Een kalkoen bereiden klinkt als veel werk, maar het tegendeel is waar. De kalkoen bereid je namelijk in de oven en in de tussentijd ga je aan de slag met het glazuur en de sinaasappelsaus én heb je nog tijd over. Met dit gerecht steel je gegarandeerd de show!
Serveer dit gerecht samen met de andere gerechten van onze klassieke kersttafel voor een compleet menu.
Tip: ook lekker met gepofte knoflook!
Kalkoen vraagt om een rijke, romige chardonnay. Deze prachtige wijn uit Monterey in Californië heeft aroma’s van honing, roomboter, brioche, kokos en verleidelijk hout. Lekker stevig en rond, maar in de finale dan toch ook heerlijke zuren, die ervoor zorgen dat de wijn niet zwaar wordt, zodat dit gerecht echt tot zijn recht zal komen. Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd via Vanouds de Zwaan!
Hoe lang een kalkoen in de oven moet is afhankelijk van hoe zwaar de kalkoen is. Voor een niet-gevulde kalkoen moet je ongeveer rekenen op 40 minuten per kilo vlees. Voor een gevulde kalkoen een uur per kilo. Wil je daarna zeker weten dat de kalkoen gaar is? Meet dit dan met een vleesthermometer. De kalkoen moet een kerntemperatuur hebben van 70 tot 72 graden.
We kennen de klassieke kalkoen wel voor op het kerstmenu of lekker op een ander moment. Combineer het met wat jij lekker vindt! Denk aan aardappelkroketjes, puree of aardappelen uit de oven.
Klassieke wintergroenten zijn een echte aanrader bij kalkoen. Denk hierbij aan witlof, spruitjes en pompoen. Je kunt deze groenten roosteren in de oven of lekker mengen in een salade.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment