Feestelijke Donuts
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Feestelijke donuts

Zelf donuts maken is helemaal niet zo moeilijk… zolang je maar een beetje geduld hebt! Wij laten onze donuts tussendoor twee keer rijzen en frituren ze vervolgens in een laag zonnebloemolie. De zelfgemaakte glazuur en vrolijke cakedecoratie zorgen vervolgens voor een resultaat om van te smullen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

20 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept feestelijke donuts

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
2u 35min
Kookmodus
1
Verwarm de melk tot deze lauwwarm van temperatuur is. Meng in een kommetje de melk met de suiker en gist. Dek het mengsel af met huishoudfolie en laat 20 minuten staan.
2
Meng met een mixer de bloem, zout, 35 gram boter en het ei tot een geheel. Voeg het melkmengsel toe aan de bloemmix en kneed het deeg nog 10 minuten door op de hoogste mixerstand. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met huishoudfolie. Laat vervolgens 1 uur rijzen op een warme plek.
3
Kneed het deeg na het rijzen goed door en rol uit tot 1,5 cm dikte. Gebruik een rond uitsteekvormpje van 5 cm om de donut uit te steken. Steek met een kleinere uitsteekvorm van 2,5 cm een gat in het midden van iedere donut uit. Leg de uitgestoken donut op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met huishoudfolie. Laat de donuts nog 30 minuten rijzen.
4
Verhit in een pan met dikke bodem een flinke laag zonnebloemolie. Frituur de donuts in de zonnebloemolie goudbruin. Draai de donut na 1 minuut om zodat beide kanten mooi kleuren. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.
5
Smelt 25 gram boter in een steelpannetje en voeg de poedersuiker toe. Haal van het vuur en roer goed door zodat er geen klontjes in zitten. Voeg de vanille-extract en 1 el water toe.
6
Dip de gefrituurde donuts in de glazuur en decoreer met de cakedecoratie. Gebruik eventueel een lintje om de versierde donuts op te hangen in je kerstboom!

Ben jij een echte zoetekauw? Check dan snel het recept voor onze heerlijke karamelfudge met walnoten en gevriesdroogd roodfruit!

Hoe lang kun je donuts bewaren?

Verse donuts kunnen 1-2 dagen worden bewaard bij kamertemperatuur. Donuts met glazuur of vulling moeten in de koelkast worden bewaard en zijn ongeveer 3-4 dagen houdbaar. Donuts kunnen ook worden ingevroren en tot 3 maanden worden bewaard.

Waar komen donuts vandaan?

Donuts vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten en zijn waarschijnlijk ontstaan in de 19e eeuw door immigranten uit Nederland die een gefrituurd deeggerecht genaamd ‘oliebollen’ meebrachten. Het eerste bekende donutrecept stamt uit 1803, gepubliceerd door een Amerikaanse kok genaamd Amelia Simmons.

Waarom zit er een gat in een donut?

Het gat in een donut werd vermoedelijk in de 19e eeuw bedacht door Hanson Gregory, een Amerikaanse zeeman. Hij was het beu dat het deeg van zijn donut niet goed gaar werd in het midden, dus besloot hij een gat in het midden te maken om het probleem op te lossen. De ringvormige donut was geboren en bleek een groot succes te zijn. Het gat zorgt er ook voor dat de donut gelijkmatiger gebakken wordt en het glazuur beter kan worden aangebracht.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via