hutspot
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Hutspot met gekarameliseerde ui, geroosterde bospeen en ontbijtspek

Er gaat niets boven een fluweelzachte aardappelpuree. Zo’n puree die bij elke hap smelt op je tong. Eatertainer Neda Kia weet hoe je dé perfecte aardappelpuree maakt. Deze serveert ze graag in een hutspot met een twist. Lekker met geroosterde bospeen, knapperige ontbijtspek en specerijen als komijn, kurkuma en nootmuskaat.

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Neda Kia

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept hutspot met gekarameliseerde ui, geroosterde bospeen en ontbijtspek

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de bospeen met ½ van de olijfolie en 2/3 van de komijn en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de bospeen 20 tot 25 min. in de oven tot zacht en licht geroosterd.
2
Breng een pan met water en wat zout aan de kook. Schil de aardappelen, snijd in grove stukken en kook in 20 min. zacht en gaar. Giet de aardappelen af en doe terug in de pan.
3
Pel en snijd de ui in dunne partjes. Verhit de overige olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur en fruit de ui 5 min. met de deksel op de pan. Haal de deksel eraf en voeg de kurkuma en de overige komijn toe. Bak de ui tot het zacht en gekarameliseerd is.
4
Snijd ondertussen het ontbijtspek in reepjes en bak in een andere pan zonder boter of olie. Haal uit de pan en leg opzij tot gebruik. Verwarm de melk met de boter in een kleine pan, maar laat niet koken.
5
Stamp de gekookte aardappelen, terwijl je de verwarmde melk en boter toevoegt. Klop de puree luchtig met een garde of keukenmachine. Breng op smaak met nootmuskaat en eventueel wat zout. Roer tot je een smeuïge puree hebt.
6
Verdeel de aardappelpuree over de borden en maak een kuiltje in het midden. Leg de gekarameliseerde uien in de kuiltjes, gevolgd door de geroosterde bospeen en reepjes ontbijtspek.

Tips & tricks van Neda Kia voor een fluweelzachte aardappelpuree

Bij het bereiden van perfecte aardappelpuree zijn enkele cruciale stappen van essentieel belang. Allereerst, kies aardappelrassen met een hoog zetmeelgehalte, zoals russet-aardappelen of kruimige aardappelen. Snijd de aardappelen in vier gelijkmatige stukken en kook ze in koud, gezouten water, zodat ze gelijktijdig gaar worden. Verwarm ondertussen de melk en boter, maar laat het niet koken.

Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je ze af, en dit is heel cruciaal: ze moeten warm zijn wanneer je ze stampt en met een garde klopt, of in dit geval, fijn maakt en luchtig klopt met een keukenmachine. Voeg langzaam de melk en boter toe en klop de puree luchtig en fluweelzacht. Voeg eventueel verse nootmuskaat en/of zout toe voor smaak, en geniet van de lekkerste aardappelpuree die je ooit zult eten. Let op: gebruik geen blender om de aardappelen te pureren, aangezien de scherpe messen ervoor kunnen zorgen dat de puree slijmerig wordt.

Het verhaal van Neda Kia en haar liefde voor hutspot

“Op mijn achtste, toen ik pas een jaar in Nederland woonde, maakte ik voor het eerst kennis met stamppot. Dit gebeurde bij mijn Nederlandse vriendinnetje, Lisette. We zaten samen in groep 4, en na school speelden we bij haar thuis in Tolkamer. In hun mooie herenhuis was ik welkom, en van haar moeder mocht ik altijd blijven eten. De geur van hutspot verspreidde zich door hun huis, en die geur staat me nog altijd helder voor de geest. De aroma’s van uien en wortels waren mij bekend, maar er was iets anders, iets mysterieus aan die geur.

Toen we eindelijk aan tafel mochten, kregen we een portie opgeschept op ons bord. Ik nam een hap en proefde smeuïge aardappelen, uien en wortels, hoewel ik het een beetje flauw vond. Ik was namelijk de Iraanse keuken gewend waar de gerechten hoog op smaak zijn. Bij de volgende hap van de hutspot ontdekte ik iets nieuws. Het was krokant, zout, maar vooral lekker! Met elke volgende hap hoopte ik dat deze verrassende, zoute traktatie zich opnieuw zou voordoen. Kan je al raden wat het was? Niet alleen had ik kennisgemaakt met een van de vele heerlijke stamppot recepten van Nederland, maar ook met spekjes.

Mijn enige troost in koud weer is dat het stamppotseizoen is begonnen. In de loop der jaren heb ik vaak hutspot gemaakt en er zo mijn eigen draai aan gegeven door twee heerlijke specerijen, kurkuma en komijn, toe te voegen. Geniet van mijn simpele maar fluweelzachte hutspot met gekarameliseerde uien, geroosterde bospeen en ontbijtspek!”

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via