Citroen Rood Fruit Focaccia
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Citroen rood fruit focaccia

Deze citroen rood fruit focaccia is een zomerse variant op het klassieke Italiaanse brood. De combinatie van frisse citroenrasp, bosvruchten en kruiden zorgt voor een verrassend zoete twist. Heerlijk als tussendoortje óf bij een feestelijke brunch!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Citroen rood fruit focaccia

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
2u 20min
Kookmodus
1
Meng het lauwwarme water met de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het licht schuimt.
2
Pers het sap uit de citroen. Voeg de bloem, het zout, 30 ml olijfolie en het citroensap toe aan het gistmengsel. Meng tot een deeg en kneed 10 min. tot het soepel en elastisch is. Dek af met een doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
3
Vet een rechthoekige bakvorm in met 25 ml olijfolie. Stort het deeg in de bakvorm en druk voorzichtig uit tot een rechthoekige vorm. Laat 30 min. rusten.
4
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Druk met vingers kuiltjes in het deeg. Verdeel de bosvruchten, blaadjes tijm en blaadjes rozemarijn over het deeg. Besprenkel met de overige 25 ml olijfolie.
5
Bak 30 min. in het midden van de oven tot goudbruin. Laat iets afkoelen voor het serveren.

Het ontstaan van focaccia en verschillende soorten

Focaccia bestaat al eeuwenlang! Al jaren voor Christus maakten mensen platte broden van water, meel en olie, wat ze vervolgens bakten op een hete steen. In deze tijd had het brood de naam ‘panis focacius’, waar later de naar ‘focaccia’ vandaan is gekomen. Vooral in Ligurië is de focaccia in eerste instantie bekend geworden. In deze streek was een overvloed aan olijfolie, wat het deeg zachter en smeuïger maakte.

Tegenwoordig hebben veel regio’s hun eigen focaccia ontwikkeld. De klassieke Focaccia Genovese is dus afkomstig uit Ligurië. Dit brood heeft een dikke, luchtige structuur en wordt met veel olijfolie en grof zeezout gemaakt. Ook kennen ze in Ligurië de Focaccia di Recco. Dit bestaat uit een dubbele dunne laag deeg, gevuld met stracchino kaas. Hiervoor wordt geen gist gebruikt.

In de hak van Italië, in Puglia, kan je de Focaccia Barese eten. Dit wordt gemaakt met aardappel in het deeg en wordt belegd met kerstomaatjes, olijven en oregano. De buitenkant is krokant, maar de binnenkant heerlijk zacht. Ook uit Puglia komt de Focaccia Pugliese. Dit lijkt op de Focaccia Barese, maar is vaak dikker én de toppings variëren.

Zelf aan de slag met focaccia!

Naast de citroen rood fruit focaccia, kan je thuis ook aan de slag met verschillende andere focaccia’s. Maak bijvoorbeeld eens deze gevulde focaccia met artisjok en olijven. Heerlijk voor bij een uitgebreide lunch of brunch, maar ook lekker bij de borrel! Ook lekker én leuk: mini focaccia’s. Zo maak je voor iedereen individueel een heerlijk hapje.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.