Thuis uit eten: maak je eigen thuis restaurant
Niveau
Beginner
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Kaasplank

De kaasplank is nu echt een dessert om zelf samen te stellen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de kaasjes van mild naar pittig gegeten worden. Zo heeft geitenkaas een frisse smaak en is deze kaas perfect om je kaasplank mee te starten. Als afsluiter kiezen wij voor een kaas met een krachtige smaak, een blauwaderkaas. Alles gecombineerd met diverse fruitsoorten, noten en brood.

 

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept kaasplank

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Haal de kazen 30 tot 60 minuten van tevoren uit de koelkast.
2
Snijd de kazen elk in 4 gelijke stukken. Snijd de peer en vijg in partjes en schep met een meloenboor bolletjes uit de appel. Snijd het notenbrood in stukken en het vijgenbrood in plakjes.
3
Leg de kazen van mild naar pittig op het plankje, waarbij de mildste kaas links ligt en de pittigste kaas rechts. Je begint met de geitenkaas, gevolgd door Le Marcaire, Chaumes, Morbier en als laatste Bleu d'Arvergne.
4
Verdeel de broodsoorten, appel, vijg en peer over 4 stenen serveerplankjes. Garneer met de walnoten mix, een takje rode besjes en een dessertlepel met appelstroop.

Tip van Mr. & Mrs. Napkin! Maak het geheel af door met een krijtstift de namen van de kazen op de serveerplank te schrijven.

Welke rode of witte wijn past bij een kaasplankje?

Bij een kaasplankje passen zowel rode als witte wijnen, maar het hangt af van de soort kaas. Over het algemeen passen lichte, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir goed bij jonge, zachte kazen, terwijl vollere, kruidigere rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon passen bij harde, rijpe kazen. Bij witte wijnen kunnen frisse, droge witte wijnen zoals Sauvignon Blanc en Chardonnay passen bij zachte kazen, terwijl vollere, rijkere witte wijnen zoals Viognier en Riesling passen bij harde, pittige kazen.

Welke kazen kun je nog meer op een kaasplankje doen?

Er zijn veel verschillende soorten kazen die je op een kaasplankje kunt doen, afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeur. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Brie: een zachte, romige kaas met een milde smaak en een zachte textuur.
  2. Goudse kaas: een stevige, halfharde kaas met een nootachtige smaak en een licht pikante nasmaak.
  3. Cheddar: een harde, scherpe kaas met een rijke, pittige smaak.
  4. Blauwe kaas: een zachte kaas met blauwgroene aderen, een sterke smaak en een pikante nasmaak.
  5. Geitenkaas: een zachte, romige kaas met een milde, zoete smaak.
  6. Camembert: een zachte, romige kaas met een rijke, volle smaak.
  7. Parmezaanse kaas: een harde, pittige kaas met een nootachtige smaak en een korrelige textuur.
  8. Roquefort: een zachte kaas met blauwgroene aderen en een pittige, zoute smaak.

Dit zijn slechts enkele suggesties, er zijn nog veel meer soorten kazen die je op een kaasplankje kunt doen. Het is ook leuk om te variëren met verschillende soorten kazen en te experimenteren met smaken.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk
  • Soja
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?