Hartige Baklava Met Groene Asperges En Peultjes
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Hartige baklava met rode paprika en aubergine

Hoewel we baklava kennen als een zoete lekkernij van filodeeg met suikerstroop en honing, is deze hartige variant net zozeer de moeite waard! De baklava vullen we met groenten als paprika en aubergine, waardoor het een volwaardige maaltijd is voor het diner.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept hartige baklava met rode paprika en aubergine

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
45 min
Totale tijd
1u 30min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika op een met bakpapier beklede bakplaat, met de holle kant naar onder. Bak de paprika 20 min. in de oven.
2
Pel en snipper ondertussen de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Verhit 1/6 van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 2 min. aan. Voeg de chilivlokken en tomatensaus toe en laat 10 min. doorkoken op laag vuur.
3
Neem de paprika uit de oven en verpak losjes in een plastic zakje, of in een afgesloten bakje. Laat 10 min. staan.
4
Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Snijd de aubergine over de lengte in dunne plakken. Verdeel de helft van de resterende olijfolie over de aubergine. Gril de aubergine 2 min. aan beide kanten aan.
5
Verwijder het velletje van de paprika. Verdeel de tomatensaus over de bodem van een grote ovenschaal. Verdeel de helft van de aubergine over de tomatensaus.
6
Leg 4 vellen filodeeg op de aubergine, bestrijk daarbij steeds ieder vel met een klein beetje olijfolie. Verdeel de paprika over het filodeeg, gevolgd door 3 vellen filodeeg, bestreken met olijfolie.
7
Verdeel de rest van de aubergine over het filodeeg en leg de laatste 3 vellen filodeeg, bestreken met olijfolie, bovenop.
8
Snijd 4 diagonale lijnen in de baklava. Draai de ovenschaal een kwartslag en snijd nog eens 4 diagonale lijnen, haaks op de vorige. Snijd hierbij volledig tot de bodem. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C en bak het geheel 30 min. in de oven.
9
Breng intussen een grote pan water aan de kook. Was de groene asperges en verwijder 1 cm van de kontjes. Maak de peultjes schoon.
10
Neem de baklava na 30 min. uit de oven, bestrijk met een dun laagje olijfolie en verdeel de sesamzaadjes hierover. Plaats terug in de oven en bak nog 5 tot 10 min. tot de bovenkant goudbruin is.
11
Kook de groene asperges in 3 tot 5 min. beetgaar. Voeg na 2 min. ook de peultjes toe en kook deze in 1 tot 3 min. beetgaar.
12
Serveer de baklava met groene asperges en peultjes.

Waar komt baklava vandaan?

Wanneer je op vakantie bent in Griekenland, kom je baklava op elke hoek van de straat wel tegen. Maar ook wanneer je in Turkije bent, zie je de zoete lekkernij overal terugkomen. Jarenlang is er een discussie geweest over waar baklava nu precies vandaan komt. Het dessert is afkomstig uit landen in de Balkan en het Midden-Oosten, maar na een jarenlange strijd wist Turkije in 2013 hun baklava als eerste Turkse product te laten registeren bij de Europese Unie. Je kunt dus zeggen dat baklava uit Turkije komt!

Wat is baklava?

Baklava is een verzamelnaam voor diverse soorten zoet gebak en bestaat uit flinterdunne laagjes deeg. De vulling is vaak een mix van honing en gehakte noten als pistache. Per regio en per land is de baklava in verschillende vormen terug te vinden. Zo wordt er in Turkije vaak baklava geserveerd met suikerstroop, terwijl je de baklava in Griekenland terugvindt met walnoot en honing. Wanneer je het zelf maakt, kun je kiezen voor een hartige baklava zoals in dit recept, maar ook voor een zoete variant met pistachenoten. De knapperige laagjes plakken aan elkaar door het suikerwater en het wordt gevuld met gemalen pistache. Eén ding is zeker: baklava is in elk land lekker en zeker het proberen waard!

Hoelang kun je baklava bewaren?

Heb je baklava gemaakt, maar kun je het niet in één keer opeten? Geen probleem, je kunt het makkelijk bewaren! Wanneer je baklava in een gesloten verpakking bewaart, kun je het maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Liever in de koelkast bewaren? Dan kun je dit maximaal 1 week bewaren.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sesamzaad

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via