Deze citroen rood fruit focaccia is een zomerse variant op het klassieke Italiaanse brood. De combinatie van frisse citroenrasp, bosvruchten en kruiden zorgt voor een verrassend zoete twist. Heerlijk als tussendoortje óf bij een feestelijke brunch!
Focaccia bestaat al eeuwenlang! Al jaren voor Christus maakten mensen platte broden van water, meel en olie, wat ze vervolgens bakten op een hete steen. In deze tijd had het brood de naam ‘panis focacius’, waar later de naar ‘focaccia’ vandaan is gekomen. Vooral in Ligurië is de focaccia in eerste instantie bekend geworden. In deze streek was een overvloed aan olijfolie, wat het deeg zachter en smeuïger maakte.
Tegenwoordig hebben veel regio’s hun eigen focaccia ontwikkeld. De klassieke Focaccia Genovese is dus afkomstig uit Ligurië. Dit brood heeft een dikke, luchtige structuur en wordt met veel olijfolie en grof zeezout gemaakt. Ook kennen ze in Ligurië de Focaccia di Recco. Dit bestaat uit een dubbele dunne laag deeg, gevuld met stracchino kaas. Hiervoor wordt geen gist gebruikt.
In de hak van Italië, in Puglia, kan je de Focaccia Barese eten. Dit wordt gemaakt met aardappel in het deeg en wordt belegd met kerstomaatjes, olijven en oregano. De buitenkant is krokant, maar de binnenkant heerlijk zacht. Ook uit Puglia komt de Focaccia Pugliese. Dit lijkt op de Focaccia Barese, maar is vaak dikker én de toppings variëren.
Naast de citroen rood fruit focaccia, kan je thuis ook aan de slag met verschillende andere focaccia’s. Maak bijvoorbeeld eens deze gevulde focaccia met artisjok en olijven. Heerlijk voor bij een uitgebreide lunch of brunch, maar ook lekker bij de borrel! Ook lekker én leuk: mini focaccia’s. Zo maak je voor iedereen individueel een heerlijk hapje.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment