In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Crème brûlée trio met cranberry compote, amandel en roomijs

Deze trio van crème brûlée met de sinaasappel cranberry compote is het ideale dessert om te delen tijdens de kerstdagen. De verschillende toppings geven iedere crème brûlée weer een verrassende smaak.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept crème brûlée trio met cranberry compote, amandel en roomijs

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
2u 55min
Totale tijd
3u 35min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 150C. Klop de eidooiers los, voeg 115 gr kristalsuiker toe en roer met een garde. Verdeel gelijkmatig over 3 bakken. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met de achterkant van het mes de vanille uit.
2
Verdeel de slagroom over 3 pannen, voeg aan 1 pan de vanille, aan 1 pan de Verstegen Kaneel en aan 1 pan de Verstegen Steranijs toe. Breng dit langzaam aan de kook, zodat de smaak van de specerijen in de room trekt. Kook voor 10 min. en haal vervolgens de steranijs en kaneelstok uit het mengsel.
3
Giet de verschillende smaken room al roerend bij de 3 verschillende kommen eidooiers. Verdeel over de crème brûlée bakjes en zet de bakjes in een ovenschaal waar een laag water in zit. Zet de schaal 50 min. in de oven totdat het mengsel stevig is en de binnenkant van de crème brûlée nog en beetje wiebelt. Laat de crème brûlée voor 15 min. afkoelen en zet deze vervolgens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
4
Halveer ondertussen de sinaasappel en knijp uit in een pan. Verwarm met de cranberries en de overige kristalsuiker voor 5 min. op laag vuur. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin.
5
Haal de crème brûlée uit de koelkast en verdeel hier een dun laagje rietsuiker overheen. Karamelliseer de suiker met de crème brûlée brander, tot de suiker licht bruin begint te kleuren. Verdeel vervolgens nog een laag suiker over de crème brûlée en karamelliseer dit tot dat de suiker bruin is gekleurd.
6
Garneer de crème brûlée met de amandelschaafsel, cranberries en roomijs.

Tradities in Frankrijk

Hoewel de exacte oorsprong onzeker is, is het dessert door de jaren heen een klassieker geworden in de Franse patisserie. Crème brûlée is een klassiek Frans dessert dat wereldwijd geliefd is om zijn romige custardvulling en krokante karameltop. Het woord “crème brûlée” betekent letterlijk “gebrande room” in het Frans, verwijzend naar de kenmerkende karamellaag die wordt gecreëerd door het karamelliseren van suiker met behulp van een brander.

Crème brûlée wordt vaak gegeten in restaurants en is een populair dessert op menu’s over de hele wereld. Het dessert bestaat uit een romige custard gemaakt van eieren, suiker, vanille en room. Vlak voor het serveren wordt een laagje suiker over de custard gestrooid en vervolgens gekaramelliseerd met behulp van een keukenbrander of een speciale brander.

Frankrijk staat bekend om zijn heerlijke desserttradities en om zijn verfijnde patisserie en banketbakkerij, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit en vakmanschap. Van macarons tot taarten.

Naast desserttradities heeft Frankrijk ook een breed scala aan culinaire normen en tradities die de Franse keuken kenmerken. Een belangrijk aspect is de maaltijdstructuur, waarbij de nadruk ligt op het genieten van eten en het sociale aspect van samen tafelen. De Franse tradities omvatten aperitieven, zoals het genieten van een glas wijn met hapjes, gevolgd door meerdere gangen, zoals voorgerechten, hoofdgerechten en kazen, en als afsluiting een heerlijk dessert.

Frankrijk is ook beroemd om zijn wijn- en kaascultuur. De Franse kazen zijn ook wereldwijd bekend, zoals: Brie, Camembert, Roquefort en Comté. Probeer bijvoorbeeld deze heerlijke tosti met brie, ontbijtspek en frambozen. Heb je grote trek? Probeer dan deze verse pizza met champignons en brie. Dit heerlijke gerecht staat al binnen 30 minuten op tafel!

brûlée
brûlée

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Sesamzaad
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via