balsamico dressing
Niveau
Gemiddeld
Tijd
5 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Balsamico dressing

Deze zelfgemaakte balsamico dressing is een heerlijke toevoeging aan salades en gerechten dankzij de verrukkelijke smaak van zoet en zuur. Met maar 4 ingrediënten en 5 minuten van je tijd heb je een heerlijke dressing om te serveren bij een frisse salade.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept balsamico dressing

Kookmodus
Bereidingstijd
5 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
5 min
Kookmodus
1
Meng met een garde de balsamicocrème met de witte wijnazijn en honing, tot de honing is opgelost. Voeg al roerend de olijfolie toe tot er een dressing ontstaat.
2
Serveer de balsamico dressing bij een frisse salade.

Tip: dressings worden lekkerder wanneer ze even staan. Ideaal dus als je deze balsamico dressing 1 dag van tevoren maakt!

Bewaartip: heb je dressing over? Gooi het niet weg, maar bewaar het afgesloten in de koelkast. Deze balsamico dressing kun je maximaal 4 dagen bewaren.

Tip: serveer de balsamico dressing bij deze heerlijke panzanella salade met aardbeien en basilicum.

Weetjes over balsamico

Balsamico is een donkere en stroperige azijnsoort die oorspronkelijk uit Italië komt. Het staat bekend om zijn unieke smaakprofiel dat zowel zoet als zuur is, met hints van fruit en hout. Balsamico wordt gemaakt van geconcentreerd druivensap, dat vervolgens wordt gefermenteerd en gerijpt om de kenmerkende smaak en consistentie te ontwikkelen.

De oorsprong van balsamico vond plaats in de regio’s Modena en Reggio Emilia in Noord-Italië, waar het al eeuwenlang wordt geproduceerd. Traditioneel wordt balsamico gemaakt van druivensoorten zoals Trebbiano en Lambrusco, die worden geoogst en geperst om druivensap te verkrijgen. Dit druivensap wordt vervolgens ingekookt om het te concentreren en suikers om te zetten in alcohol. Het gefermenteerde sap wordt daarna gerijpt in houten vaten, vaak gemaakt van eikenhout, wat daarna jarenlang wordt gerijpt. Soms duurt het wel 12 jaar!

Tijdens het rijpingsproces in de houten vaten ondergaat balsamico een natuurlijke verdamping, waarbij het volume afneemt en de smaak wordt geconcentreerd. Dit resulteert in een dikke en stroperige textuur, evenals de bekende smaak met zoete en zure tonen. De gerijpte balsamico heeft een diepe, donkere kleur en een karakteristiek aroma.

Balsamico wordt vaak gebruikt als smaakmaker in salades, dressings, sauzen en zelfs desserts, zoals deze dessert pizza met aardbeien. Het voegt een vleugje zoetheid toe aan gerechten. Balsamico kan ook worden gebruikt als een finishing touch voor gerechten. Door een paar druppels toe te voegen aan gegrilde groenten, vlees of zelfs ijs krijgen de gerechten een lekker smaakje. Ga aan de slag met deze balsamico dressing en experimenteer met gerechten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via