In samenwerking met:
in bietensap ingelegde zalm
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vis
Vrij van vlees

In bietensap ingelegde zalm

Wil je iets extra feestelijks serveren? Kies voor deze in bietensap ingelegde zalm. De bieten geven de zalm een mooie kleur én smaak en combineren goed met de zelfgemaakte mosterd-dilleboter. Lekker met wat stokbrood!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept in bietensap ingelegde zalm

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
12u 0min
Totale tijd
12u 15min
Kookmodus
1
Pureer de rode bieten met de suiker en het water met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout.
2
Dep de zalmhaas goed droog met keukenpapier. Leg de zalmhaas in een (oven)schaal en schenk de bietensaus erover. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet minimaal 12 uur in de koelkast.
3
Snijd, wanneer je het voorgerecht gaat serveren, de dille grof. Meng bijna alle dille met de mosterd en roomboter in een kom en klop met een mixer tot de boter luchtig is. Breng op smaak met peper en zout. Snijd het stokbrood in plakken.
4
Haal de zalmhaas uit het bietensap en dep goed droog. Snijd met een scherp mes in dunne plakken.
5
Verdeel de plakjes zalm over de bordjes en garneer met de overige dille. Serveer met het brood en de opgeklopte mosterd-dilleboter.

Tip: bereid de ingelegde zalm een dag van tevoren voor.

Wat is ingelegde zalm?

Ingelegde zalm, ook bekend als ‘gemarineerde zalm’ of ‘gepekelde zalm’, is een bereidingswijze waarbij rauwe zalm wordt gemarineerd in een mengsel van zout, suiker en soms andere smaakmakers zoals kruiden, specerijen en citrusvruchten. Deze marinade, ook wel de pekel genoemd, zorgt ervoor dat de zalm wordt geconserveerd en tegelijkertijd een unieke smaak en textuur krijgt.

Ingelegde zalm heeft een kenmerkende smaak die zoutig en soms ook zoet kan zijn, afhankelijk van de samenstelling van de pekel. Daarnaast kunnen toegevoegde smaakmakers zoals dille, citroen, peper en andere kruiden extra diepte en complexiteit aan de smaak geven.

Na het pekelproces wordt de zalm meestal afgespoeld om overtollig zout te verwijderen en vervolgens in dunne plakjes gesneden. Ingelegde zalm wordt vaak geserveerd als voorgerecht, bijvoorbeeld op een stukje brood of een cracker, vaak met een saus zoals dille-mosterdsaus of een zure roomsaus.

Het is belangrijk op te merken dat ingelegde zalm rauw is, maar het pekelproces helpt bij het conserveren en vermindert het risico op door voedsel overgedragen ziekten. Het is echter altijd belangrijk om zorgvuldig om te gaan met rauwe vis en te zorgen voor goede hygiëne en opslag.

Wil je vaker ingelegde zalm bereiden? Kies dan ook eens voor deze ingelegde zalmmoot of voor de ingelegde zalm met flatbread, kruidenkaas en frisse salade.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via