Gevulde Focaccia Met Artisjok En Olijven 2 Low (1)
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Gevulde focaccia met artisjok en olijven

Je bent vast en zeker bekend met focaccia, maar wat dacht je van gevulde focaccia? De artisjokken en olijven maken het niet alleen een Italiaanse smaaksensatie, maar de lekkere vulling geeft het geheel ook nog eens extra textuur én kleur. Lekker als lunch of voor bij de borrel!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Gevulde focaccia met artisjok en olijven

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
2u 30min
Totale tijd
3u 0min
Kookmodus
1
Mix het zakje gist met het lauwwarme water en laat 5 min. staan. Mix vervolgens 500 gr bloem samen met 2 el zeezout en het gistwater in de keukenmachine. Mix 5 min. op een rustige stand tot een glad en soepel deeg. Vet een kom in met 1 el olijfolie en leg hier het deeg in. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
2
Halveer de olijven en gemarineerde artisjokken. Pel de knoflook en hak fijn. Meng de olijven, artisjok en knoflook in een kom met 1 el olijfolie en peper en zout naar smaak.
3
Verdeel de overige bloem over het aanrecht. Vet een bakplaat in met 1 el olijfolie. Haal het deeg uit de kom en rol met een deegroller uit tot een rechthoekige lap die ongeveer twee keer zo groot is als de bakplaat. Leg het uitgerolde deeg op de bakplaat. Verdeel het olijvenmengsel over de binnenkant en vouw de randen naar binnen zodat de focaccia precies op de bakplaat past. Verdeel 1 el olijfolie over de bovenkant en masseer in met je handen. Dek opnieuw 1 uur af met een vochtige theedoek.
4
Verwarm de oven voor op 180ºC. Haal de theedoek van de focaccia en maak met je vingers voorzichtig kuiltjes in de bovenkant. Ris de takjes tijm en verdeel samen met 2 el olijfolie, ½ el zeezout en peper naar smaak over de focaccia. Bak de focaccia vervolgens 30 min. in de oven totdat deze goudbruin is gekleurd. Laat volledig afkoelen.

Alles over artisjok

Het seizoen van de artisjokken is weer begonnen! Van mei t/m augustus is de artisjok op zijn best. Vers, smaakvol én meestal beter geprijsd, dus ook lekker voor de portemonnee! Buiten dit seizoen om is het vaak lastiger om artisjokken te vinden, waardoor dan vaak gekozen wordt voor artisjokharten uit blik of pot. Door de zachte, nootachtige smaak die artisjok met zich meebrengt, is het erg geschikt voor in zomerse gerechten.

Nog nooit artisjok gebruikt in de keuken? Dan leggen wij graag uit hoe je het schoonmaakt! Allereerst spoel je de artisjok goed af. Snijd vervolgens de steel ervan af tot waar de artisjok ‘begint’. Knip de scherpste punten van de buitenste bladeren af en snijd de bovenkant van de artisjok af (ongeveer één derde). Vervolgens kook je de artisjok in gezouten water met eventueel citroen, zodat de artisjok niet verkleurt tijdens het koken. Na het koken kan je de blaadjes van de artisjok er vanaf halen en er heerlijk van genieten.

Naast deze gevulde focaccia met artisjok en olijven, kan je van artisjok ook deze heerlijke crispy artisjok met yoghurtdip maken. Lekker voor bij de borrel! De artisjokken bak je krokant met oregano, waardoor het een kruidige smaak krijgt én een crunchy touch. De yoghurtdip maak je van Griekse yoghurt, knoflook, munt, dille, citroen, peper en zout. Hier leg je de crispy artisjok bovenop en je hebt een heerlijke, vegetarische dip waar iedereen van gaat genieten. Serveer met wat brood om lekker te dippen!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?