De frikandel speciaal is niet meer weg te denken uit de Nederlandse snackbar. Al tientallen jaren vind je ‘m op het menu en genieten we er enorm van. Afgelopen jaren zijn er verschillende gekke varianten op de frikandel (speciaal) gekomen: van een frikandel tompouce tot frikandel pizza en zelfs frikandel kapsalon. Maar hoe is de frikandel speciaal eigenlijk ontstaan? En welke gekke variaties zijn er nog meer? Je ontdekt het hier!
Het zal je vast niet ontgaan zijn op TikTok of Instagram: frikandellen met de gekste toppings! Het begon allemaal met de discodel, bestaande uit een frikandel met mayonaise en discodip. Maar in de afgelopen tijd hebben we allerlei toppings voorbij zien komen: van een spicy del tot een Hawaï variant met ananas en zelfs de polderdel waar een kaasstengel in wordt gelegd en vervolgens wordt afgetopt met joppiesaus en uitjes. Influencer Snackspert testte ‘m en zijn ervaring bekijk je hier!
Nu de frikandel zo populair is, konden wij er natuurlijk niet omheen om ook opvallende, smaakvolle variaties te maken op de klassieke frikandel (speciaal). Je ontdekt ze op deze pagina!
We beginnen meteen met één van de opvallendste combinaties: de Frikandel Dubai. Deze frikandel vullen we eerst met mayonaise, met daarbovenop discodip, pistache, kadaifi (het krokante, zoete laagje dat ook bovenop baklava zit) en fijngehakte pure chocolade. Klinkt als een gekke combinatie, maar wedden dat dit in de smaak valt?
Deze Italiaanse frikandel bevat alles wat je normaal gesproken in een klassieke caprese terugziet: tomaat, pijnboompitjes en pesto. De opengesneden frikandel vul je eerst met mayonaise, waarna je hier pesto, pijnboompitten en gesneden kerstomaatjes overheen verdeelt. Top af met wat verse basilicum en je kan deze overheerlijke Italiaanse frikandel gaan proeven!
Naast the Dubai en the Italian kan je, zoals we al zeiden, nog veel meer variaties maken op de frikandel speciaal. Wat denk je van the Peanut met Hela Kruiden Ketchup Pinda, pinda’s, bosuitjes, cassave kroepoek en rode peper? Of the spicy one met wasabisaus, sesamzaadjes, rode peper en wasabinootjes? Zoals je ziet is niks te gek! Welke frikandel lijkt jou het lekkerst?
In 1954 werd de allereerste frikandel gelanceerd door slagersknecht Gerrit de Vries. Hij verkocht gehaktballen, maar door een wijziging in de Warenwet veranderde hij niet het recept, maar de vorm. In Duitsland kon je al de Frikadelle, een platte gehaktbal, kopen, maar De Vries veranderde de naam naar een frikandel. Jaren later was het de familie Beckers die de frikandel zoals we nu kennen in het leven riepen. Hay Thissen, algemeen directeur van Hela Thissen, geeft aan dat zijn vader Harry Thissen beweerde dat hij tegelijkertijd met een andere man uit Zuid-Limburg uitvinder was van zowel de friet speciaal als de frikandel speciaal. Zij kozen niet voor ketchup, maar voor de zoete pikante curry van Hela. De frikandel vind je ondertussen in tal van varianten terug, denk aan een broodje frikandel, de frikandel XXL en de krokodel (een combinatie van kroket en frikandel).
Je hebt vast wel eens de discussie gevoerd of het friet of patat is, maar wist je dat de vraag of een frikandel speciaal nu met curry of ketchup is ook veel rumoer brengt? Wie weet denk je nu: “maar het is toch curryketchup?”. Niets is minder waar: curry is curryketchup en ketchup is tomatenketchup. Het antwoord op de vraag? Er is geen goed of fout, uiteindelijk is het een kwestie van smaak. In de meeste cafetaria’s wordt er wel curryketchup gebruikt.
Voor de frikandel speciaal wordt de Hela Kruiden Ketchup Curry Original gebruikt. Het moederbedrijf Hela is ontstaan in 1905, waar ze in 1967 de eerste dozen Hela Kruiden Ketchup Curry verkochten aan cafetaria’s. Later, in 1981, begonnen ze met de verkoop van kruiden en specerijen, gevolgd door Hela Salad & Sandwich dressings in 2006. Eén van de eerste smaken die werd geïntroduceerd is de Hela Salad & Sandwich Mosterd-Dille. Vandaag de dag is het assortiment van Hela niet weer weg te denken uit onze eetcultuur, zeker niet bij de frikandel speciaal!
Hoewel de meeste frikandellen hartig zijn belegd, kan je de frikandel ook zoet maken. Kies voor de Frikandel Dubai met onder andere discodip, kadaifi en pure chocolade, of bezoek Chez ‘Hêtre in Venlo en geniet van een frikandel speciaal van chocolade, vruchten curry en champagne uitjes. Klinkt gek, maar dit wil je proberen!
Het meest gewaardeerde treinstation van ons land is Klimmen-Ransdaal. De grootste reden daarvoor? Happy Frites zit hier! Deze frietformule heeft een groot terras op het perron en dat is maar goed ook. Vanuit het hele land komen treinreizigers hiernaartoe om te genieten van loaded frikandellen, die op plankjes worden geserveerd. Naast de frikandellenplank hebben ze ook de Jubileumdel, oftewel hun eigen jubileumfrikandel. Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen.
Wist je dat…
Naast de frikandel speciaal, kan je natuurlijk ontzettend veel andere dingen doen met deze Hollandse lekkernij. Wat dacht je van een frikandelburger? Om een frikandelburger te maken halveer je de frikandellen na het bakken en snijd je beide helften in de lengte open, maar snijd je ze niet helemaal door. Ideaal voor op een broodje! Voor de frikandelburger Dutch style kiezen we voor een frikandel speciaal variant met curry, mayonaise en ui. Ontdek hieronder 3 andere variaties!