Aardbeien bavarois
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Aardbeien bavarois

Aardbeien bavarois is hét perfecte toetje voor de zomerse dagen. Lekker zoet dankzij de aardbeien, romig en luchtig dankzij de slagroom en fris dankzij het vleugje citroen. Tip: maak de aardbeien bavarois de avond van tevoren, zo geniet je gelijk van dit heerlijke toetje na een uitgebreid diner.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Aardbeien bavarois

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
3u 0min
Totale tijd
3u 20min
Kookmodus
1
Week de gelatineblaadjes 5 min. in koud water. Pureer 250 gr aardbeien met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg de suiker en het citroensap toe en roer door.
2
Verwarm een paar eetlepels van de aardbeienpuree in een steelpan (niet koken). Knijp de gelatine uit en los al roerend op in het warme mengsel. Roer dit door de overige aardbeienpuree. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
3
Klop ondertussen de slagroom met het vanille-extract tot zachte pieken. Spatel de afgekoelde aardbeienpuree voorzichtig door de slagroom tot een luchtig mengsel.
4
Pureer 200 gr aardbeien tot een gladde saus en verdeel over de bodem van de glazen. Verdeel de bavarois over de glazen en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
5
Snijd de overige aardbeien doormidden. Garneer de aardbeien bavarois glazen met de aardbeien en munttakjes.

Tip: zijn er geen verse aardbeien? Je kan dit recept ook maken met diepvries aardbeien. Voor de garnering is het wel het lekkerste om verse aardbeien te gebruiken, maar je kan ook kiezen voor ander rood fruit.

Bewaartip: je kan de aardbeien bavarois 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Hierdoor is het dus ook zeker geschikt om 1 dag van tevoren te bereiden. Je kan de aardbeien bavarois ook invriezen en 2 tot 3 maanden bewaren. Let er wel op dat de structuur iets zachter wordt tijdens het ontdooingsproces.

Wat is een bavarois en waar komt het vandaan?

Heb jij al eens een bavarois op? Dit is een luchtig en puddingachtig dessert en afkomstig uit Frankrijk. Het wordt op basis van slagroom, gelatine en een puree van fruit, vaak aardbei, gemaakt. Bavarois wordt gebruikt als vulling voor een taart, maar je kan het ook los als dessert serveren! Het geheim van een goede bavarois zit hem in de luchtigheid. Door de slagroom stijf te kloppen en voorzichting te mengen met het andere mengsel zoals de aardbeienpuree krijg je een luchtig resultaat.

Meer Franse desserts

Kan je geen genoeg krijgen van Franse toetjes? Dat begrijpen we, want je hebt erg veel lekkere desserts uit deze keuken! Ga naast de aardbeien bavarois eens aan de slag met een kersenclafoutis. Wij serveren dit goddelijke gebakje met een bolletje vanille-ijs. Tip: serveer de kersenclafoutis wanneer deze nog warm is, dan smelt het vanille-ijs lekker over de taart. Of pak uit en ga voor deze crème brûlée cake, waarbij we het klassieke toetje omtoveren tot een spectaculaire taart.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via