Naturel donuts
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Naturel donuts

Donuts zelf maken? Met dit recept lukt het alle thuisbakkers onder ons! Het kost even wat tijd om het deeg te maken, omdat het verschillende keren moet rijzen. Maar als je deze zelfgemaakte donuts eenmaal geproefd hebt, ben je dit allang vergeten. Zeker een aanrader om eens te maken!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

15 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept naturel donuts

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
1u 30min
Totale tijd
2u 15min
Kookmodus
1
Meng het water met de melk en 2 el van de suiker. Voeg de gist toe, roer door en laat 5 min. staan.
2
Doe de boter samen met de bloem, het ei en het zout in een kom en voeg het water-melkmengsel toe. Mix met een spatel en kneed met je handen tot een plakkerig deeg. Bestuif je werkblad met wat extra bloem en kneed verder tot een soepel deeg.
3
Doe 1 el van de zonnebloemolie in een kom en leg het deeg erin. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen.
4
Kneed het deeg tot het soepel en elastisch aanvoelt. Rol het uit tot een rechthoekige lap van 1 cm dik. Steek met een ronde uitsteekvorm of de onderkant van een mok (ongeveer 8 cm diameter) rondjes uit het deeg en leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af met een doek en laat 30 min. rijzen.
5
Verhit de overige zonnebloemolie in een pan met diepe bodem op middelhoog vuur (of de frituur tot 180°C). Bak de donuts in 3 min. aan beide zijden goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Wentel door de overige suiker en serveer.

De oorsprong van donuts

Donuts hebben hun oorsprong waarschijnlijk bij Nederlandse en Duitse kolonisten die zich in Amerika vestigden en hun traditie van gefrituurd gebak, zoals oliebollen, meenamen. In de 19e eeuw werden deze zoetigheden steeds populairder in de Verenigde Staten, waar ze evolueerden tot de bekende ronde vorm met een gat in het midden. Dit gat werd ingevoerd om de donut gelijkmatiger te laten garen. De donut werd in de 20e eeuw écht een icoon in Amerika, mede door donutwinkels en ketens.

Meer recepten voor donuts

Ben je gek op bakken? Ga dan eens aan de slag met deze naturel donuts! Ook deze appeldonuts met speculoos zijn een aanrader. Ze zijn een stuk gemakkelijker én sneller te maken dan de naturel donuts, dus ideaal voor wanneer je wel iets lekkers wilt maken, maar niet zoveel tijd hebt. Voor dit gerecht snijd je de appels in schijven, waar je speculoos op smeert. Vervolgens snijd je kant-en-klaar taartdeeg in reepjes, die je om de appelschijven heen wikkelt. Besmeer met ei en bestrooi met kaneelsuiker en ze kunnen ze oven in. Lekker om van te genieten wanneer ze nog een beetje warm zijn!

Zoek je nog iets lekkers voor kerst óf voor een andere feestelijke gelegenheid? Ga dan voor deze feestelijke donuts. Ook in dit recept maak je de donuts volledig zelf en vervolgens dip je ze in een zelfgemaakt glazuur én versier je ze met cakedecoratie. Dat ziet er toch uit als een plaatje?

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?