkast bewaren? Dan kun je dit maximaal 1 week bewaren.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment