Op zoek naar een smaakvolle en makkelijke dressing? Ga dan aan de slag met deze sesamdressing. Met slechts 6 ingrediënten tover jij in een handomdraai een dressing op tafel. Serveer deze dressing bij Aziatische gerechten als noedels of rijstsalades.
Tip: dressings worden lekkerder wanneer ze even staan. Ideaal dus als je deze sesamdressing 1 dag van tevoren maakt!
Bewaartip: heb je dressing over? Gooi het niet weg, maar bewaar het afgesloten in de koelkast. Deze sesamdressing kun je maximaal 4 dagen bewaren.
Tip: deze makkelijke sesamdressing is heerlijk bij deze Aziatische rijstsalade. De sesamdressing brengt het gerecht nog meer op smaak.
Sesamolie, ook bekend als sesamzaadolie, is een plantaardige olie die wordt gemaakt van de zaden van sesamplanten. Sesamolie wordt al duizenden jaren gebruikt in verschillende keukens en culturen vanwege zijn smaak, voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Vooral in Aziatische landen zie je sesamolie terug in diverse gerechten.
Er zijn twee hoofdtypen sesamolie: geraffineerde sesamolie en ongeraffineerde sesamolie. Geraffineerde sesamolie wordt gemaakt door het reinigen van de zaden, het verwijderen van de buitenste schil, het roosteren en persen van de zaden, en vervolgens het raffineren van de olie om onzuiverheden te verwijderen. Deze vorm van sesamolie heeft meestal een neutrale smaak en wordt vaak gebruikt bij het koken en bakken.
Ongeraffineerde sesamolie, ook wel bekend als donkere sesamolie, wordt gemaakt door de zaden te roosteren voordat ze worden geperst. Dit proces geeft de olie een sterkere en kenmerkende smaak en aroma. Ongeraffineerde sesamolie wordt voornamelijk gebruikt als smaakmaker in gerechten, zoals dressings, sauzen en dips.
Sesamolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, zoals omega-6-vetzuren, en bevat ook antioxidanten, vitamines en mineralen. Het kan gunstig zijn voor de gezondheid van het hart, het verlagen van het cholesterolgehalte en het ondersteunen van het immuunsysteem. Genoeg redenen om vaker sesamolie toe te voegen in je gerechten.
Sesamolie kun je verwerken in deze makkelijke sesamdressing voor salades, maar ook in noedelgerechten zie je vaak sesamolie terugkomen. Denk aan deze noedelsoep met sesam kip, ei en paksoi, of wat dacht je van deze heerlijke udon noodles met gestoofde paksoi en wokgarnalen? Ook wordt sesamolie vaak gebruikt in de Koreaanse keuken. Bekende gerechten zijn Bibimbap, Japchae (gebakken glasnoedels) en Gimbap (Koreaanse sushirol).
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment