Kalkoen met sinaasappelglazuur
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Kalkoen met sinaasappelglazuur

Een kalkoen bereiden klinkt als veel werk, maar het tegendeel is waar. De kalkoen bereid je namelijk in de oven en in de tussentijd ga je aan de slag met het glazuur en de sinaasappelsaus én heb je nog tijd over. Met dit gerecht steel je gegarandeerd de show!

Serveer dit gerecht samen met de andere gerechten van onze klassieke kersttafel voor een compleet menu.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Voor het glazuur
Voor de sinaasappelsaus
Keukengerei

Recept kalkoen met sinaasappelglazuur

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
2u 40min
Kookmodus
1
Neem de kalkoen 1 uur voor het bereiden uit de koelkast en dep goed droog.
2
Voor het glazuur: Schil de gember en snijd fijn. Voeg toe aan een pan samen met het sap van de sinaasappel, confituur, roomboter, sojasaus en bruine suiker. Laat 15 min. zachtjes inkoken totdat het is ingedikt. Houd 1 el glazuur apart voor de sinaasappelsaus.
3
Voor de kalkoen: Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een steelpan. Leg de kalkoen in een ovenschaal en smeer in met de gesmolten boter en bestrooi met flink wat peper en zout. Prik de thermometer tussen de borst en de poot van de kalkoen en plaats in de oven. Verlaag na 20 min. de temperatuur van de oven naar 120°C.
4
Controleer na 1-2 uur de temperatuur van de kalkoen, deze moet 70°C zijn. Als de kalkoen nog niet op temperatuur is kun je hem ook met aluminiumfolie bedekken en terug in de oven doen totdat de temperatuur is bereikt zodat hij niet uitdroogt. Haal de kalkoen uit de oven, bestrijk met het glazuur en zet nog 15 min. terug in de oven.
5
Voor de saus: Pel en snijd sjalotten en knoflook. Rits de bladeren dragon van de stelen en snijd fijn. Verhit de olie in een pan en fruit sjalot, knoflook en laurier glazig. Voeg de stelen van de dragon en bloem toe en bak even mee. Voeg fond, sap van 1 sinaasappel, 1 el van het glazuur en peper en zout toe. Laat inkoken. Roer de dragonblaadjes voor het serveren door de saus. Snijd de resterende sinaasappel in plakken.
6
Leg de rozemarijn als een ‘bedje’ op een grote serveerschaal. Leg de kalkoen bovenop de rozemarijn en serveer met de saus en sinaasappelschijfjes.
7
Serveer met andere gerechten van de kersttafel.

Tip: ook lekker met gepofte knoflook!

VOL Eloisa Viognier
Wijntip van Wijnvoordeel

Heerlijke wijntip bij dit gerecht

Bij de kalkoen schenken we het liefst een mooie, volle wijn. De Viognier van Viña del Pedregal is een aanrader! Romig, zoet én prachtig in evenwicht. Wat wil je nog meer?

Ontdek jouw smaakprofiel en krijg wijnspijscombinaties voor deze kerst afgestemd op jouw smaak! Doe de smaakprofieltest en bestel de bijbehorende wijn nu in de aanbieding. Mocht je een andere wijn bestellen die niet in de aanbieding is, gebruik dan kortingscode EAT10 bij het afrekenen voor 10 euro korting vanaf € 40,-.

Kalkoen met sinaasappelglazuur
Kalkoen met sinaasappelglazuur

Hoe lang moet kalkoen in de oven?

Hoe lang een kalkoen in de oven moet is afhankelijk van hoe zwaar de kalkoen is. Voor een niet-gevulde kalkoen moet je ongeveer rekenen op 40 minuten per kilo vlees. Voor een gevulde kalkoen een uur per kilo. Wil je daarna zeker weten dat de kalkoen gaar is? Meet dit dan met een vleesthermometer. De kalkoen moet een kerntemperatuur hebben van 70 tot 72 graden.

Wat eet je bij kalkoen?

We kennen de klassieke kalkoen wel voor op het kerstmenu of lekker op een ander moment. Combineer het met wat jij lekker vindt! Denk aan aardappelkroketjes, puree of aardappelen uit de oven.

Welke groenten passen bij kalkoen?

Klassieke wintergroenten zijn een echte aanrader bij kalkoen. Denk hierbij aan witlof, spruitjes en pompoen. Je kunt deze groenten roosteren in de oven of lekker mengen in een salade.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via