Kalkoen met sinaasappelglazuur
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Kalkoen met sinaasappelglazuur

Een kalkoen bereiden klinkt als veel werk, maar het tegendeel is waar. De kalkoen bereid je namelijk in de oven en in de tussentijd ga je aan de slag met het glazuur en de sinaasappelsaus én heb je nog tijd over. Met dit gerecht steel je gegarandeerd de show!

Serveer dit gerecht samen met de andere gerechten van onze klassieke kersttafel voor een compleet menu.

Mijn menu planner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Voor het glazuur
Voor de sinaasappelsaus
Keukengerei

Recept kalkoen met sinaasappelglazuur

Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
2u 40min
1
Neem de kalkoen 1 uur voor het bereiden uit de koelkast en dep goed droog.
2
Voor het glazuur: Schil de gember en snijd fijn. Voeg toe aan een pan samen met het sap van de sinaasappel, confituur, roomboter, sojasaus en bruine suiker. Laat 15 min. zachtjes inkoken totdat het is ingedikt. Houd 1 el glazuur apart voor de sinaasappelsaus.
3
Voor de kalkoen: Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een steelpan. Leg de kalkoen in een ovenschaal en smeer in met de gesmolten boter en bestrooi met flink wat peper en zout. Prik de thermometer tussen de borst en de poot van de kalkoen en plaats in de oven. Verlaag na 20 min. de temperatuur van de oven naar 120°C.
4
Controleer na 1-2 uur de temperatuur van de kalkoen, deze moet 70°C zijn. Als de kalkoen nog niet op temperatuur is kun je hem ook met aluminiumfolie bedekken en terug in de oven doen totdat de temperatuur is bereikt zodat hij niet uitdroogt. Haal de kalkoen uit de oven, bestrijk met het glazuur en zet nog 15 min. terug in de oven.
5
Voor de saus: Pel en snijd sjalotten en knoflook. Rits de bladeren dragon van de stelen en snijd fijn. Verhit de olie in een pan en fruit sjalot, knoflook en laurier glazig. Voeg de stelen van de dragon en bloem toe en bak even mee. Voeg fond, sap van 1 sinaasappel, 1 el van het glazuur en peper en zout toe. Laat inkoken. Roer de dragonblaadjes voor het serveren door de saus. Snijd de resterende sinaasappel in plakken.
6
Leg de rozemarijn als een ‘bedje’ op een grote serveerschaal. Leg de kalkoen bovenop de rozemarijn en serveer met de saus en sinaasappelschijfjes.
7
Serveer met andere gerechten van de kersttafel.

Tip: ook lekker met gepofte knoflook!

Kalkoen met sinaasappelglazuur
Kalkoen met sinaasappelglazuur
Noble_vines_Chardonnay_wijn
Wijntip van Yves

Nobles Vines 446 Chardonnay

Kalkoen vraagt om een rijke, romige chardonnay. Deze prachtige wijn uit Monterey in Californië heeft aroma’s van honing, roomboter, brioche, kokos en verleidelijk hout. Lekker stevig en rond, maar in de finale dan toch ook heerlijke zuren, die ervoor zorgen dat de wijn niet zwaar wordt, zodat dit gerecht echt tot zijn recht zal komen. Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd via Vanouds de Zwaan!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Selderij
  • Melk
  • Soja

Vind je dit leuk?

Reacties
Plaats nieuwe reactie

Geef een reactie

Gemaakt door Eatertainment

Delen via