In samenwerking met:
Lotus Speculoos Cheesecake
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Speculoos cheesecake met witte chocolade

Met een bodem van verkruimelde speculoos, een romige vulling met witte chocolade en afgetopt met nóg meer speculoos koekjes is deze cheesecake een feestje voor op tafel. Het duurt even voordat hij klaar is, maar het is het wachten meer dan waard!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten voor basis
Ingrediënten voor topping
Extra benodigdheden

Recept speculoos cheesecake met witte chocolade

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
12u 0min
Totale tijd
13u 0min
Kookmodus
1
Bekleed een bakvorm met losse bodem met bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier goed aangespannen is. Vet het bakpapier en de vorm grondig in met boter.
2
Maal de Lotus Biscoff - The Original Speculoos koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter en meng met de gemalen koekjes.
3
Schenk het boter en koekjes mengsel in de bakvorm. Druk goed aan op de bodem van de bakvorm met de bolle kant van een lepel. Zet 15 min. in de koelkast om op te stijven.
4
Breek 130 gr witte chocolade in stukjes. Smelt de chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer regelmatig om en laat de chocolade zachtjes smelten.
5
Meng de roomkaas en de speculoos pasta en mix dit tot een glad geheel met de keukenmachine. Meng daarna de gesmolten witte chocolade erdoorheen.
6
Klop 200 ml slagroom op in een aparte kom en spatel dit door het roomkaasmengsel heen. Giet de vulling bovenop de taartbodem en laat 12 uur opstijven in de koelkast.
7
Verwijder de springvorm van de taart. Klop 200 ml slagroom op met 20 gr poedersuiker en doe dit in een spuitzak.
8
Verkruimel 2 van de Lotus Biscoff - The Original Speculoos koekjes en snijd de rest doormidden. Hak de witte chocolade in grove stukken.
9
Verdeel de koekkruimels over de rand van de taart en spuit hier slagroomtoefjes overheen. Steek om en om het toefje een halve koek en verdeel de gehakte chocolade en rode besjes over de bovenkant van de taart.

Wat zit er in een cheesecake?

Een cheesecake is een zoete taart op basis van kaas. Overige ingrediënten voor cheesecake zijn suiker en eieren. De bodem van de taart wordt vaak gemaakt van verkruimelde koek, maar kan ook worden gemaakt van deeg of cake. In dit recept zijn we gegaan voor sinaasappel cheesecake, maar je kunt goed variëren met verschillende smaken. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, vanille of citroen.

Hoe lang moet een cheesecake opstijven in de koelkast?

Wanneer de cheesecake ‘gaar’ is, hangt af van de tijd in de koelkast. We kunnen bij een no bake cheesecake die niet in de oven gaat natuurlijk niet écht spreken van garing, maar meer van opstijven. Hoe lang cheesecake in de koelkast moet om op te stijven verschilt per cheesecake, maar houdt hiervoor minimaal 4 uur aan. Een cheesecake langer in de koelkast laten staan kan echter geen kwaad. Je kunt er dus ook voor kiezen om de taart een nacht lang op te laten stijven, dan weet je zeker dat de taart goed is.

Waarom heet een cheesecake een cheesecake?

Cheesecake heeft de naam natuurlijk te danken aan de kaas die verwerkt is in de taart. Waarschijnlijk werd de eerste cheesecake al rond het jaar 2000 voor Christus gemaakt op het Griekse eiland Samos.

Welke roomkaas voor een cheesecake?

Voor een cheesecake wordt meestal roomkaas van het type roomkaas met volle smaak aanbevolen. Dit type roomkaas heeft een rijke en romige textuur die goed werkt voor cheesecakes.

Hoe lang kan je een cheesecake bewaren?

Een cheesecake kan over het algemeen een redelijke tijd worden bewaard, maar de exacte bewaartijd hangt af van verschillende factoren, zoals de ingrediënten, de bereidingswijze en hoe de cheesecake wordt bewaard. In de meeste gevallen kun je een zelfgemaakte cheesecake ongeveer 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je de cheesecake goed afdekt met plasticfolie of een afsluitbare bak om uitdroging te voorkomen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via