VSZ Stamppot Zuurkool Romige Zuurkool Stamppot Met Saucijs En Appelcompote (1)

Stamppot recepten

VSZ Boerenkool Boerenkool Oven Stamppot Met Champignon Jus, Pancetta En Krokante Salie (2)

De temperatuur daalt, de dagen zijn korter en de straten zijn gezellig verlicht. Tijd voor stamppot als je het ons vraagt! We kennen allemaal de klassieke andijviestamppot, zuurkoolstamppot of boerenkoolstamppot, maar hoe leuk is het om te variëren en nieuwe stamppotten te proberen? Tover in een handomdraai een nieuwe variant op tafel met de juiste aardappelen en groenten. Wij delen de lekkerste recepten met je. Kies je voor een vernieuwende stamppot met een twist? Of ga je voor een traditioneel gerecht met echte Hollandse wintergroenten zoals boerenkool?

Andijviestamppot recepten

Het is en blijft een grote favoriet bij velen: andijviestamppot. Stamppot andijvie is een stamppot soort die altijd kan. Want doordat andijvie het hele jaar te koop is, kun je hier ook heel goed een zomerstamppot mee maken of juist een lekkere salade. Van half juni tot ongeveer half november groeit andijvie op het land. In de overige maanden groeit de bladgroente in kassen. Ondanks dat je andijvie het hele jaar kunt eten, geven wij de voorkeur aan een heerlijke stamppot andijvie in de koude herfst- en wintermaanden. Smullen gegarandeerd wanneer je dit op tafel zet! 

andijviestamppot_met_haring

Andijviestamppot maken

Andijviestamppot maken is zeker niet moeilijk, maar toch moet je er de nodige liefde in steken. Het is heel belangrijk om de juiste hoeveelheden te gebruiken. Hoeveel aardappelen gebruik je bijvoorbeeld per persoon in stamppot andijvie? Dat hangt er uiteraard vanaf of je stamppot maakt voor grote eters of voor minder grote eters. Gemiddeld kun je voor een volwassene uitgaan van 250 gr ongekookte aardappelen per persoon. Voor een grote eter kun je 300 gr ongekookte aardappelen gebruiken en voor een kleine eter 200 gram. Eten er kinderen mee? Gebruik ongeveer 125 tot 150 gr aardappelen per kind. 

Rauwe andijvie is een stuk voedzamer dan wanneer de andijvie gekookt wordt. Tijdens het koken gaat een deel van de vitamines in deze groente namelijk verloren. Kies daarom voor rauwe andijvie stamppot. Het is niet alleen veel lekkerder, maar je krijgt ook veel meer vitamines binnen! 

Hoe maak je boerenkoolstamppot?

Boerenkool is een echte wintergroenten. De groenten legt weinig kilometers af voordat het bij jou op je bord ligt, omdat het groeit in Nederland. Boerenkool is op z’n lekkerst als je het haalt bij de boer of op de markt, maar ook de boerenkool die je in de supermarkt koopt is hartstikke lekker!

Met boerenkoolstamppot kun je op verschillende manieren maken. Wat het juist leuk maakt, want dit zorgt ervoor dat er altijd een lekker recept is! Kies voor de klassieke boerenkool met worst, of maak een boerenkoolstamppot recept met een knipoog naar het traditionele recept.

Stamppot zuurkool zuur? Dat hoeft echt niet altijd! Veel kinderen vinden zuurkoolstamppot niet zo lekker, vanwege het feit dat het in de basis zuur is en het een ietwat gekke structuur heeft. Gelukkig zijn er tal van variaties op de standaard stamppot zuurkool en kun je er door het anders te bereiden een hele andere smaak aan geven. 

Voeg wanneer je zuurkoolstamppot gaat maken bijvoorbeeld ananas toe of kies voor een romige variant zodat de smaken goed in verhouding zijn. In principe kun je zuurkool ook rauw eten, maar door het te koken wordt de groente minder zuur en zachter. Dat zorgt er mede voor dat het bij meer mensen in de smaak valt.

Rode Kool Stamppot Met Zoete Aardappel En Rookworst

Welke aardappelen gebruik je voor stamppot?

We zeiden het al eerder: stamppot maken is niet moeilijk, maar het heeft wel liefde nodig! Kies daarom voor aardappelen die geschikt zijn voor stamppot. Goede aardappelen zorgen voor de juiste smaak én structuur. Maar welke aardappelen kies je? 

Er bestaan vastkokende aardappelen en kruimige aardappelen. Daar tussenin zitten natuurlijk nog veel andere soorten. Voor een goede stamppot kies je voor een kruimige aardappel. Hoe kruimiger de aardappel is, hoe makkelijker je er een goede en lekkere puree van maakt. Een kruimige aardappel valt namelijk tijdens of na het koken uit elkaar, wat ervoor zorgt dat je de aardappel met gemak kunt mengen met de andere ingrediënten voor de stamppot. Naast kruimige aardappelen, kun je ook met zoete aardappel heerlijke stamppotten maken, zoals deze zoete aardappelstamppot met spinazie.

Wij zijn benieuwd: wat is jouw favoriete stamppot? Laat het ons weten! 

Een echte klassieker: boerenkool stamppot

De herfst- én winter zijn uitermate geschikt voor stamppotten. Wij houden ervan! Wat dacht je van een klassieke stamppot boerenkool? Mét rookworst natuurlijk. Met maar een aantal ingrediënten zet jij deze stamppot op tafel. Serveer met jus om het feestje compleet te maken!

Hoe lang moeten aardappelen voor stamppot koken?

Aardappelen voor een stamppot moeten meestal ongeveer 20-25 minuten koken. Afhankelijk van de grootte en het type aardappel. Controleer of de aardappelen zacht zijn door er met een vork in te prikken. Als ze gemakkelijk doordringen, zijn ze gaar en klaar om te stampen. Giet ze dan af en stamp ze met de andere ingrediënten tot een smeuïge stamppot.

Hoe lang kun je stamppot in de koelkast bewaren?

Stamppot kan in de koelkast bewaard worden, maar het wordt wel aanbevolen om het binnen 2-3 dagen te consumeren voor optimale versheid en smaak. Zorg ervoor dat de stamppot goed en luchtdicht is verpakt.

Waar komt stamppot oorspronkelijk vandaan?

Stamppot komt van oorsprong uit Nederland. Het gerecht is al eeuwenlang populair in de Nederlandse keuken en wordt traditioneel gemaakt met aardappelen, groenten en soms vlees. Stamppot was vooral geliefd vanwege de betaalbaarheid en de mogelijkheid om verschillende ingrediënten te combineren voor een voedzame maaltijd.

Populaire thema’s & andere recept ideeën