In samenwerking met:
Biryani met broccoli en tempeh
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Biryani met broccoli en tempeh

Biryani is een Indiaas rijstgerecht. Dit heerlijke rijstgerecht wordt in ghee gebakken, een typisch Indiaas geklaarde boter, dat wordt gebruikt voor frituren en braden. De rijst staat centraal in dit gerecht en hiervoor wordt de rijssoort jasmijn gebruikt (dit lijkt op basmatirijst, maar dan met een sterkere smaak). Vervolgens wordt de rijst verder gegaard met water en kruiden, om een lekkere smaak te garanderen. Laat je wanen in de Indiaanse keuken en geniet van dit lekkere gerecht!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept biryani met broccoli en tempeh

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Maak een marinade van de sesamolie, ketjap en 1/3 van de Verstegen World Spice Blend Tandoori Masala. Snijd de tempeh in blokjes van 2 bij 2 cm en meng met de marinade. Laat 15 min. staan.
2
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
3
Pel en snipper de witte ui en de knoflook. Pel de rode ui, snijd in ringen en voeg toe aan een kom. Snijd de munt en peterselie grof.
4
Verhit het water, azijn en de suiker in een pan en breng aan de kook. Haal van het vuur als de suiker is opgelost. Giet dit over de rode ui heen en zet weg.
5
Verhit 1/3 van de ghee in een pan en bak de tempeh in 5 min. krokant. Haal uit de pan. Verhit de helft van de ghee en bak de witte ui. Voeg de knoflook, tomatenpuree, broccoli en de resterende Verstegen World Spice Blend Tandoori Masala toe en bak 2 min. mee. Voeg de bouillon toe en laat 10 min. koken op laag vuur met de deksel op de pan. Voeg vervolgens de tempeh en de helft van de rijst toe aan de pan.
6
Verwarm ondertussen de melk in een pan en voeg de saffraan toe. Laat 5 min. staan en voeg toe aan de biryani samen met de helft van de gesneden munt en peterselie.
7
Verhit een pan zonder olie en rooster de cashewnoten goudbruin. Haal uit de pan. Voeg de resterende ghee toe aan de pan en bak de resterende rijst krokant.
8
Verdeel de Biryani over de borden en maak af met de gebakken rijst, ingelegde rode ui, cashewnoten en resterende munt en peterselie.

Typische Indiaanse gerechten

De Indiaanse keuken is een ware culinaire reis die de smaakpapillen prikkelt met zijn rijke en gevarieerde gerechten. De Indiaanse keuken staat vaak bekend om zijn rijstgerechten met curries en dal. Een van onze populairste Indiaanse gerechten zijn de Tandoori masala curry met geroosterde kip of de overheerlijke butter chicken. De Butter chicken is een makkelijk gerecht wat enorm mals is en romig van smaak. Om het gerecht af te maken kan je het serveren met naanbrood, dit is een bekend broodsoort uit India.

Een ander gewaardeerd gerecht is dit recept van Biryani. Biryani is een aromatische rijstschotel en is niet weg te denken uit de Indiaanse keuken. De perfect balans in smaken maakt het recept erg geliefd. Biryani wordt gecombineerd met vlees (vaak kip of lamsvlees), kruiden en specerijen. De meest voorkomende specerijen die worden gebruikt om het recept op smaak te brengen zijn kruidnagel, kaneel, kardemom en nootmuskaat.

Elke regio in India heeft zijn eigen versie van Biryani op basis van kookwijze en ingrediënten. Zo heb je de Hyderabadi Biryana, bekend om zijn rijst, gekruid vlees, saffraan en gekarameliseerde uien. Ook de Lucknowi Biryani is een bekend gerecht. Dit gerecht staat bekend om de delicate aroma’s en is de nadruk gelegd op langzaam gekookt vlees. Ten slotte staat de Kolkata Biryani bekend door de toevoeging van aardappelen. Keuze en variatie genoeg!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Sulfiet
  • Soja
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via