Spoom of ook wel scroppino genoemd is een makkelijk drankje met ijs dat als tussengerecht of nagerecht wordt geserveerd. Het drankje is afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto, waar het in dialect wordt aangeduid met het woord sgropìn.
Een spoom wordt gemaakt van (sorbet)ijs, bruisende witte wijn, prosecco of champagne. Het basisrecept voor een spoom wordt gemaakt met citroen sorbetijs. Ter variatie op de spoom kun je het maken met verschillende smaken. Ga bijvoorbeeld voor een spoom met mango en passievrucht zoals in het recept op deze pagina.
Een spoom is bedoeld om de smaken tussen twee gangen tijdens een diner te neutraliseren. Als je een diner serveert bestaande uit meerdere gangen, is een spoom tussendoor een mooie aanvulling. Wanneer voeg je een spoom toe aan het menu? Vooral na een zwaar of pittig (voor)gerecht. De smaakpapillen worden geneutraliseerd, zodat iedereen na de spoom volop kan genieten van alle smaken van de volgende gang.
De naam spoom is afkomstig van het Italiaanse woord ‘spuma’, wat schuim betekent. In het Frans is de benaming voor het tussengerecht of drankje ‘boisson frappée’. Het ontstond rond 1800 toen de eerste restaurants kwamen in Parijs en alle gerechten tegelijkertijd op tafel werden gezet.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment