Eén van de meest veelzijdige en gezondste vissoorten die er is, is de veelal geliefde roze-kleurige vis: de zalm. Wat zalm zo lekker maakt, is dat je het op zóveel verschillende manieren kunt bereiden, dat je telkens kunt blijven variëren. Denk aan op de huid gebakken zalm, gerookte zalm, rauwe zalm of zalm uit de oven: allemaal anders, maar net zo lekker! Ben jij een echte zalm liefhebber? Lees dan snel verder, want wij delen hier allerlei heerlijke zalm gerechten. Welk recept met zalm is jouw favoriet?
Zalm kun je op veel verschillende manieren bereiden. Maar wat is een makkelijke bereiding, die toch superlekker is? Simpele zalm recepten zijn bijvoorbeeld gebakken zalm recepten, zoals deze zalm teriyaki. Dit simpel zalm recept kun je bereiden op een bakplaat, maar ook in de pan is het een groot succes. Ook lekker is de gegrilde zalm spies. De huid krijgt een krokant korstje door het bakken of grillen van de zalm, wat zorgt voor een beetje extra crunch aan je gerecht.
Zalm kun je met veel ingrediënten perfect combineren voor een lekkere maaltijd. Zo zijn zalm en pasta een hemelse combinatie! Pasta recepten met zalm doen het altijd goed bij de zalm liefhebbers onder ons, zoals deze pasta met gerookte zalm, prei en boerenkool. Wat dit recept nog beter maakt is dat het binnen 30 minuten al op tafel staat en het supermakkelijk te bereiden is. Ook lekker is dit pasta zalm recept: pasta ovenschotel met zalm en broccoli. Kook de pasta, maak de saus en doe alles bij elkaar in een ovenschotel. De oven doet de rest van het werk voor je. Zo heb je na weinig handelingen een heerlijk pasta met zalm gerecht op tafel staan.
Zalm leent zich ook perfect voor lunchgerechten. Een lekker en simpel voorbeeld is een zalm wrap. Wraps met zalm kun je vullen met de ingrediënten die jij lekker vindt, dus succes is gegarandeerd! Ter inspiratie hebben wij een aantal variaties op de zalm wrap. Wat dacht je van deze tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm? Als je van vis houdt moet je deze zeker een keer proberen! Wist je dat je ook gemakkelijk een wrap kunt maken van ei? Vul de wrap met gerookte zalm en spinazie en je hebt het heerlijke lunchgerechtje omeletwraps met gerookte zalm en spinazie klaar voor de lunch! Zoals je ziet kan variëren eindeloos met de wrap met zalm.
Wist je dat zalm een van de gezondste vissen is om te eten? Zalm is een vette vis, wat betekent dat het product rijk is aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor je hart én voor je hersenen. Daarnaast is zalm rijk aan eiwitten en bevat het zoveel vitamine D, dat je met een portie zalm al aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid komt van deze vitamine. Het antwoord op de vraag ‘Is zalm gezond?’ is een volmondige ja. Zet daarom zalm eens wat vaker op je weekmenu! Tot de gezonde recepten met zalm behoort deze topper: mediterrane zalm uit de oven met groenten. Zoals de naam al laat blijken zit dit gerecht boordevol groenten. Heerlijk om te combineren met gebakken aardappel krieltjes. Zalm gerechten kunnen ook goed koolhydraatarm zijn, doordat in de zalm zelf geen koolhydraten zitten. Als je let op wat je erbij serveert, heb je dus gemakkelijk een koolhydraatarm recept met zalm. Erg lekker is deze zalm in paprikasaus met geroosterde groenten. De paprikasaus maak je zelf klaar, waardoor het extra lekker en verantwoord is.
Een avondmaaltijd met een heerlijk stukje vis? Dit keer met een lekker stuk verse zalm! Je kunt het met allerlei ingrediënten combineren. Ontdek onze zalm hoofdgerechten. Gaat jouw voorkeur uit naar een lasagne met wilde zalm of een bloemkoolpizza met gerookte zalm en citroencrème? Je kunt met zalm alle kanten op, zo kun je een recept combineren met gerookte zalm of juist gebakken zalm. Welk zalmrecept zet jij op tafel? Gegarandeerd genieten met je favoriete recept!
Zie jij door al deze lekkere recepten met zalm door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, wij delen hier ons zalm recept van de dag! Wij hebben gekozen voor ons favoriete recept met zalm, namelijk deze hartige taart met zalm, citroen en cottage cheese. De basis van de vulling van deze hartige taart bestaat uit gerookte zalm, prei en paprika. Daaroverheen komt een mengsel van ei, mosterd, kerriepoeder, peper, zout, ricotta en geraspte citroenschil. Plaats de taart voor 30 minuten in de oven en klaar is je heerlijke zalm recept van de dag! Een bijzondere smaakcombinatie, waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Probeer jij deze hartige taart ook?
Een makkelijke bereidingswijze van zalm, is zalm uit de oven. Je maakt de zalm klaar, zet het in de oven en laat de oven de rest van het werk doen. Een lekker recept met zalm uit de oven is deze zalm ‘en papillote’ met groente. Het en papillote bereiden betekent dat je ingrediënten gaar stoomt in een afgesloten pakketje in de oven. Zo worden zoveel mogelijk smaken, maar ook vitaminen en mineralen, behouden in het gerecht. Verpak je ingrediënten in aluminiumfolie, leg samen met aardappel krieltjes op een bakplaat en geniet na slechts 15 minuten van je zalm ‘en papillote’. Ook lekker is een zalmschotel uit de oven, zoals een traybake met zalm, spruitjes en bimi. Het fijne aan zulke ovengerechten is dat je alle ingrediënten in een ovenschaal doet en er niet meer naar om hoeft te kijken. Hoe makkelijk wil je het hebben?
We hebben nu een hele hoop inspiratie geboden op gebied van zalm recepten, maar wat is lekker om als bijgerecht te eten bij de zalm? Komkommer en zalm zijn een match made in heaven, zoals je ziet in dit recept voor ingelegde zalm met flatbread, kruidenkaas en frisse salade. De frisse salade geeft, zoals de naam al aangeeft, een frisse smaak voor bij de zalm. De salade is gemaakt op basis van komkommer, dille en veldsla. Nog een hemelse combinatie met zalm zijn Aziatische smaken, zoals sojasaus. Lekker is daarom om bij je zalmgerecht dit als bijgerecht te maken: asian honey garlic potatoes. Maak een iets kleinere portie, omdat je het als bijgerecht eet, en geniet van je zalm met heerlijke Aziatische krieltjes. Saus kan natuurlijk ook niet ontbreken bij de zalm, maar welke saus is lekker bij zalm? Bij zalm zijn veel verschillende soorten saus lekker, zoals bijvoorbeeld een zelfgemaakte hollandaisesaus. Helemaal niet lastig om te maken, maar wel overheerlijk bij de zalm.
Meestal moet zalm 3-4 minuten bakken per kant op middelhoog vuur. De kooktijd varieert wel en is afhankelijk van de dikte van de zalmfilet en persoonlijke voorkeur. Het is wel belangrijk om te voorkomen dat de zalm te gaar wordt om een sappige en malse textuur te behouden.
Rauwe zalm kan 1-2 dagen in de koelkast bewaard blijven. Zodra de zalm gebakken is kan het 3-4 dagen in de koelkast bewaard blijven. Wil je de zalm langer bewaren? Rauwe zalm kan tot 2 maanden en gebakken zalm 2-3 maanden in de vriezer bewaard blijven. Zorg er in alle gevallen voor dat de zalm goed is verpakt om kwaliteit te behouden.
Voor het grillen van de zalm op de bbq, bestrijk je de zalm met olie en breng kruiden eraan. Leg vervolgens de zalm met de huid naar beneden op de grill en bak het 3-4 minuten per kant totdat de zalm mooi gegaard en gegrild is.