Hutspot Met Klapstuk
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Hutspot met klapstuk

Hutspot wordt jaarlijks traditiegetrouw op 3 oktober in Leiden gegeten ter ere van het Leidens ontzet. Na de 80-jarige oorlog vluchtten de Spanjaarden uit de bezette stad. Ze moeten haastig zijn vertrokken, want op de schans stond nog een pot met wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur. Vandaag de dag bekend als hutspot!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten klapstuk
Ingrediënten hutspot

Recept hutspot met klapstuk

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
3u 0min
Totale tijd
3u 30min
Kookmodus
1
Snijd de klapstuk in grove stukken en breng op smaak met peper en zout. Snijd de ui in halve ringen. Smelt wat boter in een braadpan en bak hierin de ui en het vlees goudbruin.
2
Snijd ondertussen de winterpeen in blokjes. Schep het vlees en de ui uit de pan. Bak de winterpeen circa 5 min. in het overgebleven bakvet samen met de tomatenpuree. Voeg het vlees weer toe samen met het laurierblad, de rode wijn en bouillon. Doe de deksel op de pan en laat minimaal 3 uur stoven op laag vuur. Roer af en toe door.
3
Schil de aardappelen en winterpenen en snijd in blokjes. Snijd de ui in halve ringen. Kook in een pan met water de aardappelen, winterpenen en ui in 12 à 15 min. gaar. Giet af, maar bewaar wat kookvocht. Meng de melk, roomboter en nootmuskaat door de aardappelen en breng op smaak met peper en zout. Stamp tot een grove hutspot en voeg eventueel wat kookvocht toe als de hutspot te korrelig blijft.
4
Haal het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie. Roer de koude boter door de saus die in de pan van het vlees is achtergebleven. Serveer de hutspot met het klapstuk en de saus.

Wat is klapstuk voor vlees?

Klapstuk is rundvlees dat komt van de klapribben, een deel van de borst van het rund. Omdat dit vlees een tijd gestoofd moet worden, heet het ook wel stoofvlees. Door de vetrandjes heeft het vlees veel smaak.

Hoe lang moet klapstuk koken?

Klapstuk kun je op verschillende manieren bereiden. Als je klapstuk wilt stoven duurt dat ongeveer 110 tot 180 minuten. Daarnaast kan het vlees ook gesmoord of gestoofd worden, ook hier reken je 110 tot 180 minuten voor.

Waarom heet het klapstuk?

Het vlees klapstuk heeft zijn naam gekregen omdat het gesneden wordt van de korte ribben, ofwel klapribben.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via