Zalm recepten

Gegrilde Zalm Spies

Eén van de meest veelzijdige en gezondste vissoorten die er is, is de veelal geliefde roze-kleurige vis: de zalm. Wat zalm zo lekker maakt, is dat je het op zóveel verschillende manieren kunt bereiden, dat je telkens kunt blijven variëren. Denk aan op de huid gebakken zalm, gerookte zalm, rauwe zalm of zalm uit de oven: allemaal anders, maar net zo lekker! Ben jij een echte zalm liefhebber? Lees dan snel verder, want wij delen hier allerlei heerlijke zalm gerechten. Welk recept met zalm is jouw favoriet?

Zalm recepten: simpel en lekker

Zalm kun je op veel verschillende manieren bereiden. Maar wat is een makkelijke bereiding, die toch superlekker is? Simpele zalm recepten zijn bijvoorbeeld gebakken zalm recepten, zoals deze zalm teriyaki. Dit simpel zalm recept kun je bereiden op een bakplaat, maar ook in de pan is het een groot succes. Ook lekker is de gegrilde zalm spies. De huid krijgt een krokant korstje door het bakken of grillen van de zalm, wat zorgt voor een beetje extra crunch aan je gerecht.

Pasta recepten met zalm

Zalm kun je met veel ingrediënten perfect combineren voor een lekkere maaltijd. Zo zijn zalm en pasta een hemelse combinatie! Pasta recepten met zalm doen het altijd goed bij de zalm liefhebbers onder ons, zoals deze pasta met gerookte zalm, prei en boerenkool. Wat dit recept nog beter maakt is dat het binnen 30 minuten al op tafel staat en het supermakkelijk te bereiden is. Ook lekker is dit pasta zalm recept: pasta ovenschotel met zalm en broccoli. Kook de pasta, maak de saus en doe alles bij elkaar in een ovenschotel. De oven doet de rest van het werk voor je. Zo heb je na weinig handelingen een heerlijk pasta met zalm gerecht op tafel staan.

Toscaanse Zalm Met Tagliatelle En Babyspinazie

Pasta met zalm en spinazie

Pasta met zalm en spinazie is een heerlijk eenvoudig gerecht dat je zo op tafel hebt staan. De combinatie tussen romige tagliatelle met zalm en spinazie zorgt voor een rijke smaak en een gezonde maaltijd. Probeer deze Toscaanse zalm met tagliatelle en babyspinazie als je een simpel, maar smaakvol gerecht op tafel wil zetten. Een heerlijke pasta met spinazie en zalm! 

Flammkuchen

Flammkuchen met zalm

Flammkuchen met zalm is echt zo’n gerecht waar je alle kanten mee op kunt en wat altijd in de smaak valt. Zo zijn er vele variaties flammkuchen waarbij zalm de hoofdrol speelt. Denk aan een lekkere flammkuchen met zalm en chioggia biet of flammkuchen met zalm en groene asperges.  

Paasbrunch gevulde bladerdeegbakjes met zalm

Zalm gerechten

Zalm is een veelzijdige vis die je zowel koud als warm kan bereiden. Hierdoor kan je vele verschillende soorten gerechten maken met allerlei andere smaken en is er altijd wel een lekker gerecht dat bij je past. Van klassieke combinaties tot verrassende gerechten; met zalm kan je alle kanten op! Denk aan de heerlijk klassieke combinatie van asperges met zalm, een echte aanrader! Toch liever iets anders? Probeer dan eens zalm in bladerdeeg met deze lekkere bladerdeegtaartjes met roomkaas en gerookte zalm of een smaakvolle courgettesoep met zalm. Zin in iets fris en lichts? Ga dan voor sashimi zalm, perfect voor liefhebbers van pure smaken.  

Wraps met zalm

Zalm leent zich ook perfect voor lunchgerechten. Een lekker en simpel voorbeeld is een zalm wrap. Wraps met zalm kun je vullen met de ingrediënten die jij lekker vindt, dus succes is gegarandeerd! Ter inspiratie hebben wij een aantal variaties op de zalm wrap. Wat dacht je van deze tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm? Als je van vis houdt moet je deze zeker een keer proberen! Wist je dat je ook gemakkelijk een wrap kunt maken van ei? Vul de wrap met gerookte zalm en spinazie en je hebt het heerlijke lunchgerechtje omeletwraps met gerookte zalm en spinazie klaar voor de lunch! Zoals je ziet kan variëren eindeloos met de wrap met zalm.

Zalm recepten: gezond

Wist je dat zalm een van de gezondste vissen is om te eten? Zalm is een vette vis, wat betekent dat het product rijk is aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor je hart én voor je hersenen. Daarnaast is zalm rijk aan eiwitten en bevat het zoveel vitamine D, dat je met een portie zalm al aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid komt van deze vitamine. Het antwoord op de vraag ‘Is zalm gezond?’ is een volmondige ja. Zet daarom zalm eens wat vaker op je weekmenu! Tot de gezonde recepten met zalm behoort deze topper: mediterrane zalm uit de oven met groenten. Zoals de naam al laat blijken zit dit gerecht boordevol groenten. Heerlijk om te combineren met gebakken aardappel krieltjes. Zalm gerechten kunnen ook goed koolhydraatarm zijn, doordat in de zalm zelf geen koolhydraten zitten. Als je let op wat je erbij serveert, heb je dus gemakkelijk een koolhydraatarm recept met zalm. Erg lekker is deze zalm in paprikasaus met geroosterde groenten. De paprikasaus maak je zelf klaar, waardoor het extra lekker en verantwoord is.

Hoofdgerechten met vers gebakken zalm

Een avondmaaltijd met een heerlijk stukje vis? Dit keer met een lekker stuk verse zalm! Je kunt het met allerlei ingrediënten combineren. Ontdek onze zalm hoofdgerechten. Gaat jouw voorkeur uit naar een lasagne met wilde zalm of een bloemkoolpizza met gerookte zalm en citroencrème? Je kunt met zalm alle kanten op, zo kun je een recept combineren met gerookte zalm of juist gebakken zalm. Welk zalmrecept zet jij op tafel? Gegarandeerd genieten met je favoriete recept!

Broodje zalm 

Een broodje zalm is een frisse en smaakvolle keuze voor de lunch. Als je van vis houdt is dit echt een lunch die altijd wel in de smaak valt. Beleg het broodje zalm verder met roomkaas, frisse sla en dille voor extra smaak. Voor een gezonde twist kun je nog avocado of komkommer toevoegen. Dit broodje zalm is snel te bereiden en ook nog eens ontzettend voedzaam.  

Zalmtartaar 

Zalm tartaar wordt over het algemeen gemaakt van rauwe zalm. Dit wordt vervolgens in hele fijne stukjes gesneden en ongebakken opgediend. Je kunt zalm tartaar eventueel ook maken met gerookte zalm. Zalm tartaar is een perfect recept om klaar te maken tijdens kerst of andere feestdagen.  

Zalmsalade maken 

Zalmsalade is lekker voor op een broodje of een toastje voor bij de lunch of bij de borrel. Zalmsalade is een echte klassieker onder de salades die je met een paar smaakmakende ingrediënten in no time op tafel zet. Een zalmsalade zelf maken blijft natuurlijk het allerlekkerst en is ook nog eens heel eenvoudig. Voeg naast de basis ingrediënten zalm, mayonaise, Griekse yoghurt en een beetje citroensap eventueel iets van augurkjes, kappertjes en een fijngesnipperd uitje toe voor extra smaak.

Zalm teriyaki  

Zalm teriyaki is een heerlijk en eenvoudig recept voor zalm uit de oven in Japanse teriyakisaus. Dit gerecht is perfect om indruk mee te maken, maar door het gemak ook ideaal voor drukke doordeweeks avonden. Je zet in een korte tijd een smakelijke en voedzame maaltijd op tafel! Teriyaki saus is een populaire toevoeging dat bij veel rijstgerechten in de Japanse keuken wordt toegevoegd voor nog meer smaak. Zalm teriyaki is lekker om samen te eten met rijst of noedels en knapperige groente. 

Marinade zalm 

Til je zalm naar een hoger niveau met een smaakvolle marinade. Deze veelzijdige vis past bij allerlei smaakcombinaties, van fris en citrusachtig tot rijk en kruidig. Een goede marinade versterkt de smaak van zalm zonder die te overheersen. Kies je voor een simpele kruidenmix, een Aziatische draai of een zoete marinade? Zalm biedt eindeloze mogelijkheden! Meng verse en gedroogde kruiden met olijfolie, ketjap, honing of een andere vloeibare smaakmaker en laat de vis 30-60 minuten marineren. Daarna is je zalm klaar om op jouw favoriete manier te worden bereid. 

Ons favoriete recept met zalm

Zie jij door al deze lekkere recepten met zalm door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, wij delen hier ons zalm recept van de dag! Wij hebben gekozen voor ons favoriete recept met zalm, namelijk deze hartige taart met zalm, citroen en cottage cheese. De basis van de vulling van deze hartige taart bestaat uit gerookte zalm, prei en paprika. Daaroverheen komt een mengsel van ei, mosterd, kerriepoeder, peper, zout, ricotta en geraspte citroenschil. Plaats de taart voor 30 minuten in de oven en klaar is je heerlijke zalm recept van de dag! Een bijzondere smaakcombinatie, waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Probeer jij deze hartige taart ook?

Een makkelijke bereidingswijze van zalm, is zalm uit de oven. Je maakt de zalm klaar, zet het in de oven en laat de oven de rest van het werk doen. Een lekker recept met zalm uit de oven is deze zalm ‘en papillote’ met groente. Het en papillote bereiden betekent dat je ingrediënten gaar stoomt in een afgesloten pakketje in de oven. Zo worden zoveel mogelijk smaken, maar ook vitaminen en mineralen, behouden in het gerecht. Verpak je ingrediënten in aluminiumfolie, leg samen met aardappel krieltjes op een bakplaat en geniet na slechts 15 minuten van je zalm ‘en papillote’. Ook lekker is een zalmschotel uit de oven, zoals een traybake met zalm, spruitjes en bimi. Het fijne aan zulke ovengerechten is dat je alle ingrediënten in een ovenschaal doet en er niet meer naar om hoeft te kijken. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Ingelegde zalmmoot

Wat eet je bij zalm?

We hebben nu een hele hoop inspiratie geboden op gebied van zalm recepten, maar wat is lekker om als bijgerecht te eten bij de zalm? Komkommer en zalm zijn een match made in heaven, zoals je ziet in dit recept voor ingelegde zalm met flatbread, kruidenkaas en frisse salade. De frisse salade geeft, zoals de naam al aangeeft, een frisse smaak voor bij de zalm. De salade is gemaakt op basis van komkommer, dille en veldsla. Nog een hemelse combinatie met zalm zijn Aziatische smaken, zoals sojasaus. Lekker is daarom om bij je zalmgerecht dit als bijgerecht te maken: asian honey garlic potatoes. Maak een iets kleinere portie, omdat je het als bijgerecht eet, en geniet van je zalm met heerlijke Aziatische krieltjes. Saus kan natuurlijk ook niet ontbreken bij de zalm, maar welke saus is lekker bij zalm? Bij zalm zijn veel verschillende soorten saus lekker, zoals bijvoorbeeld een zelfgemaakte hollandaisesaus. Helemaal niet lastig om te maken, maar wel overheerlijk bij de zalm.

Hoe lang moet zalm bakken?

Meestal moet zalm 3-4 minuten bakken per kant op middelhoog vuur. De kooktijd varieert wel en is afhankelijk van de dikte van de zalmfilet en persoonlijke voorkeur. Het is wel belangrijk om te voorkomen dat de zalm te gaar wordt om een sappige en malse textuur te behouden.

Hoe lang zalm in de oven? 

Bijna elke visliefhebber kan wel genieten van een lekker stukje zalm, maar dan moet het wel perfect bereid zijn. Een doorbakken zalm wordt snel droog en rauwe zalm vindt ook niet iedereen lekker. Zalm bakken in de pan vraagt aandacht, terwijl de zalm in de oven klaarmaken een makkelijk alternatief is. Ook hierbij is het belangrijk om dit niet te lang of te kort te doen. Met zo’n 10-15 minuten in de oven is je zalm heerlijk gaar, zonder dat je er continu op hoeft te letten. Wil je geen gebruikmaken van een oven, maar wel makkelijk en snel zalm klaarmaken zonder omkijken? Dan is zalm uit de airfryer ook een goede optie! 

Hoe lang kun je rauwe of gebakken zalm in de koelkast of vriezer bewaren?

Rauwe zalm kan 1-2 dagen in de koelkast bewaard blijven. Zodra de zalm gebakken is kan het 3-4 dagen in de koelkast bewaard blijven. Wil je de zalm langer bewaren? Rauwe zalm kan tot 2 maanden en gebakken zalm 2-3 maanden in de vriezer bewaard blijven. Zorg er in alle gevallen voor dat de zalm goed is verpakt om kwaliteit te behouden.

Hoe bak je zalm op de bbq?

Voor het grillen van de zalm op de bbq, bestrijk je de zalm met olie en breng kruiden eraan. Leg vervolgens de zalm met de huid naar beneden op de grill en bak het 3-4 minuten per kant totdat de zalm mooi gegaard en gegrild is.

Populaire thema's & andere recept ideeën