Hutspot wordt jaarlijks traditiegetrouw op 3 oktober in Leiden gegeten ter ere van het Leidens ontzet. Na de 80-jarige oorlog vluchtten de Spanjaarden uit de bezette stad. Ze moeten haastig zijn vertrokken, want op de schans stond nog een pot met wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur. Vandaag de dag bekend als hutspot!
Klapstuk is rundvlees dat komt van de klapribben, een deel van de borst van het rund. Omdat dit vlees een tijd gestoofd moet worden, heet het ook wel stoofvlees. Door de vetrandjes heeft het vlees veel smaak.
Klapstuk kun je op verschillende manieren bereiden. Als je klapstuk wilt stoven duurt dat ongeveer 110 tot 180 minuten. Daarnaast kan het vlees ook gesmoord of gestoofd worden, ook hier reken je 110 tot 180 minuten voor.
Het vlees klapstuk heeft zijn naam gekregen omdat het gesneden wordt van de korte ribben, ofwel klapribben.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment