Gevlochten kerststol
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gevlochten kerststol

Kerststol blijft een klassieker voor het ontbijt of de brunch. Doordat de stol gevlochten is, zitten er maar liefst 3 lagen amandelspijs in de binnenkant. Dat is dus driedubbel genieten! Serveer ‘m met poedersuiker om het af te maken.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 stuks
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept gevlochten kerststol

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
2u 30min
Totale tijd
3u 0min
Kookmodus
1
Kneed de tarwebloem, gist, basterdsuiker, zout, speculaaskruiden, sinaasappelrasp, ¼ van de eieren, roomboter en water tot een mooi deeg. Het kneden kan met de hand of met een keukenmachine met een deeghaak. Doe dit 10 min. tot er een soepel deeg ontstaat.
2
Voeg vervolgens de rozijnen, abrikozen en hazelnoten in kleine hoeveelheden toe en kneed het deeg nogmaals goed door. Blijf dit herhalen tot de rozijnen, abrikozen en hazelnoten goed verdeeld zijn door het deeg.
3
Leg het deeg in een kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen of tot het in volume verdubbeld is (het rijzen kan ook in de oven, zet de oven dan op 30°C).
4
Maak ondertussen de amandelspijs. Meng het amandelmeel, kristalsuiker en de helft van de eieren in een keukenmachine en mix totdat het goed gemengd is. Verpak de spijs in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.
5
Verdeel het deeg in 3 gelijken delen. Maak van elk stuk een lange rol en laat nogmaals 30 min. rijzen.
6
Verwarm de oven voor op 160°C.
7
Snijd de rol open en vouw het deeg open. Vul de rol met spijs en vouw de rol weer dicht. Leg de opengesneden zijde aan de onderkant, anders scheurt deze open tijdens het bakken. Herhaal dit bij elke rol. Maak een vlecht met de drie rollen, smeer de bovenkant in met het overige ei en bestrooi met amandelschaafsel.
8
Bak de gevlochten stol in 45-60 min. goudbruin. Laat de stol afkoelen en serveer met poedersuiker.

Hoe lang kun je een kerststol bewaren?

Een kerststol kan, mits goed bewaard, ongeveer 1 tot 2 weken worden bewaard. Het is belangrijk om de kerststol op een koele en droge plaats te bewaren, goed verpakt in folie of een luchtdichte verpakking, om uitdroging te voorkomen.

Wat is het verschil tussen een kerststol en een paasstol?

Het verschil tussen een kerststol en een paasstol ligt voornamelijk in de traditie en de tijd van het jaar waarin ze gegeten worden. Beide stollen hebben een vergelijkbaar basisrecept met rozijnen en amandelspijs, maar de kerststol bevat vaak extra ingrediënten zoals gekonfijt fruit en specerijen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via