Gevulde Focaccia Met Artisjok En Olijven 2 Low (1)
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Gevulde focaccia met artisjok en olijven

Je bent vast en zeker bekend met focaccia, maar wat dacht je van gevulde focaccia? De artisjokken en olijven maken het niet alleen een Italiaanse smaaksensatie, maar de lekkere vulling geeft het geheel ook nog eens extra textuur én kleur. Lekker als lunch of voor bij de borrel!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gevulde focaccia met artisjok en olijven

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
2u 30min
Totale tijd
3u 0min
Kookmodus
1
Mix het zakje gist met het lauwwarme water en laat 5 min. staan. Mix vervolgens 500 gr bloem samen met 2 el zeezout en het gistwater in de keukenmachine. Mix 5 min. op een rustige stand tot een glad en soepel deeg. Vet een kom in met 1 el olijfolie en leg hier het deeg in. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
2
Halveer de olijven en gemarineerde artisjokken. Pel de knoflook en hak fijn. Meng de olijven, artisjok en knoflook in een kom met 1 el olijfolie en peper en zout naar smaak.
3
Verdeel de overige bloem over het aanrecht. Vet een bakplaat in met 1 el olijfolie. Haal het deeg uit de kom en rol met een deegroller uit tot een rechthoekige lap die ongeveer twee keer zo groot is als de bakplaat. Leg het uitgerolde deeg op de bakplaat. Verdeel het olijvenmengsel over de binnenkant en vouw de randen naar binnen zodat de focaccia precies op de bakplaat past. Verdeel 1 el olijfolie over de bovenkant en masseer in met je handen. Dek opnieuw 1 uur af met een vochtige theedoek.
4
Verwarm de oven voor op 180ºC. Haal de theedoek van de focaccia en maak met je vingers voorzichtig kuiltjes in de bovenkant. Ris de takjes tijm en verdeel samen met 2 el olijfolie, ½ el zeezout en peper naar smaak over de focaccia. Bak de focaccia vervolgens 30 min. in de oven totdat deze goudbruin is gekleurd. Laat volledig afkoelen.

Een Italiaanse lekkernij

Focaccia is een verrukkelijk plat, luchtig en geurig Italiaans brood dat zijn oorsprong heeft in de prachtige regio Ligurië. Het wordt beschouwd als een van de oudste broodsoorten van Italië en heeft een rijke culinaire geschiedenis.

Het deeg van focaccia wordt gemaakt van basis ingrediënten zoals tarwebloem, water, gist, olijfolie en zout. Het deeg wordt uitgerold in een rechthoekige vorm en vervolgens geplaatst op een bakplaat, waar het kan rijzen. Vervolgens wordt het besprenkeld met royale hoeveelheden olijfolie en bestrooid met zeezout om die kenmerkende smaak en aroma te geven.

Hoewel het basisrecept eenvoudig is, biedt focaccia veel ruimte voor variatie. Het kan worden verrijkt met toppings zoals rozemarijn, uien, olijven, cherrytomaten of zongedroogde tomaten, waardoor het een unieke en veelzijdige traktatie wordt. Of ga in plaats van toppings voor gevulde focaccia, zoals in dit recept. Een andere echte aanrader is deze focaccia met bieslook, uienringen en asperges. Een plaatje om te zien en ontzettend smakelijk!

Focaccia wordt gebakken in een hete oven, waardoor het een goudbruine korst krijgt en een zachte textuur behoudt. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht, als basis voor sandwiches of als een heerlijk hapje met een beetje extra vierge olijfolie en balsamicoazijn om in te dippen. Met zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak is focaccia een geliefd brood dat wereldwijd wordt genoten en een blijvend symbool is van de heerlijke Italiaanse keuken.

Benieuwd naar meer vegetarische recepten of lunch recepten? Je vindt ze op Eatertainment!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?