Oosterse Dressing
Niveau
Gemiddeld
Tijd
5 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Oosterse dressing

Zin in een makkelijke Aziatische salade of gerecht met noedels, maar heb je nog geen dressing? Maak dan deze eenvoudige Oosterse dressing. Op basis van sojasaus, oestersaus, gembersiroop en citroensap creëer je binnen no-time een smaakvolle dressing.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept oosterse dressing

Bereidingstijd
5 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
5 min
1
Meng met een garde de sojasaus, oestersaus, gembersiroop en het citroensap door elkaar tot een dressing.
2
Serveer de dressing bij een Aziatische salade of noedelgerecht.

Tip: dressings worden lekkerder wanneer ze even staan. Ideaal dus als je deze Oosterse dressing 1 dag van tevoren maakt!

Bewaartip: heb je dressing over? Gooi het niet weg, maar bewaar het afgesloten in de koelkast. Deze Oosterse dressing kun je maximaal 4 dagen bewaren.

Tip: houd je wel van wat pit in een dressing? Voeg dan eventueel wat chilivlokken toe naar wens.

Variatietip: wist je dat je deze dressing ook kan gebruiken als marinade? Maak bijvoorbeeld deze zalm met oosterse roerbakgroenten en noedels, waarbij de zalm wordt gemarineerd in de dressing.

Hoe wordt sojasaus van gemaakt?

Sojasaus wordt gemaakt van een mengsel van gefermenteerde sojabonen, geroosterde granen, water en zout. Hier is een stapsgewijze beschrijving van hoe sojasaus wordt gemaakt:

  1. Sojabonen en geroosterde granen (zoals tarwe, gerst of rijst) worden gemengd en gekookt.
  2. Het mengsel wordt afgekoeld en geïnoculeerd met schimmels (Aspergillus) en gist om de fermentatie op gang te brengen.
  3. Het gefermenteerde mengsel wordt in grote vaten geplaatst en gedurende een bepaalde periode gefermenteerd. Dit kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van het gewenste type sojasaus en de smaak die wordt nagestreefd.
  4. Na fermentatie wordt de massa geperst om de vloeistof, bekend als moromi, te scheiden van de vaste bestanddelen.
  5. De moromi wordt vervolgens gefilterd om onzuiverheden te verwijderen.
  6. De vloeistof wordt verhit om eventuele schadelijke bacteriën te doden en de fermentatie te stoppen.
  7. Ten slotte wordt de gezuiverde vloeistof gerijpt in vaten of flessen voordat deze wordt gebotteld en verkocht als sojasaus.

Op deze manier worden er meerdere soorten sojasaus geproduceerd. Denk aan lichte sojasaus, maar ook aan donkere sojasaus en tamari.

Meer gerechten met sojasaus in de hoofdrol

Sojasaus wordt vaak gebruikt in roerbakgerechten, zoals roerbaknoedels met groenten en vlees, zoals kip of rundvlees. Het voegt smaak en zout toe aan het gerecht. Of wat dacht je van sushi? Sojasaus wordt vaak gebruikt als dipsaus. Meng het met wasabi voor wat extra pit. Sojasaus wordt vaak gebruikt als ingrediënt in marinades voor vlees, zoals kip, varkensvlees of rundvlees. Het helpt om het vlees te verzachten en te kruiden voordat het wordt gekookt of gegrild.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Weekdieren
  • Gluten
  • Sulfiet
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Dressings
Cuisine
Aziatisch
Soort
Dressing
Voorkeuren
Bevat vis
Vrij van vlees

Gemaakt door Eatertainment

Delen via