Aardappelgratin Met Koolraap, Prei En Ham
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Aardappelgratin met hamblokjes en koolraap

Koolraap is een groente die je niet zo snel gebruikt, maar erg lekker is. Het heeft een lichtzoete koolsmaak en is het beste te vergelijken met een combinatie van knolselderij, koolrabi en bloemkool. Gebruik koolraap eens in deze makkelijke ovenschotel met ham.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept aardappelgratin met hamblokjes en koolraap

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
1u 5min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180˚C. Schil de koolraap en snijd in vier gelijke delen. Snijd vervolgens in plakjes van een halve cm.
2
Breng een pan met water aan de kook en kook de koolraapschijfjes in 5 min beetgaar. Giet daarna af. Snijd ondertussen de prei in halve ringen en zet apart. Vet een ovenschaal in met boter.
3
Smelt de rest van de boter in een ander pannetje. Voeg hier de bloem aan toe. Laat het geheel 1 min. zachtjes garen. Voeg al roerende kookroom, water en tuinkruidenbouillonpoeder toe totdat er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
4
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal, gevolgd door de helft van de koolraapschijfjes. Verdeel hier 4 el saus overheen.
5
Verdeel vervolgens de preiringen en hamblokjes over de schaal, gevolgd door de rest van de koolraapschijfjes. Top de ovenschotel af met een laag van de resterende aardappelschijfjes.
6
Giet de resterende saus over het geheel en bestrooi met geraspte kaas. Bak de ovenschotel in 30 tot 40 min. goudbruin in de oven. Pluk de blaadjes van de takjes peterselie en garneer met blaadjes peterselie.

Wat is lekker bij een aardappelgratin?

Aardappelgratin is erg lekker om te eten met bijvoorbeeld een stukje vlees en groenten. Ook kun je het op tafel zetten tijdens een BBQ. Om je gerecht wat frisser te maken is het altijd lekker om er een salade naast te eten.

Wat voor vlees eet je (nog meer) bij aardappelgratin?

Bij aardappelgratin is het erg lekker om vlees als varkenshaas te eten. Natuurlijk kun je dit bepalen naar eigen smaak, in ons recept hebben we er al ham blokjes in verwerkt.

Hoe lang moet een aardappelgratin in de oven?

Aardappelgratin is erg lekker om zelf te maken. Wanneer je alle stappen van de bereidingswijze hebt doorlopen bak je de ovenschotel 30 tot 40 minuten goudbruin in de oven. Als je aardappelgratin klaar is kun je het nog af maken met verse peterselie.

Welke groenten bij aardappelgratin?

Aardappelgratin is een heerlijk gerecht dat vaak wordt bereid met aardappelschijfjes en een romige saus. Hoewel het niet gebruikelijk is om groenten rechtstreeks in de aardappelgratin te verwerken, kun je nog steeds groenten toevoegen aan je maaltijd om een gebalanceerde maaltijd te creëren. Groenten die erg lekker zijn in een aardappelgratin zijn koolraap, spinazie, wortelen, paprika, champignons en prei.

Hoe lang moet aardappelgratin in de airfryer?

Het bereiden van aardappelgratin in een airfryer kan variëren op basis van het type airfryer dat je hebt en de grootte van de portie aardappelgratin. Verwarm je airfryer voor op ongeveer 180°C. Zet de aardappelgratin in het mandje van de airfryer en laat in 40 minuten gaar worden.

Meer ovenschotel recepten

Op zoek naar meer recepten om je weekmenu mee te vullen? Bekijk dan op de pagina alle ovenschotel recepten! Met de verschillende ingrediënten zit er genoeg variatie in de gerechten, waardoor je avondeten altijd een feestje is!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via