Boerenkool stamppot met spekjes

Hollandse pot recepten

Een heerlijke stamppot, smakelijke kibbeling of een lekkere ovenschotel met witlof; typisch Nederlands eten is in onze ogen ontzettend lekker. Er zijn veel Nederlandse gerechten waarmee je lekker kunt variëren. De Nederlandse keuken is er een die je zeker niet mag overslaan!

Nederlandse hoofdgerechten voor het avondeten

Hollandse hoofdgerechten zijn perfect voor een doordeweekse avond. Maak bijvoorbeeld een lekkere bietenstamppot of ga voor witlof ovenschotel. Of duik langer in de keuken wanneer tijd hebt en ga lekker kokkerellen, bijvoorbeeld in het weekend. Een echte klassieker als Limburgs zuurvlees is een aanrader. Laat het vlees lekker lang sudderen, zodat het uit elkaar valt wanneer je het opschept. Wil je Nederlands avondeten? Met onderstaande recepten geniet je gegarandeerd en komt de Nederlandse keuken goed tot zijn recht!

Traditioneel oud-Hollandse gerechten

Waar onze (groot)ouders vroeger alleen maar Hollandse pot aten, eten we vandaag de dag door invloeden van over heel de wereld steeds minder gerechten uit de oud-Hollandse keuken. En dat is ontzettend jammer! Want hoe lekker is het om in de winter een dampende kom erwtensoep te eten? Of een lekkere stamppot of een gerecht met spruitjes? Er bestaan ontzettend veel verschillende oud-Hollandse recepten, waardoor er altijd iets tussen zit wat jij lust. En dat zijn helemaal niet altijd ouderwetse recepten, want tegenwoordig zijn er heel veel recepten met een twist of met een knipoog naar het oer-Hollandse gerecht.

Typisch Nederlands eten

Wat is typisch Nederlands eten? We kunnen waarschijnlijk allemaal wel wat dingen opnoemen! Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks. Een van de belangrijkste mogen we natuurlijk niet vergeten: kaas! Wij Nederlanders zijn echte kaaskoppen. We eten het bij het ontbijt en de lunch op brood of crackers, verwerken het in recepten voor het avondeten en maken er zelfs hele borrelplanken mee.

Boerenkool stamppot met spekjes

Een lekkere Hollandse maaltijd

Hollandse kost? Een lekkere boerenkool-, zuurkool- of andijviestamppot mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Een smakelijke stamppot is heerlijk op een winterse, frisse dag. Je hoeft er niet urenlang voor in de keuken te staan en het is zowel met vlees (of juist met vis) of vegetarisch ontzettend lekker. Kies voor een klassieke boerenkool stamppot met spekjes en een verrukkelijke jus. Lekker Hollands!

Heerlijk recept van de dag

Een typisch Nederlands recept wat je zeker eens moet proberen. Het heerlijke Hollandse recept van de dag is het Limburgs zuurvlees met frietjes. Dit recept is een aanrader wanneer je lekker wilt uitpakken. Het vlees heeft een langere wachttijd na de bereiding maar dit is zeker de moeite waard en het wordt gegarandeerd smullen!

Wat zijn typisch Nederlandse lekkernijen?

Typische Nederlandse lekkernijen zijn stroopwafels, poffertjes, bitterballen, speculaas, drop en oliebollen. Allerlei lekkernijen die in Nederland niet mogen ontbreken.

Wat is nou écht Hollandse kost?

Typische Hollandse kost omvat gerechten zoals stamppot (denk aan bijvoorbeeld boerenkool en hutspot), maar ook erwtensoep, haring kroketten en kaas. Het zijn stevige en smaakvolle gerechten.

Populaire thema's & andere recept ideeën