Neem de kalkoen 1 uur voor het bereiden uit de koelkast en dep goed droog.
2
Voor het glazuur:
Schil de gember en snijd fijn. Voeg toe aan een pan samen met het sap van de sinaasappel, confituur, roomboter, sojasaus en bruine suiker. Laat 15 min. zachtjes inkoken totdat het is ingedikt. Houd 1 el glazuur apart voor de sinaasappelsaus.
3
Voor de kalkoen:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een steelpan. Leg de kalkoen in een ovenschaal en smeer in met de gesmolten boter en bestrooi met flink wat peper en zout. Prik de thermometer tussen de borst en de poot van de kalkoen en plaats in de oven. Verlaag na 20 min. de temperatuur van de oven naar 120°C.
4
Controleer na 1-2 uur de temperatuur van de kalkoen, deze moet 70°C zijn. Als de kalkoen nog niet op temperatuur is kun je hem ook met aluminiumfolie bedekken en terug in de oven doen totdat de temperatuur is bereikt zodat hij niet uitdroogt. Haal de kalkoen uit de oven, bestrijk met het glazuur en zet nog 15 min. terug in de oven.
5
Voor de saus:
Pel en snijd sjalotten en knoflook. Rits de bladeren dragon van de stelen en snijd fijn. Verhit de olie in een pan en fruit sjalot, knoflook en laurier glazig. Voeg de stelen van de dragon en bloem toe en bak even mee. Voeg fond, sap van 1 sinaasappel, 1 el van het glazuur en peper en zout toe. Laat inkoken. Roer de dragonblaadjes voor het serveren door de saus. Snijd de resterende sinaasappel in plakken.
6
Leg de rozemarijn als een ‘bedje’ op een grote serveerschaal. Leg de kalkoen bovenop de rozemarijn en serveer met de saus en sinaasappelschijfjes.
7
Serveer met andere gerechten van de kersttafel.
Scan mij!
Dit recept online bewaren?
Scan de QR-code voor een profiel en bewaar gemakkelijk jouw
favoriete recepten online.