• Home
  • Lifestyle
  • Hoe dek je in 3 stappen de (kerst)tafel volgens de etiquette?
Hoe dek je in 3 stappen de (kerst)tafel volgens de etiquette?
Lifestyle

Hoe dek je in 3 stappen de (kerst)tafel volgens de etiquette?

Waarschijnlijk dek je elk jaar uitgebreid de tafel, maar heb je dit al eens volgens de etiquette gedaan? We voelen het allemaal, dit jaar zal Kerst niet hetzelfde zijn als voorgaande jaren. Toch kun je, ook dit jaar, alles uit de kast halen voor een gezellig kerstdiner.

Etiquettes zijn regels die betrekking hebben op beleefdheid en omgang tijdens bijvoorbeeld formele diners. Deze regels gaan tot in het detail van hoe je de gastheer/vrouw groet en welke kleding je draagt tot wanneer je je servet moet gebruiken. Daarnaast zijn er een aantal standaard tafelmanieren, die vele van ons vanuit huis uit meekrijgen. In deze blog focussen we ons meer op hoe je de tafel volgens de etiquette kan dekken.

Stap 1: Borden stapelen!

Als je het tafelkleed of de placemats hebt neergelegd, kun je de onderborden neerzetten. Het onderbord wordt vaak niet gebruikt om eten op te serveren, maar is wel een mooie toevoeging aan de gehele tafeldekking. Op het onderbord zet je de borden voor het hoofdgerecht, voorgerecht en eventueel de soep, van groot naar klein. Haal steeds een bord weg om het gerecht op te serveren.

Stap 2: Het bestek, hoe moet dat ook alweer?

Het bestek wordt van buiten naar binnen gebruikt. Je begint dus altijd met het bestek dat het verste van de borden af ligt. Vorken liggen links, de messen en lepels liggen rechts. De snijkant van de messen wijzen richting het bord. Het bestek voor het dessert komt boven de borden te liggen, de lepel wijst naar links en de vork naar rechts. Serveer je brood vooraf? Dan kun je een klein bordje met een broodmesje links boven de borden neerzetten.

Stap 3: De glazen en het servet

Bij een formele tafelsetting worden drie glazen rechtsboven de borden neergezet. Zet de glazen in een driehoek met het waterglas linksonder, het rode wijnglas boven en het witte wijnglas rechtsonder. Het servet mag links naast het bord of op een bord. Eventueel kun je ook naamkaartjes maken zodat iedereen weet waar ze moeten zitten.

De perfecte kerstplaylist

Maak het kerstdiner compleet met een afspeellijst! Wij hebben een selectie gemaakt van nummers die een gezellige toevoeging zijn aan jouw avond. In de afspeellijst worden kerstnummers afgewisseld met rustige hitjes (dus geen Kerst overkill ?). Je vindt de afspeellijst hier!

Etiquette spiekbriefje

Tafeldekken spiekbriefje

Ga je de tafel dekken? Print het Tafeldekken Spiekbriefje uit om als voorbeeld bij te houden! Op het spiekbriefje zie je overzichtelijk hoe je de tafel kunt dekken voor het voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert. Afhankelijk van de gerechten die geserveerd worden kun je de opzet aanpassen.

Heb je deze stappen gevolgd maar ontbreekt de aankleding nog? We hebben een aantal kerstdecoratie tips voor jou op een rijtje gezet!

Tafel gedekt?

Dan is het tijd om uitgebreide gerechten te maken en te serveren! Kies bijvoorbeeld voor deze peperrosbief met gepofte knoflook en salsa verder. Heerlijk in combinatie met onze andere gerechten van de klassieke kersttafel.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via